Reistips

15 tips voor een (gezellige) lange autorit met kinderen

Veel gezinnen zijn alweer aan de lange reis richting (voornamelijk) het zuiden begonnen, velen zijn er al en anderen zijn druk aan het inpakken. Zin in die eindbestemming! Maar eerst die autorit er naartoe overleven… hoe ga je dat doen met 2, 3 of misschien wel 4 ongeduldige koters op de achterbank die allemaal een eigen willetje hebben? Voor ons duurt zo’n autorit al lang maar voor kinderen lijkt het nog vele malen langer te duren… Wij geven een aantal tips om de autoreis zo leuk mogelijk te maken. Wil niet zeggen dat wij overal achter staan; wie kiezen er bijvoorbeeld niet voor om onze kinderen elk uur een cadeautje te geven. En ja, we kennen meerdere gezinnen waar dat gebeurt. Zo veel mensen zo veel gebruiken :-) Hier komen ze!

Autobingo

Onze favoriet: de ouderwetse autobingo! Je kunt autobingo in de winkel kopen of downloaden, zoals bijvoorbeeld de achterbankbingo van ANWB. Zijn je kinderen creatief of kun je zelf goed tekenenen? Dan is het leuk om zelf de bingokaarten te maken. Ben je ook weer een uurtje verder :-)

Objecten tellen

Een variant op de autobingo is “objecten tellen”. Vroeger deden wij dat als kind al, terwijl we zonder airco van de achterbank afdreven op weg naar Spanje. Zo was ik een echt paardenmeisje en ik telde alle paarden die ik zag staan in de weilanden langs de snelweg. Wanneer het tenminste geen hele kuddes waren, want dan telde ik er gewoon meteen 30 bij op. Of zoiets. Mijn broer telde auto’s met dubbele uitlaten en mijn zusje roze auto’s. Die zag je toen bijna niet dus dat was een eitje :-)

Kleine cadeautjes geven

Het feit dat wij het nooit doen wil niet zeggen dat het geen goed idee is: je kind cadeautjes geven. Misschien is elk uur een beetje teveel van het goede, want er komt ook nog een terugweg en die vinden ze vast niet ineens veel leuker dan de heenweg. Om de 2 uur dan? Probeer iets te kopen waarmee ze wel weer 2 uurtjes zoet zijn. En hopen dat ze niet elke keer gaan vragen hoe lang het nog duurt voor de 2 uur weer voorbij zijn…

Spelen met raamstickers en stickerboeken

Raamstickers blijven populair! Wel even de zonneschermpjes van de ramen afhalen want anders wordt het wel heel lastig plakken met die stickers. En wat dacht je van stickerboeken… als het aan ons ligt dé uitvinding! De kinderen zijn er uren lang mee bezig. Niet zo gek als als je bedenkt dat er gemiddeld 300 stickers in zo’n stickerboek zitten. Onze kinderen zijn vooral gek op de Create Your Stickerboeken.

Create your Zoo stickerboek: ideaal voor op vakantie - AllinMam.com

Filmpjes kijken op de iPad

Afgelopen zomer ging bij ons voor het eerst de iPad mee op de achterbank. Goed he? Al die tijd hebben we het af kunnen houden! Sterker nog, de kinderen reageerden heel verbaasd toen ze met de iPad konden spelen: “Jeetje mam, dat we hier nooit eerder opgekomen zijn!” Hilarisch toch? Ideaal vind ik de functie van Netflix nu, dat je films en series kunt downloaden om offline te bekijken.

Spelletjes spelen op de tablet

Een tablet is natuurlijk ook ideaal voor het spelen van spelletjes of voor luisterboeken. Vergeet ook niet een koptelefoon mee te nemen; helemaal handig wanneer ze beiden naar iets anders kijken of luisteren. Of verschillende spelletjes spelen!

Wat onze kinderen trouwens zelf hebben bedacht (bij gebrek aan een hoofdsteunbevestiging): ze klemmen 1 iPad tussen de voorstoelen in, boven het middenconsole. Zo kunnen ze beiden naar 1 film kijken. Ik vond het wel slim!

