Europa

Twee wandelingen in Málaga die je zou moeten lopen

Niets fijner dan de warmte opzoeken als het het weer in Nederland minder wordt. Steeds meer mensen doen dat, al is het maar voor een paar dagen. Vooral steden in Italië en Spanje zijn favoriet voor korte trips en dat is niet zo gek. De tickets zijn vaak spotgoedkoop en ook een verblijf hoeft niet veel te kosten. Een te gekke bestemming in het voor- en najaar is Málaga. Veel mensen vliegen die kant op om te genieten van het zonnige weer. Málaga is een ideale bestemming. Er zijn leuke dorpjes, zon en zee liggen aan je zijde én er zijn gave wandelingen die je kunt maken. In dit artikel: twee wandelingen in Málaga die je zou moeten lopen.

Wandelingen in Málaga

Wandelen kan op ontzettend veel plekken in Malaga. Denk aan leuke wandelroutes langs de kust of door authentieke plaatsjes. Of door de stad Málaga zelf. Maar ook verder van de kust af vind je mooie plekken die zich uitermate goed lenen voor een wandeling. Ik maak samen met een vriendin een roadtrip door Andalusië en tijdens onze trip maken we vanuit de Costa del Sol twee gave wandelingen. We lopen het beroemde koningspad door de El Chorro-kloof, de Caminito del Rey en we maken een mooie wandeling door Torcal de Antequera. Beide wandelingen zijn goed te doen vanuit Malaga; je zit hiervoor een klein uurtje in de auto.

El Torcal Twee wandelingen in Málaga die je zou moeten lopen - AllinMam.com

Torcal de Antequera

Op ongeveer 50 kilometer afstand van Málaga ligt Torcal de Antequera. Torcal de Antequera, kortweg ook wel El Torcal genoemd, is een 1171 hectare groot natuurreservaat vol met kalksteenformaties. Sinds 1929 is Torcal de Antequera een beschermd natuurgebied en in 1989 kreeg het een plekje op de lijst met natuurreservaten en beschermde vogelgebieden. Het natuurreservaat torent een behoorlijk stuk boven de naastgelegen stad Antequera uit.

Kom je met de auto dan kun je op de parkeerplaats bij het informatiecentrum gratis parkeren. De parkeerplaats is erg overzichtelijk en voelt veilig; ik laat dan ook met een gerust hart mijn harde koffer met 2 wielen in de auto liggen. In het hoofdgebouw vind je een informatiepunt en een cafetaria. Lekker voor een drankje en een snack na je wandeling. Overigens zijn er 2 korte paden van 100 meter (naar een mooi uitkijkpunt) en 400 meter die begaanbaar zijn met kinderwagen of rolstoel.

Verschillende wandelingen in El Torcal

In het park kun je 3 verschillende uitgezette wandelingen maken. De groene route is 1,5 kilometer lang, de gele route is 3 kilometer lang en de oranje route is 3,6 kilometer lang. De eerste twee wandelingen zijn rondwandelingen, de laatste is een one-way. Wij kiezen voor de 3 kilometer lange gele wandeling, waarbij er wordt aangegeven dat je hier ongeveer 2 uur over doet. Twee uur over 3 kilometer, dat belooft een hoop geklauter en geklim!

Wandelen met 40 graden

Het is snikheet op de dag dat wij gaan wandelen en we komen ook nog eens aan het begin van de middag, op het heetst van de dag. Er zijn maar weinig mensen die zo gek zijn als wij blijkbaar want het is ontzettend rustig. De thermometer tikt de 40 graden aan en er is geen zuchtje wind voelbaar. De eerste tip die ik je mee wil geven is om de wandeling aan het begin van de dag te doen, als het nog niet zo heet is. Bovendien heb je dan, door de lager staande zon, meer schaduw. Helaas was dit voor ons de enige mogelijkheid, anders hadden we zeker voor een ochtend gekozen.

Torcal de Antequera gele wandeling

De wandeling door het gebied is prachtig en de ene rotsformatie is nog mooier dan de andere. Het eerste deel van de gele route gaat gelijk op met de groene route. Op een gegeven moment buigt de groene route af en gaat de gele door. Het is continue oppassen op het pad, het is ongelijk en overal liggen losse of vaste keien en stukken rots. Je loopt door smalle openingen tussen grote rotsblokken door, je moet bukken om struiken te ontwijken en geregeld is het even zoeken naar waar het pad precies naartoe gaat. Ik hou er van! Ik kan het nooit bevatten wanneer ik op zulke plekken ben, dat het al zo lang gewoon is zoals het is. Ook hier. Deze rotsformaties zijn 150 miljoen jaar geleden ontstaan, niet te bevatten toch? Door erosie, wind en water hebben de rotsformaties de vorm gekregen die ze nu hebben. Doordat het gebied ooit onder de zeespiegel lag zijn hier overigens ook veel fossielen te vinden.

