Wonen

Wat betekent kalk in leidingwater voor je huishouden?

Dat er kalk in het water zit, dat weet iedereen wel. Je kranen slaan wit uit en je staat je suf te poetsen op je tegeltjes in de badkamer, vaak ook nog eens met een agressief schoonmaakmiddel. Een hoog kalkgehalte in het water heeft echter meer gevolgen voor je huishouden dan je zelf misschien zou denken. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Rendementsverlies

In de leidingen van boilers en verwarmingsinstallaties vormt zich in de loop van de tijd een laag met kalkaanslag. Deze aanslag zorgt voor isolatie, wat weer voor rendementsverlies zorgt. Dit kan zorgen voor een flink hogere energierekening.

Vlekken en kringen

Hoe harder het water is, hoe meer sporen het achter laat tijdens het opdrogen. We kennen allemaal de kringen op tafels, aanrecht of wasbak wel. Dit zijn de vaste bestanddelen die achterblijven.

Thee smaakt minder lekker

Heb je wel eens een vliesje op je thee? Dit is een gevolg van de oliën uit de theebladeren die een reactie aangaan met de kalkdeeltjes in het water. Thee gezet met hard water zal ook snel bitter smaken. Heet water uit zo’n grote koffiemachine… vind je daar ook niet altijd een vreemde smaak aan zitten?

Wat betekent kalk in leidingwater voor je huishouden? - AllinMam.com

Storingen in apparaten

Storingen in apparaten komen bijna altijd door kalkafzetting. Koffiezetapparaten en espressoapparaten moeten daarom met regelmaat ontkalkt worden. Maar ook al doe je dit getrouw, tegen de tijd dat de ontkalkingsbeurt er aan komt zorgt de aanwezige verkalking al voor onnodig energieverbruik doordat kalk de warmte blokkeert.

Lees ook: 6 voordelen die ik ervaar sinds installatie van Aquacell waterontharder

Meer zeepverbruik

Met hard water verbruik je meer zeep dan met zacht water. Zeep schuimt veel minder goed in hard water dus je gebruikt er ongemerkt veel meer van. Dit geldt voor zeep, shampoo maar ook voor wasmiddelen in vaatwasser en wasmaschine. Om dezelfde vlekken weg te krijgen uit kleding heb je bij hard water dus meer zeep nodig dan bij zacht water.

Corrosie van glaswerk en servies

Meer zeepverbruik zorgt voor meer corrosie van glaswerk en servies. Maar hard water moet 100x meer zijn best doen om vlekken te verwijderen dan zacht water. Een vicieuze cirkel dus eigenlijk! Doordat het vlekverwijderend vermogen van hard water veel lager is dan van zacht water moet de temperatuur een stuk hoger om de vlekken echt weg te krijgen.

Hard water droogt de huid uit

Zie je ook wel eens zo’n bruine rand in bad verschijnen wanneer het water weggelopen is? Je kunt precies zien tot waar het bad gevuld was. Dit is een laagje met resten zeep, vuil en kalk wat blijft zitten. Dit zit niet alleen op de badrand, maar ook op je huid. Hard water droogt de huid uit en kan voor diverse huidproblemen zorgen.

Lees ook: Waarom kalkhoudend water je huid uitdroogt

Wat betekent kalk in leidingwater voor je huishouden?

Waterdruk vermindert

Wanneer je je douchekop hebt ontkalkt voelt het altijd alsof er veel meer water uit je kraan komt. Dat klopt! Kalkafzetting in de douchekop sluit de openingen af waardoor er minder water doorheen kan. Maar zelfs wanneer je de douchekop hebt ontkalkt is de waterdruk niet hetzelfde als net na installatie. Kalkaanslag in de leidingen zorgt ook voor minder waterdruk.

Gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen

Ook al wil je producten zonder rotzooi gebruiken; als de kalkaanslag heftig is kom je niet onder het gebruik van agressieve middelen uit. Deze middelen verwijderen het kalk maar lossen vaak ook de ondergrond op. Doordat kalk en zeep op elkaar reageren heb je bij hard water ook nog eens dubbel zoveel schoonmaakmiddel nodig.

Wat betekent kalk in leidingwater voor je huishouden?

Kalk trekt vuil en zeepresten aan

Kalk zorgt op tegels voor ruwe, witgele plekken op wandtegels, vooral in de douche. Dit zijn ideale omstandigheden voor zeepresten en vuil om zich aan vast te hechten. Blijft de kalklaag té lang zitten dan trekt het meer en meer vuil aan. Tenslotte heb je er een hele klus aan om de kalklaag weg te poetsen.

*Foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button