Tips voor een lange autorit - AllinMam.com

Filmpjes kijken op een portable dvd speler

Er zijn natuurlijk mensen die geen tablets hebben en/of geen Netflix. Of mensen die gewoon de voorkeur geven aan een dvd speler zodat de dvd’s met favoriete kinderfilms mee kunnen. Voordeel van deze portable dvd spelers is dat ze kunnen worden bevestigd aan de hoofdsteunen zodat je kind ook netjes recht vooruit kijkt in plaats van naar beneden. We willen natuurlijk geen tablet-nekjes! Er zijn verschillende sets dvd spelers verkrijgbaar: waarbij je beiden afzonderlijk naar een film kunt kijken of waarbij je op 2 schermen hetzelfde ziet. Aan jullie de keuze :-)

Boekjes mee voor in de auto

Lekker lezen, hebben wij vroeger ook tot in den treuren gedaan toch? De Donald Duck (pockets zijn ideaal, dat duurt wel even voor die uit zijn!), boeken uit de bibliotheek, leuke tijdschriften… lezen blijft leuk, altijd en overal dus ook op de achterbank. Heb je kinderen onder de 8 jaar oud en niet al te veel ruimte om boeken mee te nemen? Overweeg dan dit enige boek voor in je koffer, compact en vol met leuke verhalen.

Leukste vakantieboek en het enige boek in je koffer - AllinMam.com

Hou het georganiseerd met een organizer

Onmisbaar wat mij betreft tijdens een lange autorit (en dan geef ik meteen toe dat ik ze een paar weken geleden pas heb gekocht ;-) zijn de organizers om aan de autostoelen te hangen. Geen rondslingerende troep, boekjes er in, iets lekkers, wat te drinken… Ik kan me zo maar voorstellen dat mijn dochter al uren bezig is het steeds weer te reorganiseren, heerlijk toch?

Lees ook: Tips voor een zonvakantie met baby

Foto’s en video’s maken

Laat je kinderen foto’s maken; met jouw telefoon, met de tablet, met een kleine camera… tegenwoordig kun je bijna met elk elektronisch apparaat wel foto’s maken. Onze kinderen vinden het ook leuk om video’s op te nemen. Zo zijn ze 20 minuten bezig om een rondleiding te geven door de tent, al “vloggend”. De grootste lol! Een paar uur later kun je alles weer verwijderen… dat is wel even anders dan jaren geleden met de fotorolletjes.

15 tips voor een lange autorit - AllinMam.com

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Heb je zelf ook wel even zin in een spelletje? Trek dan good old “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…” weer eens uit de kast! Geen auto’s zien die je man vervolgens vliegensvlug inhaalt he, want dan blijven die arme kinderen zoeken ;-)

Versnaperingen mee

Eten en drinken in de auto; je bent er fan van of niet. Ik dus niet, maar als ik uren achter elkaar in de auto zit stoppen we de kinderen van alles toe. Van druiven en snacktomaatjes tot boterhammen en chipjes. En drinken niet te vergeten!

Vergeet de schoonmaakdoekjes niet

Onmisbaar met kinderen in de buurt, schoonmaakdoekjes. Handig natuurlijk wanneer er iets (kleverigs) gegeten is of om handjes af te vegen. Veel kinderen zijn heel creatief met doekjes; ze kunnen ineens wel een uur bezig zijn met het schoonmaken van de ramen, de deuren en al het speelgoed op de achterbank. Ik zou zeggen; maak gebruik van de gelegenheid, sla je 2 vliegen in 1 klap!

Kratje met speelgoed tussen 2 kinderen in

Heb je 2 kinderen op de achterbank én ruimte ervoor dan is het altijd leuk om een klein kratje tussen de autostoelen in te zetten waar allemaal speelgoed in ligt. Wil je ze echt lekker bezig houden dan zorg je dat er ook nieuwe spulletjes tussen liggen die ze zo nu en dan tegenkomen tijdens het graaien. Op de een of andere manier spelen veel kinderen langer met iets nieuws dan met iets wat ze al langer kennen.

Onderweg overnachten

Nu kun je natuurlijk in 1 keer doorrijden richting de zuidelijke landen (dan ben je er maar, toch?) maar voor je kinderen is een onderbreking in de vorm van een overnachting onderweg ook wel heel lekker! En voor jezelf ook. Wij hebben 2 accommodaties geboekt in Duitsland voor de heen- en terugreis naar en vanuit Oostenrijk. De kinderen vinden het geweldig om te overnachten in een hotel of in een B&B en wij vinden zo’n break ook wel relaxed. De vakantie begint al op het moment dat we in de auto stappen :-)

Fijne vakantie allemaal!!

*Foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button