Recepten

De lekkerste ijskoffie recepten

Ben jij een fervente liefhebber van koffie, maar smaakt je dagelijkse kopje koffie niet door het warme weer? Dan is een ijskoffie het perfecte alternatief. Want eerlijk is eerlijk, een zelfgemaakte ijskoffie is overheerlijk en heel simpel om klaar te maken! Tegenwoordig vind je het ook terug in zowat elke koffiebar waar je binnenwandelt. Je vindt het terug op de kaart onder de naam frappucino, café freddo of café frappé.

Ingrediënten voor het maken van ijskoffie

Om te starten gebruik je best straffe koffie, aangezien de ijsklontjes een deel van de strafheid wegnemen. Je drinkt uiteraard niet graag platte koffie. Een ijskoffie komt niet zonder suiker, dus als je graag een andere zoetstof neemt dan suiker kan dit zeker en vast. Let wel op met zoetstoffen en probeer hier niet te ver in te gaan zodat je ijskoffie niet een bom van zoetigheid wordt. Een klontje suiker is vaak genoeg. Tot slot heb je een blender nodig om alles te mixen.

Bereiding van ijskoffie

Zoals je hierboven kunt lezen is het bereiden van ijskoffie heel eenvoudig. Het kan in drie simpele stappen:

  1. Zet je kop koffie klaar en giet het leeg in je blender.
  2. Voeg de suiker of andere zoetstoffen toe met gecondenseerde melk. Blend alles eventjes kort tot het goed gemengd is en laat het kort afkoelen.
  3. Voeg ijsblokken toe en blend alles tot het ijs volledig weg is.

IJskoffie varianten

Ziezo, je ijskoffie is klaar! Tip: durf te experimenteren met het merk koffie je gebruikt. Elke koffie smaakt anders en dat proef je terug in je ijskoffie. Douwe Egberts vind ik zelf heel geschikt om ijskoffie mee te maken. Naast bovenstaand ijskoffie recept zijn er uiteraard vele ijskoffie varianten. Mijn favoriete ijskoffie recepten komen van ver over de grens:

Vietnamese ijskoffie variant: Yoghurt koffie

Deze Vietnamese variant op ijskoffie is één van de meest gedronken drankjes in Vietnam. Door de toevoeging van yoghurt wordt het vaak geserveerd als een gezond ontbijt. Door de textuur van de yoghurt kun je deze drank goed vergelijken met een smoothie.

Braziliaanse ijskoffie variant: Mokka cola ijskoffie

De naam verraadt al een beetje wat deze ijskoffie inhoud. In Brazilië hebben ze er niets beters op gevonden dan cola toe te voegen aan hun ijskoffie. Het klinkt wat bizar, maar geloof mij, het is het proberen waard! Door de toevoeging van cola is deze ijskoffie wel meer bestemd als vieruurtje, zeker als je het afmaakt met slagroom of vanille ijs.

Indonesische ijskoffie variant: Es Alpukat Kopi

In Indonesië hebben ze het aangedurfd om een combinatie mogelijk te maken die eerst niet mogelijk leek, namelijk koffie en advocaat. Wat wil je nog meer? Het zijn twee van de meest lekkere zaken in de wereld gecombineerd in één goddelijk drankje.

*Foto via Shutterstock

Back to top button