Europa

Zomervakantie bij Landal Hochmontafon

Twee jaar geleden waren we op zomervakantie in Oostenrijk en bezochten we onder andere Kaunertal, Osttirol, Montafon en Karinthië. Een prachtige vakantie maar in Montafon hadden we helaas pech met het weer. Heel veel regen viel er in de week van ons verblijf waardoor we veel geplande activiteiten niet konden doen. Zo jammer! We wisten zeker dat we een keer terug wilden naar dit gebied. Niet alleen om de activiteiten, maar ook omdat het er zo ontzettend mooi is. Deze zomervakantie is het zo ver: We maken weer een mooie reis door Oostenrijk, waarbij we eerst Tiroler Oberland en Ötztal ontdekken. De vakantie sluiten we af op Landal Hochmontafon, een park dat er werkelijk fantastisch bij ligt op 1450 meter hoogte.

Montafon in Vorarlberg

Montafon ligt in de deelstaat Vorarlberg, in het westen van Oostenrijk. Het dal is in totaal 39 kilometer lang. Het begint bij de stad Bludenz en eindigt bij het bergmassief Silvretta. Montafon heeft in de winter 4 skigebieden waarvan Silvretta Montafon het grootst is. Dit gebied verbindt het voormalige Silvretta Nova met Hochjoch. De andere skigebieden zijn Gargellen, Golm en Kristberg.

In Gargellen ligt in de winter over het algemeen meer sneeuw dan op andere plekken in Montafon doordat het een zogenaamde “Schneeloch” is: een plek vlak vóór een hoog bergmassief. Een Schneeloch is de eerste barrière voor een overtrekkend front waardoor op die plek meer sneeuw valt dan op andere plekken.

Landal Hochmontafon in Gargellen

Vanaf Utrecht is het 850 kilometer rijden naar Landal Hochmontafon (ongeveer 9 uur). Halverwege het Montafon dal gaat er een slingerende, 10 kilometer lange weg de bergen in richting het op 1430 meter hoogte gelegen Gargellen. Gargellen is klein met voornamelijk pensions, hotels en huizen. In de winter zit je hier perfect, want de lift breng je vanuit Gargellen zo naar de top van de Schafberg. Een stukje voorbij deze lift ligt Landal Hochmontafon, in een prachtige vallei omgeven door hoge bergtoppen.

Bekijk actuele aanbiedingen bij Landal GreenParks

landal hochmontafon ligging - AllinMam.com

Landal Hochmontafon ligging en accommodatie

Landal Hochmontafon heeft 12 grote chalets met daarin 93 appartementen. De appartementen staan op een helling waardoor je eigenlijk overal mooi uitzicht hebt. Ons appartement ligt helemaal achterin; we hebben vrij uitzicht en kijken uit op een paar privé chalets met daarachter mooie bergtoppen. Tussen de chalets door zijn speelplekken voor kinderen. Ideaal, want zo is er voor de kinderen bij elk chalet iets te doen. Ter hoogte van de laagst gelegen chalets zijn de receptie, het binnenzwembad, het restaurant en de Bollo Club te vinden.

Check beschikbaarheid en prijzen bij Landal Hochmontafon

landal hochmontafon uitzicht - AllinMam.com
landal hochmontafon speelplekken - AllinMam.com
landal hochmontafon spelen voor kinderen - AllinMam.com

Landal Hochmontafon appartement type 6c

Ons appartement type 6c is lekker ruim. Het ligt op de bovenste verdieping van het chalet en heeft twee 2-persoons slaapkamers. Een vijfde en zesde persoon kunnen slapen op een uitklapbaar bed in de woonkamer, wat is verwerkt in een kast. Is het bed ingeklapt staat het dus niet in de weg, want het is onderdeel van de kast. Het appartement heeft 2 balkons. Een klein balkon met uitzicht op de andere chalets en een groter balkon aan de achterzijde met vrij uitzicht op de bergen. Op het zuiden, dus als de zon schijnt heb je hem de hele dag!

landal hochmontafon appartement - AllinMam.com

Faciliteiten op het park

Op het park is bij de receptie een kleine minishop waar een heel bescheiden assortiment aan levensmiddelen te vinden is. In Gargellen zelf is een kleine dorpswinkel, waar je je boodschappen kunt doen. Wil je echt een ruim assortiment hebben om uit te kiezen dan zul je de berg af moeten. Langs de weg die door het dal loopt liggen diverse supermarkten.

