Keukenapparaten

Dutch Oven: koken en bakken, maar dan net even anders

Een Dutch Oven? Ja inderdaad, ook wij Nederlanders zijn fameus om onze buiten kookkunsten. Zeker voor wat betreft de pannen die we daarvoor gebruiken. Een Dutch Oven is hét ultieme accessoire als je een liefhebber bent van koken en bakken in de buitenlucht. Want met deze gietijzeren pan kun je namelijk alle kanten op. Je maakt er heerlijke stoofpotjes in, maar je bakt ook een eitje of een geurig brood in een handomdraai. Op open vuur!

De geschiedenis van de Dutch Oven, mét een Hollands tintje

De naam van deze pan komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Dat heeft alles te maken met de geschiedenis van de Dutch Oven. Toen de Engelse pionier Darby in de 17e eeuw een bezoek bracht aan Nederland, zag hij hoe we hier pannen maakten met behulp van mallen. Hij nam het idee mee naar zijn thuisland, liet de pannen fabriceren en ontdekte al snel het succes ervan. De pannen werden gretig afgenomen, zeker door de Amerikanen. De naam Dutch Oven heeft dus feitelijk gezien alles te maken met de plek waar het oorspronkelijke idee vandaan komt.

Wat is een Dutch Oven precies?

Een DO, zoals een Dutch Oven ook wel wordt genoemd, is van origine een gietijzeren pan met pootjes en een deksel met opstaande rand. Door de poten kun je deze pan middenin het vuur plaatsen. Briketten of houtskool blijft goed liggen bovenop het deksel en onderop tussen de pootjes, waardoor de Dutch Oven optimaal heet wordt. Gietijzer heeft de eigenschap dat het hoge temperaturen kan weerstaan. Daarnaast wordt de warmte goed vastgehouden. De pan werkt dus echt als een soort oven.

Er bestaan ook Dutch Ovens zonder pootjes. Deze kun je buiten op het vuur plaatsen met een speciale houder of boven het vuur hangen. Ook kun je deze Dutch Ovens binnen op het fornuis plaatsen of in de oven gebruiken. Multifunctioneel dus!

Hoe kook je met een Dutch Oven

Dutch Ovens zijn er in allerlei soorten en maten. Als je net begint met een DO, dan kun je het beste kiezen voor een set. Je hebt dan niet alleen de beschikking over een braadpan van gietijzer, maar ook over een lagere pan. Deze pan heeft het uiterlijk van een koekenpan maar doet tegelijkertijd ook dienst als deksel voor de grotere pannen. Voor je kunt gaan bakken met een Dutch Oven is het belangrijk dat je de pan even laat inbranden. Dit geldt alleen voor de pannen van gietijzer. Kies je voor een Dutch Oven met een emaille laag, dan is inbranden niet nodig. Inbranden is eenvoudig. Je hoeft de pan alleen maar in te smeren met bakolie en goed te verhitten, bijvoorbeeld in de oven binnen of buiten boven het vuur.

Dutch Oven: koken en bakken, maar dan net even anders - AllinMam.com

Het onderhoud van een Dutch Oven

Maak je geen zorgen over roest of slijtage, want een Dutch Oven gaat een leven lang mee. Zie je kleine plekjes roest? Deze haal je eenvoudig weg met een schuursponsje. Een Dutch Oven schoonmaken doe je met warm water en een borsteltje. Zeep moet je daarbij achterwege laten want dat kan de braadpan beschadigen. Nadat je de Dutch oven goed droog hebt gemaakt, vet je hem lichtjes in met wat olie. Zo kun je hem later direct weer gebruiken.

Verschillende soorten pannen voor allerlei gerechten

Als je nieuw bent in de wereld van de Dutch Oven kun je het beste kiezen voor een set, zoals je hierboven al kon lezen. Deze set bijvoorbeeld is met een doorsnede van 26 centimeter en een inhoud van 3 liter perfect om allerlei gerechten mee te kunnen maken zoals:

  • stoofschotels
  • pannenkoeken en gebakken eieren
  • broden
  • appeltaarten
  • steaks
  • soepen

Met een Dutch Oven kun je zelfs friet bakken. Het is dan ook hét ultieme accessoire als je een liefhebber bent van outdoor cooking. Plaats de DO in het vuur op zijn pootjes, op een standaard of hang hem boven het vuur aan een ketting. Je kunt hem natuurlijk ook in je eigen oven plaatsen voor een knapperige pizza.

Dutch Oven: koken en bakken, maar dan net even anders - AllinMam.com

Dutch Oven nabootsen

Overigens hoef je niet per se een originele Dutch Oven aan te schaffen als je Dutch Oven style wilt koken of bakken. Als je een pan hebt die bestand is tegen hoge hitte met een deksel dat goed afsluit dan kun je dit ook goed in de oven gebruiken. Zelf Dutch Oven brood bakken doen wij bijvoorbeeld ook op deze manier, in een pan van aardewerk met glazen deksel. Super lekker en geen verschil met een originele Dutch Oven. Voordeel: het brood kan binnen 2,5 uur vers op tafel staan, doordat je tijdens de bereiding een aantal handelingen doet die net even anders zijn dan anders. Heerlijk!

The Bastard Dutch Oven gietijzer Ø 31 cm

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 18 mei 2024 - 23:22

Dutch Mountains Dutch Oven set

Verkrijgbaar bij

bol.com (€99,95)
Laatst bijgewerkt: 18 mei 2024 - 23:21

Daumonet Carême gietijzeren pan Ø 26 cm

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 18 mei 2024 - 23:21

Verkrijgbaar bij

bol.com (€99,95)
blokker.nl (€129,95)
Laatst bijgewerkt: 18 mei 2024 - 23:21
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button