Reistips

Opvouwbare dakkoffer: onze Hapro softbox ervaring

Het blijft altijd een dingetje: alle spullen die mee moeten wanneer je op vakantie gaat. Of je nu met het vliegtuig richting je vakantiebestemming gaat of met de auto richting zonnige bestemmingen vertrekt. Vooral wanneer je gaat kamperen moeten er veel spullen mee en elke keer weer is het passen en meten. Niet zo gek dus dat je veel mensen ziet rijden met een aanhangwagentje en/of een koffer op het dak. En die laatste is er bij ons inmiddels ook: een opvouwbare dakkoffer welteverstaan. Wij delen graag onze Hapro softbox ervaring met jullie.

Opvouwbare dakkoffer: onze Hapro softbox ervaring - AllinMam.com

Een opvouwbare dakkoffer?

Wij begonnen ooit met alleen de bagageruimte in de auto. Jawel, alles propten we in de achterbak, achter de voorstoelen en tussen de kinderen in. Het paste maar net en we moesten erg kieskeurig zijn wat we meenamen. Tijdens onze eerste kampeervakantie met grote katoenen tent stonden onze buren versteld wat er allemaal uit onze achterbak kwam. Ja, het inzicht om de aanwezige ruimte optimaal te benutten was er wel! Toch liepen we al snel tegen veel nadelen aan. Zo konden er geen stoelen en tafel mee, paste er geen grotere koelbox tussen de kinderen in en kwamen we in de knoop met slaapspullen.

Onze eerste ingeving was dan toch het aanschaffen van een dakkoffer. Maar ja, waar laten we zo’n ding wanneer we deze niet gebruiken? We hebben geen garage thuis en ook geen zolder om zo’n groot ding op te bergen. Toen we het erover hadden met vrienden vertelden zij dat ze eens een opvouwbare dakkoffer hadden gezien en een zoektocht op internet brachten me bij opvouwbare dakkoffers. Ik vond onder meer opvouwbare dakkoffers (of daktassen) van Autostyle (320 liter, €104,00), van Hapro (375 liter, €149,00), van Fischer (270 liter, €129,00), van ANWB (320 liter, €129,00).

Opvouwbare dakkoffer: onze Hapro softbox ervaring - AllinMam.com

Ervaring met een opvouwbare dakkoffer

Niemand in onze omgeving had ervaring met een opvouwbare dakkoffer. Sterker nog: niemand (behalve die ene persoon) had er ooit van gehoord. Ook op internet kon ik nergens reviews of ervaringen vinden. We besloten er voor te gaan en bestelden de Hapro softbox. Ook kochten we dragers voor de auto, onmisbaar natuurlijk wanneer je een dakkoffer wilt gaan gebruiken. Dat is inmiddels 2 jaar geleden en de Hapro opvouwbare dakkoffer is nu zo’n 6x mee op vakantie geweest.

Onze Hapro softbox ervaring

Ik had van tevoren niet gedacht dat een opvouwbare dakkoffer zo handig zou zijn. Buiten het feit dat de Hapro softbox super makkelijk opbergen is is hij ook in het gebruik heel fijn. Hij zit snel bovenop de auto en is gemakkelijk aan 2 kanten te vullen. Voordeel van een softbox ten opzichte van een harde dakkoffer is dat je wat meer speling hebt aan de zijkanten, aangezien de stof wat meebeweegt. Zo kan je flink proppen en er past echt veel in. Er kan 375 liter in de Hapro softbox, maximaal 50 kilo.

Is een opvouwbare dakkoffer wel waterdicht?

Dat was iets waar ik me best zorgen over maakte. Bij het horen van “opvouwbaar” (en dus van textiel) dacht ik meteen aan “niet waterdicht” maar we hebben al meerdere keren echt enorme regenbuien gehad en binnenin was alle bagage nog steeds droog. Alle naden zijn voorzien van extra bescherming en heel de voorkant is voorzien van een extra laag waardoor er geen water naar binnen kan komen.

De Hapro softbox op de auto bevestigen

Wanneer de dragers eenmaal op de auto zitten is de opvouwbare dakkoffer zo bevestigd. Je legt de softbox eerst plat op de dragers, precies in het midden. Vervolgens vouw je de stangen, die plat op de bodem liggen, naar boven zodat het model in de dakkoffer komt. Wanneer de stangen helemaal omhoog staan duw je de verbindingsstang er tussenin. Goed vastklikken: dit kan even wat extra kracht kosten. Zorg dat de dakkoffer precies in het midden van de dragers ligt. Haak de U-vormige beugels van binnenuit door de bodem om de dragers heen en draai ze vast met de draaidoppen. Waarschijnlijk hangen er hier en daar nog wat klittenband stroken los die worden gebruikt voor het opbergen. Zorg dat deze vastgeklikt worden anders word je tijdens het auto rijden gek van het tikken tegen het dak. Klaar is Kees!