Als je geluk hebt kun je ook nog wat wildlife spotten hier. Zo kun je steenbokken, slangen, hagedissen, dassen of wezels tegen komen. Maar niet als het zo heet is als tijdens onze wandeling, dan zoeken de dieren allemaal de schaduw op. De beste periodes voor het spotten van dieren in El Torcal zijn het voor- en het najaar, al is de kans vroeg in de ochtend ook groot.

Als we terug komen van bijna 2 uur wandelen zijn we oververhit. Al het water dat we hadden meegenomen is natuurlijk op en nu moet er moet Cola light in. Een dingetje van ons zeg maar ;-) We gaan op het terras bij de cafetaria en nemen een drankje. En genieten nog even van het prachtige landschap hier.

Tips voor wandelen in El Torcal de Antequera

Tip 1: Ga aan het begin van de dag. Zorg dat je er lekker vroeg bent, dan is het nog niet zo heet. Je hebt ook meer schaduw van de rotsformaties doordat de zon nog niet recht boven je staat. Tip 2: Ga niet van de paden af. Het is echt een doolhof middenin El Torcal en je verdwaalt voor je het weet. Echt alles lijkt op elkaar! Tip 3: Neem voldoende water mee en eigenlijk ook iets voor op je hoofd als het erg warm is. Tussen die rotsformaties is het echt snikheet als de zon schijnt en de kans is groot dat je geen zuchtje wind voelt. Tip 4: Trek goede schoenen aan. Met mooi weer zijn fijne sneakers prima, maar heeft het geregend dan kan het glad zijn en dan zijn schoenen met meer profiel wellicht een betere keuze. Op slippers of simpele sandaaltjes lopen is toch echt wel een no go hier.

El Torcal is overigens ook een perfecte plek voor en wandeling met kinderen. Meer weten over een vakantie met je gezin in dit deel van Spanje? Lees dan dit artikel Andalusië met kinderen.

Hoe kom je in Torcal de Antequera?

Helaas is het niet mogelijk om met het openbaar vervoer naar Torcal de Antequera te komen. Om El Torcal te bereiken zul je een auto tot je beschikking moeten hebben óf gebruik moeten maken van een taxi. Wij huren altijd een auto bij Sunny Cars, ook nu in Málaga. Ideaal door de all-in formule! Zo ben je overal voor verzekerd en krijg je bij schade je eigen risico terug betaald. Geen gedoe met extra verzekeringen ter plaats.

Vliegen, een auto huren… het blijft altijd wel een beetje dubbel voelen. Dat je je vlucht kunt compenseren om je steentje bij te dragen aan een beter milieu wist je misschien al. Tegenwoordig is het ook mogelijk om je huurauto “groener” te maken. Sunny Cars maakt het mogelijk om jouw CO2 uitstoot te compenseren. Toch een fijn idee, zeker als je tijdens je trip de natuur zo weet te waarderen.

Caminito del Rey

De volgende wandeling die we maken stond al een tijdje op onze wensenlijst. En op de wensenlijst van vele andere mensen, wereldwijd! Het koningspad Caminito del Rey is bij veel fervente wandelaars bekend. Het originele pad in de El Chorro kloof werd tussen 1901 en 1905 aangelegd, zodat er spullen tussen de Gaitanejowatervallen en de Chorowatervallen  konden worden vervoerd die nodig waren voor het werkend houden van de hydraulische centrales. Geen spannende verhalen verder rondom de naam koningspad. De Spaanse koning Alfons XIII liep in 1921 over het pad voor de opening van een nieuwe dam, waarna het de inmiddels zo bekende naam kreeg.

Lees mijn uitgebreide verslag over Caminito del Rey op Reislegende.nl

Oude en nieuwe pad van Caminito del Rey

Aan het einde van de vorige eeuw begon het pad enorm in verval te raken. Het pad werd in 1992 gesloten en mensen die zich toch op het pad waagden konden een boete van 6000 euro verwachten. Het eerste deel van het pad werd afgebroken, zodat de rest minder goed te bereiken was. Toch waren er echte thrillseekers die het pad bleven opzoeken, ondanks dat veel delen van het pad alleen nog maar bestonden uit wat ijzeren balken. Nadat er diverse dodelijke ongevallen plaatsvonden werd besloten een nieuw pad aan te leggen. In 2014 werd gestart met de bouw van het nieuwe pad en in 2015 ging het open.

