Financieel

Hoe de garagekosten beperken voor je voertuig?

Een steeds terugkerende kost voor een gezinsbudget zijn de onderhoudskosten van de wagen. Met het toenemend belang van elektromechanica lijkt het stilaan onmogelijk om nog langer zelf de handen uit de mouwen te steken. Maar hoe kun je dan toch de kosten drukken? We geven je graag enkele tips. 

Winter- en zomerbanden

De banden van jouw wagen zijn het contact met de weg en van het hoogste belang voor jouw veiligheid. Het contact of grip op de weg is het codewoord om slippartijen te vermijden. Hoeveel grip je autobanden maken met de weg, hangt af van de temperatuur. Winterbanden zorgen er dan ook voor dat jouw wagen stabieler op de weg blijft. Dat betekent dat je dus twee keer per jaar een bandenwissel moet voorzien. Dit wil zeggen dat je in totaal acht wielen hebt voor je wagen, waarvan er telkens maar vier in gebruik zijn. Vier autobanden nemen natuurlijk heel wat plaats in en die ruimte heb jij niet. Verschillende garages of bandencentrales bieden echter de service aan om de banden voor jou te stockeren. Uiteraard is daar een prijskaartje aan verbonden dat je misschien liever wilt vermijden. Bekijk eens of je soms toch plaats hebt in jouw garage of schuurtje, zodat je zelf jouw kwartet banden kan stockeren. Met een beetje herschikken van je spullen, kan dat wel lukken en kies je zo voor optimale veiligheid in elk seizoen.

Bandenwissel

Als je je acht autobanden hebt, moet de bandenwissel natuurlijk gebeuren. Je kan dit uiteraard door je garagist laten doen maar ook hier moet je rekening houden met een extra kost. Wil je het zelf eens proberen, dan kun je maar beter een kort stappenplan volgen. Zet de auto in eerste versnelling en schakel de handrem in. Vijs de wielbouten kruiselings los wanneer de band op de grond staat. Met een degelijke autokrik til je het wiel waar je aan werkt in de lucht om de bouten verder los te maken en eruit te halen. Haal het wiel er dan af en plaats het andere wiel erop met de bouten. Draai en span deze terug goed aan met het wiel opnieuw op de grond. 

Klein onderhoud

Heb je de smaak te pakken en wil je toch graag zelf wat klein onderhoud aan je wagen uitvoeren. Dan moet je uiteraard gaandeweg het nodige materiaal aanschaffen om op een deskundige manier aan je wagen te werken. Als jouw gereedschapswagen leeg is, is het natuurlijk moeilijk werken. Ga echter niet halsoverkop te werk, maar informeer je grondig zodat je weet waaraan je begint en wat je exact nodig hebt qua gereedschappen.

Onderhoud van je fiets

Ook jouw (elektrische fiets) kun je zelf grotendeels onderhouden en zo besparen op de kosten van de fietsenmaker. Even de remmen bijregelen, de ketting smeren, het zadel hoger plaatsen, een fietsenrek monteren, … Ook het repareren van een lekke band is iets wat haalbaar is om zelf uit te voeren. Het hoeft allemaal geen probleem te zijn zolang je maar het geschikte materiaal hebt. 

Back to top button