Europa
Populair

Met kinderen op vakantie in Champagne-Ardenne

Bij Champagne-Ardenne denken veel mensen meteen aan Champagne, die heerlijk mousserende wijn uit de Champagnestreek in Frankrijk. Een streek met imposante wijnhuizen en prachtige velden met druivenranken. Niet echt een streek om met het gezin op vakantie te gaan. Of toch wel?

Champagne-Ardenne, onderdeel van Grand Est

Champagne-Ardenne is een regio in het noordoosten van Frankrijk. In 2016 werd de regio samengevoegd met Elzas en Lorraine en sindsdien staat het hele gebied bekend als Grand Est. Een groot gebied dus, waar van alles te zien en te doen is. Wij zijn 4 dagen te gast in de Franse Ardennen, het gebied boven Reims. We verkennen hier onder andere de steden Sedan, Charleville-Mézières en Givet en worden blij verrast. Het gebied is prachtig en wat is er veel te doen!

Op vakantie in Champagne-Ardenne

We komen het gebied binnengereden vanuit Picardië, waar we een week op camping La Croix Du Vieux Pont in Berny-Rivière zijn geweest. Het landschap verandert drastisch. In Picardië zagen we voornamelijk kale landschappen met akkers en velden vol koolzaadbloemen. In Champagne-Ardenne zien we mooie groene, glooiende weides afgewisseld met bossen en hier en daar een klein dorpje. En dit alles in een heel heuvelachtig landschap, waar ook nog eens alles prachtig in bloei staat. Ik hou ervan!

Leuke dorpen en steden in Champagne-Ardenne

Nu kunnen wij ons voorstellen dat je niet meteen weet waar je moet zijn in deze regio. Met een grootte van 25.606 km² zijn er veel mooie plekken om te bezoeken en veel activiteiten om te ondernemen. Zoals ik hierboven al schreef verkennen wij het meest noordelijke gebied van Champagne-Ardenne. We blijven continue dicht bij de Maas en volgen hem als het ware richting de grens met België. Hieronder vertellen we je graag welke leuke plekken en steden we bezoeken, wat voor activiteiten we doen en wat er nog meer te zien is in deze regio.

Charleville-Mézières

Charleville-Mézières ligt aan de Maas en bestaat uit 2 voormalig op zichzelf staande gemeenten, Charleville en Mézières. In 1966 werden de gemeenten samengevoegd met nog 3 andere gemeenten en gingen de 5 samen verder onder de naam Charleville-Mézières. Mézières is het oudste gedeelte en was in de middeleeuwen een belangrijke plek. Dat Mézières ouder is zie je goed terug aan de gebouwen, er is duidelijk verschil tussen Charleville en Mézières.

Charleville-Mézière staat bekend om Place Ducale van Charleville, een groot plein omringd door 17e eeuwse gebouwen met arcades. Op het plein vinden de hele zomer door elk weekend festiviteiten plaats. Als wij er zijn is er een soort foodfestival: heel het plein staat vol met kraampjes waar volop eten en drinken te halen is. Voor de kinderen is er een ouderwetse carrousel en er zijn allerlei boerderijdieren te vinden. Doet middeleeuws aan! De sfeer is heel goed. Op de terrassen onder en vlak voor de arcaden is het hartstikke druk, gezellig.

Charleville-Mézière - Op vakantie in Champagne-Ardenne - AllinMam.com
Charleville-Mézière - Op vakantie in Champagne-Ardenne - AllinMam.com

Ook het stadhuis en de plaatselijke VVV vind je op Place Ducale. In het weekend en met festiviteiten is Place Ducale autovrij wat een fijn idee is, zeker wanneer je hier met kinderen bent.

