Baby/dreumes

Als je baby maar niet wil doorslapen

Onze zoon is een goede slaper. Natuurlijk wordt ook hij wel eens wakker ’s nachts maar over het algemeen maakt hij lange, ononderbroken nachten.

Onze twee jaar jongere dochter daarentegen houdt ons al zo lang ze er is behoorlijk bezig ’s nachts. In het begin uiteraard door nachtvoedingen; ze werd wakker, kreeg borstvoeding en vervolgens sliep ze weer verder. Tot 2,5 á 3 uur later. Ging onze zoon rond de leeftijd van 7, 8 weken tussen voedingen door steeds langer slapen en sliep hij met 3,5 maand klokje rond, dochterlief bleef om de 2,5 á 3 uur wakker worden.

Eén keer heeft ze een nacht door geslapen. Zo vreemd! We waren op vakantie op Mallorca. Van de één op de andere dag, hoppa, sliep ze zomaar een nacht door. Het begin van iets minder gebroken nachten dachten wij maar helaas; de nacht erna was weer hetzelfde als alle nachten daarvoor wat betekende dat ze zeker 3 á 4 keer wakker werd.

Lekker slapen zonder huilen tips

3 á 4 keer wakker, maar vaak zelfs 6 á 7 keer. Op een gegeven moment ben ik begonnen een logboekje bij te houden waarin ik op schreef hoe vaak ze wakker werd, zoals werd aanbevolen in het boek Lekker slapen zonder huilen. Maar ik kon het gewoon niet opbrengen dit iedere nacht bij te houden.

Hoe kun je als moeder eens écht lekker slapen?

Je wil als mama maar één ding ’s nachts en dat is slapen. Dus voeden is prima, maar daarna wil je meteen weer slapen. Ook al sliep onze dochter in haar eigen bedje bij ons op de kamer, op een bepaald moment ben je gewoon zo moe dat je tijdens het voeden in slaap valt. Ik tenminste. En dus sliep ze geregeld tussen ons in. Werd ze wakker, dan was ik er snel bij. Het ging haar niet eens om het drinken, vaak wilde ze dat niet eens. Ze leek eerder gefrustreerd dat ze wakker werd en niet verder kon slapen.

Dagboekjes bijhouden over slapen

We hebben dagboekjes bijgehouden waarin we schreven wat ze elke dag at, hoe laat, hoeveel ze plaste en poepte en keken of we een patroon zagen met goede en/of minder goede nachten. Helaas. Toen met 12 maanden bleek dat ze af viel in plaats van aan kwam werden we doorgestuurd naar de kinderarts. Misschien was de oorzaak van het slechte groeien én van de onrustige nachten wel een voedsel-allergie of iets anders. Bloedonderzoek wees niets uit.

Bach-druppeltjes voor beter slapen?

Bach-druppeltjes, juist wel voeden voor het slapen, juist niet voeden voor het slapen, 2x slapen op een dag of juist 1x… we hebben zo veel geprobeerd maar niets leek verandering te brengen.

Melatonine

Totdat ik lees over Melatonine op internet. Een lichaamseigen stof (hormoon) wat zorgt voor het natuurlijke “slaap-waakritme”. De huisarts schrijft het ons voor. Op dat moment besluiten we haar ook meteen te verhuizen naar haar eigen kamertje op de 2e verdieping, naast haar broer. De reden dat we daar zo lang mee hebben gewacht is dat ze ’s avonds en ’s nachts keihard krijsend wakker wordt en we zagen ons al met 2 wakkere kindjes zitten op de 2e verdieping. We nemen de gok. Laten haar eerst een aantal dagen alleen overdag hier slapen en na die paar dagen ook de nachten.

Van onze slaapkamer naar eigen slaapkamer

De eerste avond en nacht wordt ze vaak wakker, ondanks de Melatonine. Ze is er wel erg slaperig door en we hebben het idee dat ze sneller weer in slaap valt. Papa is degene die steeds naar haar toe gaat; Wanneer ze mij ziet is de kans groot dat ze maar 1 ding wil en dat is drinken. Elke nacht gaat het beter; ze huilt minder hard en papa is steeds minder lang boven. Hij pakt haar even op, troost haar en legt haar terug in bed. Ze slaapt verder. Vannacht was de eerste nacht dat we niet naar haar toe gegaan zijn. Gisteravond heeft ze nog wel een aantal keren hard gehuild maar voor we boven waren was ze alweer stil en vannacht hebben we haar niet 1x gehoord.

Zou ze nu eindelijk wat meer rust krijgen? Gebroken nachten of een huilbaby zijn niet fijn voor de ouders maar vast en zeker ook niet voor de kindjes zelf!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button