Kerstmis

Elf On The Shelf: haal deze leuke Amerikaanse kersttraditie in huis

Heerlijk is het altijd om te luisteren naar verhalen over andere culturen. Horen welke gewoontes mensen hebben of lezen welke tradities zij al generaties lang aan elkaar doorgeven. Zo ook met Kerstmis. In elk land kom je andere kersttradities tegen. Bepaalde taarten bakken, de kerstboom op een bijzondere manier versieren of elkaar elk jaar dezelfde cadeaus geven. In veel families wordt al generaties lang met hetzelfde servies de tafel voor het kerstdiner opgedekt en wordt met het recept van over- overgrootoma nog steeds gebruikt voor de bereiding van het jaarlijks terugkerende vleesgerecht.

Kijk hier en hier welke verschillende uitvoeringen van Elf On The Shelf er zijn

De start van een nieuwe kersttraditie

Maar er worden natuurlijk ook nieuwe tradities in het leven geroepen. Vaak niet eens met voorbedachte rade; gewoon omdat het ene jaar iets goed is bevallen wordt het het daarop volgende jaar herhaald. Vaak zijn het de kinderen die een traditie vervolgens doorzetten. Iets wat ouders elk jaar doen is zo’n fijne gewoonte geworden dat de kinderen hetzelfde (blijven) doen wanneer zij zelf kinderen krijgen.

Lees ook: Dit zijn de kerst trends van 2022

Nieuwe Amerikaanse traditie: Elf On The Shelf

Zo nu en dan komt er iets op de markt waar wel vooraf over nagedacht is. Waarvan men hoopt dat het opgepakt wordt door de menigte en het resulteert in een jaarlijks terugkerend iets. Het gebeurde in Amerika (en andere Engelstalige landen) met Elf On The Shelf: een boek over een Elf waar een Elf poppetje bij geleverd wordt.

Elf On The Shelf - AllinMam.com

Het verhaal van Elf On The Shelf

De doos met het boek en de Elf vind je zo maar ergens in je huis en niemand weet hoe het daar terecht gekomen is. Je “adopteert” Elf en geeft hem een naam. Het verhaal vertelt dat Elf elke nacht terug vliegt naar de kerstman op de Noordpool, om te vertellen wat hij allemaal heeft meegemaakt die dag. Vervolgens vind je hem ’s morgens ergens verstopt in je huis, op de meest gekke plekken en geregeld in heel rare posities. Heel belangrijk: raak Elf niet aan, want dan verliest hij zijn magie en kan hij niet meer terug vliegen naar de Noordpool.

Nu moet je Elf natuurlijk wel aanraken wanneer je hem uit de doos haalt. Daarom is het belangrijk om de Elf pas een naam te geven nadat je hem uit de doos hebt gehaald en hem op zijn eerste plekje hebt gezet. Zo loop je niet het risico dat de Elf zijn magie kwijtraakt :-)

De meeste Elfen komen aan bij de families tijdens Scout Elf Return Week, tussen 24 november en 1 december. Op kerstavond (24 december) vertrekt de Elf weer naar de Noordpool, om een jaar later weer terug te keren.

Verschillende Elf On The Shelf uitvoeringen

Het zou geen 2019 zijn zonder verschillende uitvoeringen van Elf. Zo is Elf niet alleen verkrijgbaar met een blank huisje maar ook met een getint huidje. Met bruin haar of zwart haar, in vrouwelijke óf mannelijke vorm.

Op zoek naar cadeau inpakinspiratie? Lees dan: 10x origineel kerstcadeau inpakken

Parodieën op Elf On The Shelf

In 2005, toen Elf On The Shelf op de markt kwam, waren het nog grappig en vaak onschuldige verstopplekjes waar Elf ’s morgens gevonden werd. Nu 12 jaar later staat internet vol met parodieën en vind je Elf terug in de meest bizarre posities op gekke plekken. Hele blogs worden er geschreven met tips voor Elf. Wat je hem allemaal kunt laten doen, waar je hem neer kunt zetten, wat voor streken hij uit kan halen… Zoek de hashtag #elfontheshelf maar eens op op Instagram.

Komt deze traditie ooit écht naar Nederland?

Helaas is het boek Elf On The Shelf nog niet naar het Nederlands vertaald, maar in het Engels is het boek in Nederland wel verkrijgbaar. Je kunt natuurlijk heel goed samen met je kinderen de illustraties in het boek bekijken en het verhaal vertalen naar Nederlands. Zo ingewikkeld is het eigenlijk niet :-) In ons land zie je Elf elk jaar meer en meer opduiken, nu ook op Social Media. Maar echt doorgezet is het nog niet. Wie weet in de komende jaren?

Elf On The Shelf kopen of DIY

Ben je handig met vilt of met haken? Dan kun je zelf een Elf maken en het verhaal van hierboven verwerken in een leuke brief voor je kinderen. Wil je het echte boek en de echte Elf in huis halen? Je kunt Elf On The Shelf kopen voor een prijs vanaf €34,99. Benieuwd naar het verhaal van Elf On The Shelf? Dat zie je in deze film.

Zijn je kinderen helemaal gek van Elf? Dan zijn er leuke Elf On The Shelf stickerboeken en dekbedovertrekken verkrijgbaar. Leuke cadeau’s voor onder de kerstboom!

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button