Marionettenfestival in Charleville

Beroemd is ook het marionettentheater in Charleville-Mézière, met het marionettenuurwerk. Elk uur openen de luiken en kun je kijken naar een soort poppenkast. Eens in de twee jaar (oneven jaren) vind er een marionettenfestival plaats in Charleville. Marionetten van over heel de wereld komen naar Charleville voor het vertonen van hun kunsten met poppen. Aangezien er tijdens het festival rond de 150.000 mensen aanwezig zijn is er in de wijde omtrek geen slaapplek meer te vinden. Inwoners van Charleville stellen hun huizen beschikbaar in deze tijd, we laten ons vertellen dat bijna alle huishoudens wel meerdere logees hebben in deze periode. Lijkt me heel bijzonder om een keer mee te maken, het is een festival waar steeds weer helemaal naartoe geleefd wordt.

Charleville staat ook bekend om Arthur Rimbaud, een beroemde Franse dichter. In Charleville vind je langs de Maas het Rimbaud Museum, Le Vieux Moulin.

Kamperen in Charleville-Mézière

Wanneer je vanaf Place Ducale 1 straat uitloopt richting de Maas en deze oversteekt via de brug ligt aan de linkerkant een stadscamping, Mont Olympe. Geen camping om 2 weken lang op te staan maar helemaal prima voor 1 of 2 nachtjes slapen op doortocht. Het is ca. 10 minuten lopen naar Place Ducale; dat vind je niet snel op andere plekken, een camping die zo dichtbij het stadscentrum ligt.

Activiteiten met kinderen in de buurt van Charleville-Mézière

Vanaf Charleville-Mézière ben je binnen een klein half uurtje bij Lac des Vieilles-Forges, waar je diverse activiteiten voor kinderen vindt. Allereerst kun je lekker relaxen op het strand van Lac des Vieilles-Forges, een kajak of zeilbootje huren een frisse duik in het meer nemen. Rondom het meer is het mogelijk om paard te rijden en om te mountainbiken. In de maanden juni, juli en augustus is er toezicht op het water om veiligheid te garanderen.

In het park Ardennes Terre d’Aventures kunnen mensen die van klimmen houden hun lol op. Er zijn 5 verschillende parcoursen die o.a. beschikken over zip-lijnen, apenbruggen en klimmuren.

Naast Ardennes Terre d’Aventures ligt Elfy Park, een superleuk park waar kinderen lekker kunnen spelen en op zoek kunnen gaan naar drakeneieren. Het park staat in het teken van elfjes en dit vind je overal terug. Het stikt er van de leuke wandelpaadjes, moerasgebiedjes en beekjes. Allemaal in “elfjes formaat”!

Elfy Park - Met kinderen op vakantie in Champagne-Ardenne - AllinMam.com

In Monthermé, ca. een half uurtje rijden vanaf Charleville-Mézière kom je in de Maasvallei (Meuse Valley) terecht. Je hebt hier prachtige uitkijkpunten waar je over de Maas uit kunt kijken en waar je ook nog eens mooie wandelingen kunt maken. Je komt hier veel fietsers tegen, die een deel van de Maasfietsroute afleggen. Sommige mensen hebben fietsen meegenomen met de auto maar vele andere mensen volgen de Maasfietsroute vanaf Nederland naar Bourbonne-les-Bains, waar de Maas ontspringt. Of andersom! De fietspaden zijn mooi vlak, liggen direct langs de Maas en de bewegwijzering is goed. De Maasfietsroute heeft al meerdere prijzen gewonnen.

Uitzicht op de Maas - Op vakantie in Champagne-Ardenne - AllinMam.com

Het Fort van Sedan

Een volgende stad die zeker een bezoekje waard is: Sedan. Ook Sedan ligt aan de Maas en staat bekend om Château fort de Sedan, met een oppervlakte van 35.000 méén van de grootste forten van Europa. Begin 15e eeuw werd begonnen met de bouw van het kasteel, wat door de eeuwen heen goed bewaard gebleven is. Het is een prachtig kasteel om te bezoeken, alleen de binnenplaats is al enorm indrukwekkend. Voor kinderen is er een speciale speurtocht met audiotour.

Op vakantie in Champagne-Ardenne - Fort van Sedan - AllinMam.com

Een goed Italiaans restaurant in Sedan is Pizzeria Les Halles. Betaalbaar, ontzettend vriendelijke bediening, heerlijke pizza’s en een fijne sfeer.

