Fold of Flip? De voordelen en nadelen van deze twee typen opklapbare smartphones

Sinds een aantal jaren is de opklapbare smartphone, oftewel de foldable, ‘in’ aan het raken. Een van de fabrikanten die vol op de ontwikkeling van dit soort toestellen is gedoken, is Samsung. Zij besloten er beide mogelijke wegen in te verkennen: het herontdekken van de klassieke opklapbare mobiele telefoon van een jaar of 20 geleden, en het ontwikkelen van telefoons die uitklappen tot een soort tablet. Het eerste type noemde men de Flip, het tweede type de Fold. In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van een Fold en een Flip.

Voordelen van een Fold

Een Fold biedt jou een volwaardige smartphone en een kleine tablet in één toestel. Wil je ook een tablet op eenvoudige wijze mee kunnen nemen, dan is een Fold dus een ideale oplossing. De smartphone-optie geeft je een handzame ervaring en de tablet brengt extra mogelijkheden voor entertainment, maar ook voor productiviteit. Je gebruikt er veel gemakkelijker meerdere apps naast elkaar op dan op een smartphone. Omdat een Fold deze beide functies moet ondersteunen, is hij ook voorzien van de beste hardware en staat hij garant voor een supersoepele gebruikservaring. Qua design is de Fold vaak duurzamer dan de Flip, omdat hij minder bewegende onderdelen heeft.

Nadelen van een Fold

Het is goed om te beseffen dat een opgeklapte Fold nog steeds wel dikker is dan een gewone smartphone en ook meer weegt. Het scherm aan de binnenzijde heeft door zijn opvouwbaarheid een vouw in het midden die altijd zichtbaar blijft en waar je je mogelijk aan gaat ergeren. Ook is er het risico op stofophoping in de vouw. Dat zijn allemaal kleine ongemakken. Het grootste ongemak is wellicht de hoge aanschafprijs van een Fold. Zo is de adviesprijs van de nieuwe Samsung Fold 5, die op 11 augustus uitkomt, een slordige 1900 euro. Maar dan krijg je wel een smartphone en tablet in één, met absolute tophardware. Interesse? Lees er meer over in deze Samsung Fold 5 review.

Voordelen van een Flip

Een Flip is een stuk kleiner dan een Fold, omdat hij niet hoeft uit te klappen tot een tablet. In plaats daarvan biedt hij opgeklapt een klein scherm waar je een aantal dingen op kunt doen en biedt hij uitgeklapt een volwaardige smartphone. Dat maakt een Flip handzamer, compacter en draagbaarder. Je stopt hem eenvoudig in je tas. Ondanks zijn kleine formaat, heeft ook een Samsung Flip uitstekende hardware en biedt hij een soepele gebruikservaring.

Nadelen van een Flip

De Flip biedt je geen groot scherm op tablet-formaat. Het kleine scherm dat je ‘extra’ krijgt biedt maar beperkte opties en voegt daarom niet veel toe. Hoewel de Flip een stuk compacter is dan de Fold, is het wel belangrijk om te beseffen dat hij opgeklapt en stuk dikker is dan een gewone smartphone. Daardoor kan het minder comfortabel zijn om een Flip in je broekzak te stoppen. Het scharnier van de Flip kan gevoelig zijn voor beschadiging en stofophoping, hoewel dat bij nieuwe edities steeds minder het geval is.

Al met al zijn zowel de Fold- als Flip-ontwerpen innovatieve smartphones die aantrekkelijk kunnen zijn als ze aansluiten bij je behoeftes. Welke van de twee je kiest, hangt af van die specifieke behoeftes. Ze verschillen dusdanig van elkaar dat ze eigenlijk niet elkaars concurrent zijn. Je bent óf op zoek naar een Fold óf op zoek naar een Flip.

Back to top button