Opvouwbare dakkoffer: onze Hapro softbox ervaring - AllinMam.com

De Hapro softbox vullen

Wij vullen de opvouwbare dakkoffer van Hapro bijna altijd met zachte spullen, zoals kleding, handdoeken, dekens, kussens en dekbedden. Meestal verdelen we alles in shoppers, die passen precies qua hoogte en kunnen allemaal op een rijtje naast elkaar staan. We vullen de dakkoffer vanaf 1 kant, de andere kant is al dicht geritst. Wanneer we klaar zijn maken we ook de tweede kant dicht en vaak proppen we er aan de andere kant dan nog iets bij. Dat is het fijne van het textiel, dat veert wat mee en dus past er altijd wel iets extra’s bij! Hou er rekening mee dat de dakkoffer met inhoud niet meer dan 50 kilo mag wegen.

Lees hier meer over inpaktips voor een autovakantie

De opvouwbare dakkoffer van Hapro opbergen

Wanneer we op de bestemming zijn en de dakkoffer is leeggehaald halen we de koffer ook van de auto en bergen hem op. Je kunt de softbox heel plat opvouwen waardoor hij in de bijgeleverde opbergtas past. Nadat je de beugels hebt losgedraaid en de stangen naar beneden hebt geklapt vouw je de stof naar binnen en maak je alles extra plat door gebruik te maken van de klittenbanden. Hierna kan hij dubbelgevouwen worden en opgeborgen worden in de tas. De afmeting van het totale pakket in de opbergtas:  ca. 112cm x 88cm x 20cm. Helaas past de opbergtas niet bij ons in de achterbak, dus wanneer we kamperen staat de tas met opvouwbare dakkoffer er in ergens achterin de tent. Als we hem voor langere tijd thuis opbergen kan hij door zijn minimale afmetingen gemakkelijk in de zolder- of trapkast.

Lees ook: Ervaring met kofferbaktassen op maat

Welke nadelen heeft de Hapro dakkoffer?

Het enige nadeel wat ik kan verzinnen in ons geval: hij zou open gesneden kunnen worden. De ritssluitingen kun je afsluiten met kleine slotjes, prima voor wanneer je onderweg een kleine stop wilt maken. Maar wanneer we overnachten in een hotel en we niet alle spullen er uit kunnen halen voelt het toch niet helemaal lekker. We zorgen er daarom voor dat er geen waardevolle spullen in de opvouwbare dakkoffer zijn opgeborgen en tot nu toe hebben we nooit rare dingen meegemaakt. In zulke gevallen zal een kunststof dakkoffer misschien toch een veiliger gevoel geven.

Een ander nadeel zou kunnen zijn dat er geen ski’s in de opvouwbare dakkoffer meegenomen kunnen worden. De Hapro softbox is bijna vierkant van formaat, in tegenstelling tot veel dakkoffers van kunststof. Maar daar tegenover staat dat veel auto’s beschikken over een skiluik in de achterbank.

Wij zijn in ieder geval erg blij met de opvouwbare dakkoffer en kunnen dus zeggen dat onze Hapro softbox ervaring er goed is. Ook al zou ik nu plek hebben voor een kunststof dakkoffer: ik zou hem niet in willen ruilen voor een dakkoffer die niet opvouwbaar is!

De Hapro opvouwbare dakkoffer (of Hapro softbox) is te koop bij Bol.com, maar geregeld is de softbox lastig verkrijgbaar. Hieronder een aantal alternatieve, opvouwbare dakkoffers met goede reviews.

Hapro dakkoffer opvouwbaar

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 19 mei 2024 - 23:16

Opvouwbare daktas 585 liter

Verkrijgbaar bij

bol.com (€159,99)
Laatst bijgewerkt: 19 mei 2024 - 23:16

Sailnovo opvouwbare dakkoffer 580 liter

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 19 mei 2024 - 23:16

Coast dakkoffer met riemen 425 liter

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 19 mei 2024 - 23:11

Opvouwbare bagagebox 585 liter

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 19 mei 2024 - 23:11

Gutos opvouwbare dakkoffer 560 liter

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 19 mei 2024 - 23:11

Opvouwbare daktas 320 liter

Verkrijgbaar bij

bol.com (€138,00)
Laatst bijgewerkt: 19 mei 2024 - 23:04
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button