Online tickets kopen voor Caminito del Rey

Een aantal maanden voor ons bezoek aan Andalusië kopen we online onze toegangstickets. Je koopt tickets in een tijdslot, wat betekent dat je vast zit aan die tijd. Het fijnst is om ook hier zo vroeg mogelijk de wandeling te maken, net als in El Torcal. Maar helaas waren er op de dag dat wij Caminito del Rey wilden wandelen alleen nog maar midden op de dag tickets beschikbaar. Wij betaalden €11,55 per persoon, waarbij we ook gebruik kunnen maken van de bus die ons weer terug brengt naar het startpunt. Voor ongeveer €7,00 meer kun je een gids boeken, die je in een groepje meeneemt door de kloof.

De wandeling over het koningspad

We parkeren onze auto in de buurt van Restaurante El Kiosko. Naast dit restaurant ligt een tunnel wat het begin aangeeft van de wandeling naar de kloof. Het is vanaf hier 2,7 kilometer door het bos wandelen naar het startpunt van Caminito del Rey. Aangekomen bij het startpunt melden we ons en moeten we even wachten. We krijgen een helm, een haarnetje en instructies. Vervolgens gaan we in een groepje richting de kloof, maar wij hebben het zó druk met foto’s maken dat we al snel niet meer met de groep meelopen. De kloof is prachtig en heel imposant. Bizar hoe je het oude pad onder het nieuwe ziet liggen en bedenkt dat ze dat bijna 120 jaar geleden hebben aangelegd. Op deze hoogte… hoe dan??

Kloof, stukje bos, weer kloof

Het eerste deel van de daadwerkelijke wandeling in de kloof is niet zo lang. Tussen de twee kloofgedeeltes ligt een pad door bosjes, wat niet heel bijzonder is, wel erg heet. Onderweg zien we meerdere mensen uitgeput en oververhit op een bankje zitten. De bomen zijn niet al te hoog en het is zo nu en dan echt een uitdaging om een stuk schaduw op te zoeken.

Het tweede gedeelte van de kloof is nog indrukwekkender dan het eerste. Hier zie je echt goed de enorme hoogte en hoe het pad tegen de wanden lijkt “aangeplakt”. Impressive! De hangbrug aan het einde van het tweede stuk in de kloof is sommigen misschien een behoorlijke uitdaging. Zelfs met een klein beetje wind voel je hem goed bewegen.

De afstand van de wandeling door de kloof zelf is 4 kilometer. Ben je de kloof uit en sta je weer met je voeten op vaste grond dan is het nog 2,7 kilometer lopen naar het vertrekpunt van de bus die je terug brengt naar het startpunt (Restaurante El Kiosko). Met recht een wandeling om nooit te vergeten.

Benieuwd naar de zomerse warmte in Andalusië op andere plekken? Lees dan dit artikel over Andalusië in de zomer.

Tips voor Caminito de Rey wandeling

Tip 1: Probeer ook hier zo vroeg mogelijk op de dag een tijdslot te krijgen. In de kloof zelf is het lekker, hier voel je wel wat wind. Maar met temperaturen tegen de 40 graden is het op de stukken vóór, tussenin en na de kloof snikheet. Tip 2: Neem veel water mee. Wij hebben tijdens deze wandeling 1,5 liter water per persoon mee en dat gaat helemaal op. Tip 3: Sneakers zijn prima voor deze wandeling, helemaal als het droog weer is. In de wintermaanden en met vochtig weer kan het een betere keuze zijn om schoenen met meer profiel aan te trekken. Tip 4: Gewoon gaan, ook als je (lichte) hoogtevrees hebt! Het pad in de kloof zelf is behoorlijk breed, zodat je elkaar makkelijk kunt passeren. Je kunt dus helemaal op eigen tempo lopen, je hoeft je niet opgejaagd te voelen. Aan de rotsen (die altijd rechts van je zijn) is een kabel bevestigd waar je je aan vast kunt houden voor een veiliger gevoel.

Vanuit Málaga of een rondrit?

Zoals ik hierboven al vertelde kun je de wandelingen prima vanuit Málaga maken (uurtje rijden). Afzonderlijk van elkaar dan he, niet alle twee op 1 dag :-) Mocht je er een nachtje aan vast willen en kunnen plakken dan is dat natuurlijk onwijs leuk. Wij slapen tijdens deze trip in Andalusië een nacht in Carratraca, wat dicht bij Caminito del Rey ligt. Zo hoeven we op de dag van de wandeling maar 25 minuutjes te rijden naar het startpunt van Caminito del Rey. Heb je meteen een leuke mini-roadtrip door Málaga te pakken!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button