Een leuke plek om een drankje te drinken is Le Roy de la Bière op Place de la Halle. Een donkere kroeg/pub met openslaande deuren naar een klein, gezellig terras. Is het terras vol dan zit je binnen dus ook nog “half” buiten en pik je het beste van beiden mee: het zonnetje van buiten en de sfeer van binnen.

Het kasteel van Hierges

Hierges is een klein plaatsje wat onderdeel is van van het arrondissement Charleville-Mézière. Het telt maar een paar honderd inwoners en het zicht wordt gedomineerd door Chateau de Hierges, gebouwd in 882. Het kasteel kent een rijke geschiedenis en werd in 1980 geclassificeerd als “historisch monument”. Het kasteel is door de eeuwen heen niet in dezelfde familie gebleven, het is meerdere malen verkocht. In 1988 kocht Didier de Witte de Haelen het kasteel en na zijn dood erfde zijn neef Serge de Witte de Haelen het chateau.

Kasteel van Hierges - Op vakantie in Champagne-Ardenne - AllinMam.com

Wil je het kasteel bezoeken dan kan dat, maar je moet dan vooraf een afspraak maken. Het kasteel is niet continue opengesteld zoals andere kastelen, aangezien de baron er zelf ook woont. Het is mooi om te zien hoe baron de Witte de Haelen het chateau weer nieuw leven inblaast, samen met de bewoners van Hierges. Inmiddels is een oud gedeelte van het kasteel, wat vroeger dienst deed als stallencomplex helemaal gerestaureerd. Eén van de torens is ook gerestaureerd en hier worden kunstcollecties tentoongesteld. Voor de overige 3 torens die nagenoeg op instorten staan worden momenteel restauratieplannen gemaakt.

Kasteel van Hierges - Op vakantie in Champagne-Ardenne - AllinMam.com

Hierges zelf is een mooi klein dorpje waar je echt even doorheen moet wandelen. Idyllische straatjes, charmante oude pandjes en een sfeervol pleintje. La Causerie des Lilas is een aanrader wat eten betreft. Eenvoudig maar heel lekker eten, op het kleine terras waar picknicktafels tegen elkaar aangeschoven staan. Zo zit je eigenlijk met meerdere mensen aan tafel en dat zorgt voor een bepaalde sfeer. Vlees, vis en kaasfondue gaat buiten op het houtvuur, mooi om te zien.

La Causerie des Lilas Hierges restaurant - Op vakantie in Champagne-Ardenne - AllinMam.com

Zoek je een eenvoudige accommodatie in een rustige omgeving dan heeft Jean Michel, de eigenaar van La Causerie des Lilas, in het centrum van Hierges een leuke chalet in de verhuur. Gelegen in een enorme tuin een aanrader wanneer je met je gezin een of een paar nachten wilt verblijven in dit idyllische dorpje. Kosten: €50,00 per nacht :-)

Givet, charmant stadje langs de Maas

Givet is een charmant stadje heel dicht bij de grens met België. Givet telt 6736 inwoners en ligt direct aan de Maas. Givet kent een rijke geschiedenis. Mede door de ligging aan de Maas was Givet een belangrijke, sterke stad, vooral in de 16e en 17e eeuw toen er veel rivaliteit was tussen het Franse koninkrijk en Spanje.

Wat in Givet meteen opvalt is Fort Charlemont, onderdeel van de Citadel van Givet. Het uit de 16e eeuw stammende Fort Charlemont ligt bovenop een steile heuvel naast de Maas en maakt een imposante indruk. In de Citadel van Givet vind je kilometers aan loopgraven, tientallen gebouwen en honderden meters aan gangenstelsels. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over Givet.

Citadel van Givet - AllinMam.com

Wat is er te doen in Givet?

Givet is erg leuk om lekker rond te dwalen. Historische panden, smalle straatjes en steegjes… Alleen hiermee kun je al een dag vullen! De restaurants met uitnodigende terrassen langs de Maas zorgen voor een welkome onderbreking van je wandelingen door de stad. Hier kun je tevens ook goed je dag afsluiten met een heerlijk diner, er zijn hier goede restaurants te vinden.