Ideaal is de broodjes service op het park. Je kunt bij de receptie verschillende soorten broodjes bestellen. ’s Morgens tussen half 8 en 8 worden de broodjes neergelegd bij de voordeur. Er is geen oven in het appartement aanwezig dus dit is zeker een aanrader als je van vers gebakken broodjes houdt bij het ontbijt!

Het zwembad is niet groot maar onze kinderen vinden het geweldig. Geef ze een duikbril, een GoPro én hun vader en ze hebben de grootste lol. Er wordt dan ook bijna elke dag aan het einde van de dag gezwommen.

Bekijk actuele aanbiedingen bij Landal GreenParks

Bollo Club op Landal Hochmontafon

Bollo laat ook geregeld zijn gezicht even zien. Zo komt hij langs tijdens het marshmallows roosteren en kunnen kinderen met hem op de foto. Ook wordt er veel georganiseerd door de Bollo Club, zowel binnen als buiten. Onze kinderen nemen niet heel veel deel aan de activiteiten omdat wij veel op pad zijn om de omgeving te verkennen. Maar het marshmallows roosteren en sleutelhangers maken hebben ze niet overgeslagen!

landal hochmontafon activiteiten voor kinderen - AllinMam.com

Leuke restaurants in de buurt van Landal Hochmontafon

Heb je een keertje geen zin om te koken? Dan kun je goed eten in het restaurant op het park. Er staan lekkere Italiaanse gerechten op de kaart, evenals typisch Oostenrijkse gerechten. Heb je zin om buiten het park te eten, dan kunnen we de restaurants Gargellner Stoba en Marmotta in Gargellen aanraden. Ben je een dagje op pad en in de buurt van Bludenz? Dan kun je ook lekker eten bij Herberg Kohldampf. Helemaal als je gek bent op schnitzels kun je hier je lol op. Op de kaart staan schnitzel plateaus, waar je met het hele gezin van kunt eten.

landal hochmontafon restaurant - AllinMam.com
Bludenz Wirtshaus schnitzel plateau - AllinMam.com

Wat te doen in de buurt van Landal Hochmontafon

In Montafon is ontzettend veel te doen in de zomer. Ik denk dat er in de zomer zelfs veel meer te doen is dan in de winter! In het dal zelf maar zeker bovenop de bergen. Bij de lift kun je betalen per rit maar voordeliger is het om een Montafon Brandnertal card te kopen. Het is even een uitgave, maar als je van plan bent om veel activiteiten in de bergen te ondernemen heb je de kosten er snel uit.

Wandelen in Gargellen

Allereerst kun je vanuit Gargellen zelf en dus ook vanuit Landal Hochmontafon diverse wandelingen maken. Onderweg kom je uitgestrekte weides, beekjes, watervallen en bossen tegen. Een wandeling hoeft niet lang te zijn, maar duurt bij ons meestal wel lang. En dat komt omdat we het alle vier leuk vinden om dammetjes te bouwen :-) Onderweg vind je op veel plekken bordjes die de verschillende wandelingen aangeven. Ook hebben ze bij de receptie van Landal Hochmontafon tips als het over wandelen in de buurt gaat.

uitgezette wandelingen in de buurt van Landal Hochmontafon - AllinMam.com
Wandelingen in de buurt van Landal Hochmontafon - AllinMam.com
landal hochmontafon gargellen wandelingen in de buurt - AllinMam.com

Bewegungsberg Golm

Bewegungsberg Golm is echt een super leuke plek om met kinderen naartoe te gaan. Op de berg is van alles te doen. Het is ongeveer een half uurtje rijden vanaf Gargellen. Je kunt parkeren in het dal (bij Vandans, handig als je aan het einde van de dag met de Alpine-Coaster naar beneden wilt). Ook is het mogelijk om al een stuk met de auto omhoog te rijden en te parkeren bij het Latschau reservoir.

