Kerstmis

10x gezonde kersthapjes maken voor school

Het kerstdiner op school zorgt geregeld voor wat stress bij ouders. Wat moeten we nu weer maken? Hoe hou ik het simpel maar toch een beetje verantwoord? Op de meeste scholen hangen soort lootjes waarbij je dus op tijd moet zijn wil je niet iets heel ingewikkeld op je bord krijgen. Als je geluk hebt kun je bij jou op school zelf iets invullen. En voor de ouders die zelf iets mogen verzinnen zetten we graag iets op een rijtje: 10x gezonde kersthapjes maken voor school.

Lees ook: Dit zijn de kerst trends van 2022

10x gezonde kersthapjes maken voor school

Kersthapjes maken voor school hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Sowieso wordt er vaak veel te veel gemaakt en dat zorgt ervoor dat er een hoop eten over blijft. Zonde! Hou wat betreft aantal ongeveer de helft van de klas aan, er zijn altijd kinderen die voor iets anders kiezen dan jouw kersthapje. Kersthapjes met fruit of groenten doen het altijd goed en laat fruit of groenten nou goed combineren met andere dingen zoals bijvoorbeeld brood. Hou er wel rekening mee dat je kersthapjes met fruit kort van tevoren moet maken. Anders verkleurt het en in combinatie met brood wordt het een sompige boel als je het te lang laat staan.

Kersthapjes met fruit

Op een kerstdiner tafel staat vaak veel te veel. Kersthapjes in overvloed! Als je kiest voor kersthapjes van fruit dan is het leuk om 1 of 2 borden leuk op te maken. Kiwi leent zich hier heel goed voor. Door de kleur kun je er perfect een kerstboom van maken. Paar besjes of frambozen er op die fungeren als kerstballen en klaar!

"10x

Kersthapje met brood en groenten

Met een kerstboom uitsteekvorm ben je zo klaar! Snij heel dunne plakjes van een komkommer en halveer deze. Zo kun je ze mooi op het brood leggen. Wil je voorkomen dat de schijfjes gaan schuiven? Dan kun je eventueel wat boter smeren op het brood. En misschien nog wel lekkerder is een beetje mayonaise!

"10x

Kersthapjes maken van watermeloen

Op watermeloen zijn de meeste kinderen dol! En laat watermeloen zich nou uitermate goed lenen voor kersthapjes. Gezonde kersthapjes maken voor school is dus een makkie wanneer jij fruit op je lootje hebt staan. Met een leuke uitsteekvorm heb je zo een hele kom vol met fruit kersthapjes. Gooi er een paar besjes doorheen en je hebt een kleurrijke toevoeging voor het schoolkerstbuffet.

"10x

Kerstmannetjes van aardbeien

Je ziet ze overal al voorbij komen maar toch mogen ze in dit overzicht niet ontbreken: kerstmannetjes van aardbeien. Super makkelijk om te maken en zeg nou zelf, ontzettend leuk toch? Het recept voor het maken van kerstmannetjes van aardbeien vind je hier. De opmaak is hier wel wat grof, met hagelslag. Wij zijn meer fan van zwarte sesamzaad oogjes, dat ziet er net even iets verfijnder uit. Maar de keuze is natuurlijk aan jezelf!

"10x

Kerstmannetjes van ontbijtkoek en aardbei

Een ander leuk kerstmannetje kun je maken van ontbijtkoek en aardbei. Koop hiervoor ongesneden ontbijtkoek zodat je dikke plakken kunt snijden. Het hangt van de grootte van de aardbei af hoe groot het ontbijtkoek blokje moet worden. Even op elkaar aanpassen dus. Als mengsel voor de room kun je het beste een mix van mascarpone en slagroom gebruiken voor een steviger geheel.

"10x

Rendier soepstengels

Hoe leuk zijn deze rendiertjes! Op de foto zie je heel dikke zoute sticks en die zijn in Nederland wat lastig verkrijgbaar. Een goed alternatief is een dikke soepstengel. Doop de soepstengel in gesmolten chocolade en plaats er eetbare oogjes op. Als neusje kun je een rode smartie gebruiken of een M&M.  Twee halve pretzels bovenop en je rendier is klaar!

"10x

Kerstboom van sla

Sla zullen niet heel veel kinderen eten maar voor de liefhebbers is deze kerstboom van sla een feestje! Meng diverse soorten sla in een kom en snij het heel fijn. Maak een klein kommetje mayonaise iets meer vloeibaar door er water aan toe te voegen. Doe wat van dit mengsel door de slag tot het wat aan elkaar kleeft. Nu kun je op een bord je kerstboom vormgeven. Is hij af? Maak met een tube mayonaise een mooie kerstslinger over de kerstboom van sla. Maak de boom af met maiskorrels uit blik, en sterretjes van wortel. Andere kleurrijke kleine vormpjes kunnen natuurlijk ook. Té leuk!

"10x

Prikker met worstenbroodjes

Worstenbroodjes doen het altijd goed! En ze zijn ook nog eens makkelijk te maken. Rol een knakworst in een plak bladerdeeg. Goed de uiteinden aanduwen om te voorkomen dat de randjes los schieten tijdens het bakken. Voor je de worstenbroodjes in de oven doet snij je de knakworst in bladerdeeg in 3 stukjes. Als de worstenbroodjes gebakken én afgekoeld zijn kun je ze op de prikkers prikken. Maak er niet te weinig, worstenbroodjes zijn bij een kerstdiner op school altijd best geliefd!

"10x

Kerstboom pannenkoek

Ronde pannenkoeken zijn saai! Toch? Met leuke uitsteekvormen maak je een pannenkoek net even leuker voor het kerstbuffet op school. Een kerstboom of een gingerbread man doet het altijd goed. En maak eens een chocolade pannenkoekje ipv een normale pannenkoek, kinderen zijn er dol op en zo is kersthapjes maken thuis ook al een feestje.

"10x

Kerst sandwich

Brood met kaas; wie is er niet groot mee geworden? Veel kinderen vinden brood met kaas heerlijk. Een ideaal kersthapje voor school dus! Leg eerst een plak kaas op de boterham en steek dan de vorm uit. Een neusje van wortel, knopen van doperwten en oogjes van chocolade bolletjes. Doperwten doen het natuurlijk ook goed als kerstballen in de kerstboom sandwich! Gebruik wat mayonaise om alles goed te laten plakken. Klaar zijn je kersthapjes voor school!

"10x

Verantwoorde kerstkoekjes

Kerstkoekjes doen het natuurlijk altijd leuk als kersthapje voor school. Wist je dat je kerstkoekjes ook heel goed kunt maken zonder een hele berg suiker? Maak ze kaal of versier ze leuk met verschillende kleurtjes. Wanneer je veel fondant gaat gebruiken worden ze natuurlijk wel iets minder verantwoord :-) Maar dan mag ook best toch, tussen al die gezonde kersthapjes voor school! Hier vind je meer over het maken van kerstkoekjes.

10x gezonde kersthapjes maken voor school - AllinMam.com

*Foto’s kerstmis via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button