Europa

Een paar dagen naar het Duitse Mannheim

Zo nu en dan is het heerlijk om even alleen op pad te gaan, samen met je partner of met een vriendin. Twee of drie nachtjes slapen in een leuk hotel in een toffe stad, terrasjes pakken, door de stad slenteren, ongegeneerd shoppen en de omgeving verkennen… Heerlijk! Maar waar ga je naartoe? En blijf je in Nederland of zoek je één van onze buurlanden op? Ga je met de auto of pak je het vliegtuig?

Stedentrip mét huurauto

Inmiddels weet ik uit eigen ervaring dat het goed te doen is om voor 3 nachten ergens naartoe te vliegen, een auto te huren en de buurt rondom een stad te verkennen. Een aantal weken geleden deed ik dat nog in Schotland, waar we vlogen op Edinburgh en van daaruit de Highlands verkenden. Super leuk én relaxed omdat je met een huurauto kunt gaan en staan waar je wilt!

Een paar dagen naar het Duitse Mannheim

Een Duitse stad waar je steeds meer over hoort is Mannheim. Je vindt Mannheim in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, op een uurtje rijden vanaf Frankfurt. Mannheim staat o.a. bekend om de situering van de huizenblokken in het centrum, die zijn gebouwd volgens een schaakpatroon. Er zijn bijna geen straatnamen in het centrum, de blokken worden aangegeven met nummers. Niet zo gek dat de stad ook wel Quadratestadt wordt genoemd.

Hoe je in Mannheim komt

Ben je een liefhebber van autorijden dan kun je natuurlijk de auto pakken en naar Mannheim rijden, waarbij je vanaf Utrecht zo’n 4,5 uur in de auto zult zitten. Piece of cake voor mensen die voor een paar dagen ook naar de wintersportgebieden rijden :-) Je kunt echter ook vliegen op Frankfurt en met een huurauto naar Mannheim rijden. Kun je meteen de omgeving ontdekken, twee vliegen in één klap. Een laatste mogelijkheid is vanaf het vliegveld van Frankfurt een trein pakken naar Mannheim, wat via een rechtstreekse verbinding kan.

Lees ook: Zin in een groene stedentrip? Dan is Kassel the place to be!

Wat te doen in Mannheim?

In Mannheim zijn genoeg dingen te doen en te zien. Alleen door het oude stadsgedeelte lopen is een belevenis op zich, met de rechte straten en in blokken neergezette gebouwen. In Mannheim heb je een noord-zuidas (Breite Straße) en een oost-westas (Die Planken). Aan het einde van de oost-westas ligt de watertoren, waarachter je een park vindt.

Duik in de wereld van gastronomie

In Mannheim kunnen culinaire liefhebbers hun lol op. In de stad vind je goede restaurants, waaronder maar een aantal Michelin-sterrenrestaurants: Emma Wolf since 1920, Opus V, Le CorangeDobler’s en Marly. Je vindt deze restaurants allemaal op loopafstand van elkaar en hoe leuk is het om een dag shoppen af te sluiten met een diner in een goed restaurant? Wil je niet zo heel erg uitpakken dan zijn er naast deze sterrenlocaties genoeg andere leuke restaurants om heerlijk te lunchen of te dineren.

Bezoek de nieuwe Kunsthalle

Een grote trekpleister in Mannheim is de nieuwe 13.000 m2 grote Kunsthalle. De nieuwe Kunsthalle is gevestigd in een mooie Jugendstilfabriek met grote raampartijen, wat voor een prachtige lichtinval zorgt. Het museum heeft maar liefst 7 tentoonstellingshallen en deze worden met elkaar verbonden door bruggen en terrassen. In het museum is veel ruimte gereserveerd voor kunst, waaronder een vaste collectie van Francis Bacon en Édouard Manet. Bij een verblijf in Mannheim is een bezoek aan de Kunsthalle een absolute must.

Verken Mannheim op de fiets

Wist je dat de fiets in Mannheim uitgevonden is? Het was Karl Drais die in 1817 bedacht dat 2 wielen bij elkaar misschien wel eens een heel goed vervoersmiddel zouden zijn. Des te leuker is het om met de fiets Mannheim te ontdekken. Er zijn online veel fietsroutes te vinden in Mannheim en omgeving.

Ga winkelen op Die Planken

Die Planken is de hoofdstraat van Mannheim, gelegen op de oost-westas in het oude centrum. Je vindt hier tal van winkels en vooral schoenenwinkels zijn in grote getale aanwezig. Een walhalla voor de schoenenliefhebber dus! Ook zijstraatjes zijn de moeite waard om in te duiken, hier vind je vooral de kleinere boetiekjes. Momenteel ondergaat deze “catwalk” van Mannheim een make-over, de planning is dat alles eind 2019 klaar is.

Bekijk de stad vanaf de Fernmeldeturm

Met een hoogte van 212 meter is de Fernmeldeturm de hoogste toren van Mannheim. De lift brengt je naar 121 meter hoogte, waar het uitzichtplatform is. Daarboven is restaurant Skyline, wat elk uur rond zijn as draait. Je hebt vanaf deze hoogte een prachtig uitzicht over de stad én de omgeving en je kunt je voorstellen dat een etentje in Skyline garant staat voor een unieke ervaring.

Wandel door het Luisenpark

Aangezien de Fernmeldeturm aan de rand van het Luisenpark ligt is het leuk deze twee bezienswaardigheden te combineren. Het Luisenpark staat in de top van mooiste parken in Europa. Het is prachtig aangelegd en dat alleen al nodigt uit tot een wandeling. In het park zijn ook dieren te vinden, waaronder flamingo’s, slangen. kaaimannen, pinguins, ooievaars en uilen, uiteraad in afgeschermde gebieden :-)

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button