Golm bewegungsberg, wat te doen in de buurt van Landal Hochmontafon - AllinMam.com
Golm wandeling met kinderen - AllinMam.com

Golmi’s Forschungspfad

Wij gaan met de lift vanuit het dal helemaal naar boven en beginnen met Golmi’s Forschungspfad. Deze wandeling is 3,5 kilometer lang en zakt af naar het restaurant Haus Matschwitz. Onderweg kom je 21 plekken tegen waar iets te doen of te ontdekken is. Raadsels, zoekopdrachten, waterloopjes… van alles! Twee jaar geleden maakte ik een korte video van de wandeling. Helaas hadden we toen minder goed weer maar de wandeling was beide keren leuk!

Golm Waldrutschenpark

We lunchen bij Haus Matschwitz en vervolgen onze weg naar beneden. We dalen 500 meter af richting Latschau, maar niet alleen maar wandelend. Nieuw zijn de 7 glijbanen met lengtes variërend van 30 meter tot 80 meter in het Golm Waldrutschenpark. Ze liggen verspreid langs het 3 kilometer lange, nieuw aangelegde wandelpad van Matschwitz to Latschau. Aan jou en je kinderen de keuze, lopen of glijden. Of allebei :-)

De glijbanen zijn super leuk. De kinderen rennen geregeld weer een stuk terug naar boven om bepaalde glijbanen nog een 2e of zelfs 3e keer te nemen. Ook volwassenen kunnen met de glijbanen naar beneden. Het wandelpad is behoorlijk steil waardoor het lopen niet heel relaxed is. De kans is vrij groot dat je er als ouder voor kiest om ook wat glijbanen te pakken.

glijbanen Golm Montafon - AllinMam.com
Golm glijbanenpark uitjes vanuit Landal Hochmontafon - AllinMam.com

Golm Alpine Coaster

Als we aankomen bij Latschau is het tijd om met de Alpine Coaster het laatste stuk af te leggen naar het dal. Helaas is de Flying-Fox (zipline over het Latschau reservoir) gesloten door werkzaamheden, dus die kunnen we niet uitproberen. Heb je trouwens tijd genoeg of doe je bijvoorbeeld de wandeling niet, dan kun je ook gaan klimmen in het Waldseilpark, wat aan de andere kant van het reservoir ligt.

De Alpine Coaster hebben we twee jaar geleden ook gepakt richting het dal. Een onwijs leuke ervaring en de kinderen wilden het graag weer doen. Voor ons geen optie dus om te parkeren bij het reservoir! De baan is 2,6 kilometer lang (langste van Vorarlberg) en als je durft kun je snelheden behalen tot 40 km per uur. Kinderen vanaf 3 jaar mogen mee rijden, kinderen vanaf 8 jaar en groter dan 1.40m mogen ook alleen.

Landal Hochmontafon uitstapje naar Bewegungsberg Golm, Alpine-Coaster - AllinMam.com

Schmiggi Luggi pad in Gargellen

Vanaf Landal Hochmontafon loop je zo naar de Schafbergbahn in Gargellen die je naar de top van de Schafberg brengt. Je komt met de lift aan bij restaurant Schafberg Hüsli, waar een leuke speelplek is voor kinderen. Het terras is met mooi weer zonovergoten en een fijne plek om buiten te zitten. Hier begint ook het Schmuggi Luggi pad, waar kinderen meer kunnen leren over de tijd dat in dit gebied veel gesmokkeld werd tussen Zwitserland en Oostenrijk. Het Schmuggi Luggi pad is ongeveer 3 kilometer lang en onderweg kom je verschillende plekken tegen waar voor kinderen iets leuks te doen is.

Gargellen Smuggi Luggi route - AllinMam.com
Gargellen Smuggi Luggi wandeling - AllinMam.com
Gargellen Smugglers land - AllinMam.com

Lunchen bij Schafberg Hüsli

Eten kun je op de Schafberg heerlijk in restaurant Schafberg Hüsli. Buiten op het terras staan veel picknicktafels met parasols en ook zijn er behoorlijk wat ligstoelen te vinden. Eet je binnen dan heb je aan de kant van het dal een prachtig uitzicht. Aanrader is de Tiroler Gröstl, maar ook de andere gerechten zien er goed uit.

