Wonen

IKEA hacks, voorbeelden en tips voor het bedenken ervan

Al decennialang is IKEA niet meer weg te denken uit veel Nederlandse huishoudens. Of het nu gaat om het inrichten van je huis, om complete keukens of om slim opbergen; iedereen kan wel iets bedenken waarom IKEA handig is. Met zo veel verschillende producten in het assortiment is het niet gek dat er regelmatig nieuwe IKEA-hacks worden bedacht. Wat een IKEA-hack precies is, welke IKEA-hacks het bekendst zijn en hoe je zelf een IKEA-hack kunt bedenken lees je in dit artikel.

Waarom IKEA zo populair is

Iedereen zal een ander antwoord geven op de vraag waarom IKEA zo populair is. De een zweert bij de opbergsystemen, de ander bij de veelgebruikte uitschuifbare bedden. IKEA is bekend om haar betaalbare en makkelijke te integreren meubels, die in een toegankelijke stijl ontworpen zijn. IKEA-winkels zijn groot en bieden een breed scala aan producten, waardoor het gemakkelijk is om alles wat je nodig hebt in één keer te kopen. Daarnaast streeft IKEA ernaar om producten duurzaam te ontwerpen en te produceren. IKEA heeft een lange geschiedenis van het nastreven van milieuvriendelijke oplossingen. IKEA-producten zijn gemakkelijk te personaliseren. Hierdoor zijn er veel IKEA-hacks beschikbaar, die vaak door gebruikers zelf bedacht zijn. Door deze en door veel andere factoren is IKEA uitgegroeid tot een van de meest populaire meubelmerken ter wereld en blijft het aantrekkelijk voor consumenten van over de hele wereld.

Wat is een IKEA-hack? En waar is het goed voor?

Een IKEA-hack is een manier om een IKEA-product op een nieuwe en unieke manier te gebruiken of aan te passen. Het gaat om het op een creatieve manier aanpassen van IKEA-producten zodat ze beter aansluiten bij de specifieke stijl en behoeften van de gebruiker. Dit kan door bijvoorbeeld het verven of bekleden van meubels, het aanpassen van opbergoplossingen of het omzetten van een product in iets anders, zoals een plantenstandaard of een boekenplank.

IKEA-hacks zijn populair geworden omdat ze een betaalbare manier bieden om meubels en opbergoplossingen op maat te maken en te personaliseren. Bovendien zijn IKEA-hacks vaak gemakkelijk uit te voeren met gewone huis-tuin-en-keukengereedschappen. Veel mensen vinden het leuk om IKEA-hacks te bedenken en ze te delen op sociale media, in forums of in online communities.

Bekende IKEA-hacks in Nederland

Er zijn ontzettend veel IKEA-hacks die je kunt gebruiken om meer uit je IKEA meubels en IKEA producten te halen. Een aantal bekende IKEA-hacks zijn onder meer:

IKEA kast als roomdivider

Plaats een smalle IKEA kast in een open ruimte en je hebt een stijlvolle en functionele scheidingswand. De IKEA Kallax is hiervoor uitermate geschikt. Door de open vakken in deze kast heb je nog wel zicht op de andere ruimte, maar toch voelt het alsof je twee aparte ruimtes hebt.

IKEA stoel als plantenstandaard

Kies een houten stoel uit het assortiment van IKEA. Het handigst is een stoel met een recht zitvlak. Bevestig een mooie plank aan de onderzijde van de stoel, op zo’n manier dat de plank aan een kant meer uitsteekt dan aan de andere kant. Op het lange gedeelte van de plank kun je een mooie plant plaatsen. Je kunt dit gedeelte van de plank natuurlijk ook gebruiken als bijzettafeltje. Wel oppassen bij het verschuiven van de stoel, de plank is een behoorlijk groot uitsteeksel!

IKEA manden om opbergruimte te creëren

De manden van IKEA zijn handig voor zo ontzettend veel dingen. Je kunt ze plaatsen onder een houten plank bijvoorbeeld, die als bankje fungeert. Ideaal voor het opbergen van speelgoed voor de kinderen. Ook kun je manden aan de muur bevestigen. Zet er leuke plantjes in, fotolijstjes of maak een rariteitenkabinet van een mand aan de muur. Met de manden van IKEA kun je alle kanten op.

IKEA kledinghangers als tijdschriften opbergplek

Sla een aantal spijkers boven elkaar in de muur, met een tussenruimte van zo’n 40 centimeter. Hang aan elke spijker een kledinghanger. Hang vervolgens over de roede van elke kledinghanger een tijdschrift of krant. Ziet er super leuk uit!