Wandelen in en om Givet

Bij de plaatselijke VVV (Val D’Ardenne Tourist Office, meteen langs de Maas). kun je terecht voor wandelroutes en ook aan kinderen is hier gedacht. Zo kun je de leuke Nuton à Givet speurtocht door de stad doen waarbij de kinderen een Nuton (een legendarische kabouter) helpen weer terug te komen naar zijn grot. Met een boekje in de hand óf met de hiervoor speciaal ontwikkelde app voor de smartphone gaan kinderen op zoek naar aanwijzingen in de stad.

Een andere leuke wandeling kun je maken in Pointe de Givet, het natuurreservaat van Givet. Ook tijdens deze wandeling hebben de kinderen een boekje vol met weetjes, vragen en opdrachten. Ze leren van alles over Nutons, de natuur én over Givet. De wandeling duurt 1,5 á 2 uur en is 4 kilometer lang. In dit natuurreservaat zijn ook nog andere routes te volgen zonder dat ze specifiek op kinderen gericht zijn.

Speurtochten voor kinderen in Givet - Op vakantie in Champagne-Ardenne - AllinMam.com

Varen op de Maas

Je kunt elektrische bootjes huren bij Captain d’Douce, van €25,00 voor een 5-persoons boot (30 minuten) tot €115,00 voor een 7-persoons boot (4 uren). Het valt ons op dat het erg rustig is op het water; we zien geen één andere boot. Niet wanneer we zelf aan het varen zijn maar ook niet wanneer we met een drankje op het terras langs het water zitten. Wanneer je gaat varen raden we toch aan zeker een uurtje het water op te gaan, een half uurtje is echt te kort.

elektrisch bootje huren op de Maas in Givet - Op vakantie in Champagne-Ardenne - AllinMam.com

Bijzondere accommodaties in Champagne-Ardenne

Slapen kan in Champagne-Ardenne op bijzondere plekken. De gaafste plek waar wij slapen is toch wel de boomhut, zonder elektriciteit en zonder stromend water. Een groot contrast met slapen in het kasteel van Sedan, wat we een dag later doen!

Slapen in een boomhut in Le Chêne Perché

In Le Chêne Perché vind je 4 boomhutten op verschillende hoogtes. Wij slapen in de boomhut die het dichtst bij de grond is, Ruche, omdat onze dochter nog te jong is. Zijn je kinderen ouder dan 6 jaar dan kun je in de boomhutten op 13 meter hoogte verblijven. Vanaf 14 jaar mogen kinderen in de hoogste boomhut slapen, op maar liefst 16 meter hoogte. Deze hutten zijn te bereiken via bruggen van touw en bagage wordt omhoog getakeld, net als het ontbijt. Een ervaring op zich en vooral de kinderen vinden dit geweldig. Er is geen elektriciteit aanwezig in de boomhut en ook geen stromend water. Er zijn wel veel olielampen en waxinelichtjes. Een soort van kamperen dus!

Check prijzen en beschikbaarheid in de boomhutten van Le Chene Perché

Naast de boomhutten beschikt Le Chêne Perché ook over een klimbos met uitgebreide klimparcoursen. Parcours voor kinderen en parcours voor volwassenen, oplopend in moeilijkheidsgraad.

Le Chêne Perché boomhut - Op vakantie in Champagne-Ardenne - AllinMam.com

Slapen in het kasteel van Sedan

Van slapen in een boomhut zonder faciliteiten naar slapen in een kasteel met alle luxe van dien… Van het ene uiterste naar het andere! In het kasteel van Sedan wanen we ons terug in de middeleeuwen. De hotelkamers hebben hun middeleeuwse karakter behouden, zo hebben wij een oude schouw in de kamer en authentieke tegeltjes op de vloer. Best bijzonder om op een plek te slapen die door de eeuwen heen een belangrijke rol speelde!

Er zijn in Frankrijk overigens talloze kastelen die dienst doen als hotel of B&B. Benieuwd? Check dit artikel over slapen in een kasteel in Frankrijk.

Op vakantie in Champagne-Ardenne - Fort van Sedan - AllinMam.com
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button