Tiroler gröstl, Schafberg, Landal Hochmontafon - AllinMam.com

Mountaincarts in Gargellen

Ook in Gargellen kun je op een andere manier dan wandelend naar beneden, namelijk met mountaincarts. Onwijs gaaf! De route naar beneden is 6 kilometer lang en behoorlijk steil. Goed die handen op de rem dus en zo nu en dan op de langere stukken lekker even laten gaan. De mountaincarts zijn er in 3 verschillende maten, zo kunnen (wat oudere) kinderen makkelijk in de kleinste en kun je samen met je kind in de grootste mountaincart. Je eindigt bij de lift in Gargellen, dus je kunt zo lopend weer naar je appartement op Landal Hochmontafon.

Gargellen mountaincarts, Landal Hochmontafon - AllinMam.com
Mountaincarts in Gargellen - AllinMam.com

Mountain Beach in Gaschurn

Is het mooi weer, dan is het heerlijk toeven bij Mountain Beach in Gaschurn. Gaschurn ligt iets verderop in het dal, vanaf Landal Hochmontafon is het ongeveer 20 minuutjes rijden. Je vindt hier 2 meertjes met kiezelstrandje, omringd door groene weiden waar je lekker met een boek kunt neerploffen op je handdoekje. Onze kinderen vermaken zich hier uren achter elkaar.

Het leukst vinden ze de wildwaterbaan tussen de 2 meren in. Kinderen tot 45 kilo kunnen met een funtube de wildwaterbaan trotseren. Het water stroomt niet continue. Elk uur gaat er een grote fontein aan die zorgt voor een enorme hoeveelheid water extra in het meer. Dit stroomt vervolgens via de wildwaterbaan naar het andere meer.

Mountain beach Gaschurn meer - AllinMam.com
Mountain beach Gaschurn tubes - AllinMam.com

Wat gezegd moet worden is dat het sanitair er heel netjes uit ziet. Dat is op veel recreatieplekken wel anders. Nu is het tijdens ons bezoek ook niet erg druk, maar je ziet gewoon dat ze hier veel aandacht aan besteden. Er zijn toiletten, douches en ruimtes om je om te kleden op 2 verschillende plekken (bij beide meertjes).

Een cafetaria met terras is ook aanwezig. Hier kun je drankjes, ijsjes en snacks halen zoals hamburgers, friet en curryworst. De salades zijn ook prima! Een heerlijke plek, voor een hele dag maar ook voor een paar uurtjes aan het einde van de middag.

Hochjoch

Net als op veel andere bergen in de buurt is er op de Hochjoch ook veel te doen met het gezin. Vanuit het dal zijn er 2 liften die je naar boven brengen. Hochjoch Bahn 1 vanuit Schruns combineer je met Hochjoch Bahn 2. Overstappen stelt niets voor, je stapt uit de ene gondel om vervolgens weer in de volgende gondel. De Zahmang Bahn ligt iets dichterbij de doorgaande weg en brengt je in 1 rit naar boven.

Hochjoch lake, wat te doen in de buurt van Landal Hochmontafon - AllinMam.com

Wij pakken Hochjoch Bahn 1 en 2 en vervolgens nog een 2-persoons stoeltjeslift naar Sennigrat Bahn Bergstation op een hoogte van 2300 meter. Vandaar wandelen we langs de Wormser Hütte, de Herzsee en de Schwarzsee naar het Kapellrestaurant (Zamang Bahn Bergstation). Onderweg moeten we door beekjes heen en komen we leuke plekken tegen waar speciaal voor kinderen allerlei dingen te doen zijn. Op deze wandelroute loop je ook door de langste skitunnel ter wereld (476 meter).

Wandelen met kinderen op Hochjoch - AllinMam.com
Activiteiten voor kinderen tijdens wandelen op hochjoch, wat te doen in de buurt van Landal Hochmontafon - AllinMam.com

Bij het Kapellrestaurant blijven we best lang, de kinderen vermaken zich hier prima. Er is een baan met tube banden en nieuw is een heel parcours waar kinderen kennis kunnen maken met elementen uit het alpinisme. Balanceren op smalle balken, langs steile wanden lopen op kleine stukjes hout en voelen wat wind op hoogte doet.

Meer weten over dit gebied? Lees dan dit artikel over wandelen bij de Hochjoch op Ishetnogver.nl.