IKEA lade-units als boekenplanken

Verwijder de lade-units uit de kast en bevestig ze aan de muur om een unieke boekenplank te creëren.

IKEA kledinghangers als zitje

Boor gaatjes in de uiteinden van een stuk of 15 houten IKEA kledinghangers. Maak een gaatje in de bovenkant (onder het hangertje) en aan beide uiteinden. Buig de ijzeren hangertjes allemaal een beetje naar dezelfde kant. De kledinghangers kun je nu bij elkaar binden met een tiewrap of met sterk touw. Eventueel bind je ze eerst per 5 vast, daarna pas de 3 setjes aan elkaar verbinden. Leg de IKEA hangers op één kant, kussentje of opgevouwen dekentje er op en je hebt een soort stoeltje.

IKEA bekers als plantenpotten

De drinkbekers van IKEA zijn niet alleen leuk om uit te drinken. Je kunt ze ook mooi gebruiken als potjes voor planten. Leuk met bekers van aardewerk maar ook met bekers gemaakt van glas. Wist je dat je mini plantjes ook bij IKEA kunt kopen? Kun je meteen leuke setjes maken.

IKEA kussenhoes als opbergruimte

Een IKEA kussenhoes kun je voor meer dingen gebruiken dan alleen maar voor slapen. Maak er bijvoorbeeld een zak van door ze aan de zijkanten vast te maken met knopen of touw. Heb je één kant vastgebonden, stop dan allerlei spulletjes in de hoes. Bijvoorbeeld sjaals, die je alleen in de winter gebruikt. Na het vastbinden van de andere kant heb je een lekker zacht kussen én zijn je sjaals voor de zomermaanden opgeborgen.

IKEA planken voor sieraden en accessoires

De planken van IKEA zijn multifunctioneel. Je kunt ze natuurlijk op de normale manier bevestigen aan de muur om er vervolgens leuke spulletjes op te zetten. Ben je op zoek naar een plek voor je sieraden? Sla dan allemaal spijkers in de plank en bevestig deze plat op de muur. Hang er nu oorbellen, sieraden en andere accessoires aan op.

IKEA kledinghanger als plantenrekje

De BUMERANG broekhanger van IKEA is uitermate geschikt om te gebruiken wanneer je op een toffe manier je plantjes aan de muur te hangen. Zet plantjes in een klein potje en klem ze vast met het klemmetje aan de hanger. Hang de hanger aan de muur en voilà, hoe leuk is dit?

Deze zijn slechts enkele voorbeelden van de vele manieren waarop je IKEA-producten kunt opwaarderen en personaliseren. Probeer een paar uit en ontdek welke het beste bij jouw stijl en behoeften past. Of ga zelf aan de slag met het bedenken van een IKEA hack.

Een IKEA hack bedenken, hoe doe je dat?

Vaak ontstaan IKEA hacks terwijl je al producten in gebruik hebt. Ineens zie je in dat het handiger is om een product op een andere wijze te gebruiken, of er iets aan aan te passen. Wil je actief aan de slag met het bedenken van IKEA hacks maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan kun je in ieder geval de volgende stappen volgen.

Bepaal je behoefte

Bedenk waar je meer uit wilt halen of wat je beter wilt organiseren in je huis. Loop de IKEA producten na die zich op de plek bevinden waar je iets anders wilt organiseren.

Bekijk je IKEA producten

Het is een goed idee om alle IKEA producten die je al hebt eens goed te bekijken. Kijk of je iets op een andere manier kan gebruiken, of op een andere plek.

Bedenk hoe je het IKEA product kunt aanpassen

Probeer te bedenken hoe je een bepaald IKEA product kunt aanpassen om het op een nieuwe manier te gebruiken.

Experimenteer

Probeer je idee uit en pas het aan zodat het voldoet aan je nieuwe wensen.

Deel je nieuwe IKEA hack

Deel je hack met vrienden en familie en kijk of zij hem ook leuk vinden en kunnen gebruiken.

Niet alles werkt voor iedereen natuurlijk. Blijf daarom experimenteren met het aanpassen van IKEA producten, of gebruik ze in een andere situatie dan waar ze in eerste instantie voor ontworpen zijn. Uiteraard is het wel belangrijk om altijd de veiligheid te waarborgen bij het maken van aanpassingen aan je IKEA-producten.

IkeaHackers.Net – 25 Biggest and Best Projects

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 juli 2024 - 23:08

Creatief met IKEA

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,90)
Laatst bijgewerkt: 17 juli 2024 - 23:08

*Uitgelichte foto via Shutterstock

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,90)
proxis.com (€18,79)
Laatst bijgewerkt: 17 juli 2024 - 23:08
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button