Speelplaats voor kinderen op Hochjoch - AllinMam.com

Wandeling naar Alpe Nova vanuit Gaschurn

Wanneer je in Gaschurn de Versettla Bahn pakt kun je een prachtige wandeling maken naar Novatal, waar kaasmakerij Alpe Nova ligt. Hier wordt Sura Kees gemaakt, een echte specialiteit van Montafon. Lees hier meer over deze wandeling naar Alpe Nova die we twee jaar terug maakten.

Muntafuner Gagla Weg in Schruns

Wil je een dagje in het dal blijven dan is het leuk om naar Schruns te gaan. Bij de plaatselijke vvv kun je een rugtasje ophalen met allerlei spulletjes erin. Je maakt vervolgens de Muntafuner Gagla Weg wandeling door het plaatsje en op verschillende plekken voer je opdrachtjes uit. Wij liepen deze wandeling twee jaar geleden en de kinderen weten nu in Schruns nog precies de plekjes aan te wijzen waar ze toen de opdrachtjes deden. Té leuk!

Muntafuner Gagla weg, gezinswandelingen in Montafon - AllinMam.com

Meer activiteiten, iets verder weg van Landal Hochmontafon

Er is natuurlijk veel meer te doen en te zien in de buurt van Montafon. In omliggende dalen worden allerlei activiteiten aangeboden en er zijn veel uitgezette wandelingen speciaal voor gezinnen.

Natursprünge-weg in Brandnertal

Als je het niet erg vindt om iets langer in de auto te zitten dan is het leuk om naar Brandnertal te rijden (50 minuten) waar je een leuke wandeling kunt maken met het gezin. De Natursprünge-weg is speciaal voor kinderen uitgezet. Tijdens de wandelingen komen alle natuurelementen aan bod. Bij elk station vertelt een stem over wind, over kou, over zon en veel meer. Super leuk, vooral ook omdat voor de Nederlandse taal kan worden gekozen. Wist je trouwens dat er in Brandnertal ook een Landal vakantiepark is?

The Green Riddle Ring in Lech

In Lech (ruim 1 uur rijden) kun je met het gezin The Green Riddle Ring lopen. Een korte wandeling (0,5 kilometer) met 14 leuke stations onderweg. Eigenlijk is de hele wandeling een soort puzzel. Bij de plaatselijke vvv kun je een werkboek ophalen (€5,00). Antwoorden op de vragen bij de stations leiden uiteindelijk naar de oplossing van de puzzel. Wat oudere kinderen kunnen de wandeling zelf maken terwijl ouders genieten van een drankje op het terras van Rud Alpe. Met kleinere kinderen is het leuk om het met elkaar te doen.

De wandeling kun je makkelijk langer maken door eerst met de Schlegelkopfbahn omhoog te gaan. Wandel je van daaruit richting Rud Alpe kom je vanzelf bordjes tegen waarop The Green Riddle Ring staat aangegeven.

Silvretta-Hochalpenstraße

Een laatste aanrader in dit artikel is het rijden van de Silvretta-Hochalpenstraße. De Silvretta pas verbindt Montafon in Vorarlberg met Paznaun in Tirol. Op de route, die 32 haarspeldbochten heeft, heb je prachtige vergezichten, rij je langs de imposante Silvretta-Stausee en kom je in de buurt van gletsjers.

Bekijk actuele aanbiedingen bij Landal GreenParks

Silvretta-Hochalpenstraße - AllinMam.com

Wat te doen bij slecht weer in Montafon

Is het slecht weer in Montafon? Dan is het even zoeken naar leuke binnenactiviteiten. Bij Landal Hochmontafon kunnen kinderen zich goed vermaken in de Bollo Club of in het zwembad. Of in het appartement zelf. Wil je toch iets buiten de deur doen? Dan kun je tips halen uit het artikel wat we twee jaar geleden schreven. We hebben toen bijna een hele week slecht weer gehad en zijn op zoek gegaan naar binnenactiviteiten in Montafon. Echt pech, want in de weken vóór ons verblijf was het 30 graden en droog. Drie weken lang! Gelukkig hebben we het dit jaar tijdens onze zomervakantie bij Landal Hochmontafon erg getroffen met het weer en kunnen we alles doen wat op ons wensenlijstje staat :-)

*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Landal GreenParks, VisitVorarlberg en Montafon Tourismus.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button