Wonen

4 tips voor het kiezen van de juiste plaid

Ik hou van de wintermaanden. Buiten koud en regenachtig, binnen warm en knus. Vroeg donker, gezellig de lampjes en kaarsjes aan. ’s Avonds lekker op de bank kruipen met een grote mok thee en uren achter elkaar Netflixen. Heerlijk! Dat bingewatchen doe ik overigens het liefst onder een wollen dekentje. Of zoals veel mensen zeggen, een plaid.

Een plaid of een deken?

Een plaid is van origine een multifunctionele reisdoek waarvan de oorsprong in Schotland te vinden is. Schotten droegen de plaid, in die tijd bekend als tartan, vanaf de 16e eeuw als bovenkleding. De tartan werd als rok (kilt) gedragen en op zo’n manier gedrapeerd dat het uiteinde over de schouder kon worden gegooid. Tartans werden vroeger gemaakt van wollen stof met Schotse ruit. Elke clan had zijn eigen patroon en eigen kleurencombinatie. De tartan werd ook gebruikt als omslagdoek en als deken. Naar verloop van tijd werd de tartan in grotere hoeveelheden geproduceerd en voornamelijk als multifunctionele doek, waarbij het product de naam plaid kreeg.

4 tips voor het kiezen van de juiste plaid

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel soorten plaids. Plaids worden vervaardigd van diverse materiaalsoorten en zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Er zijn plaids van katoen, van fleece en van diverse soorten wol (denk aan alpaca, merino en mohair). Zie je door de bomen het bos niet meer? Hieronder een aantal tips die je kunt gebruiken voor het kiezen van de juiste plaid.

Denk na over het formaat van een plaid

Wil je een plaid gaan gebruiken als sprei voor je bed? Dan heb je natuurlijk een ander formaat nodig dan wanneer je een plaid gaat gebruiken als deken op de bank, of als speeldeken voor de kinderen. Koop je een plaid alleen voor op de bank dan zou ik overigens niet kiezen voor een te kleine maat. Niets vervelender dan wintervoeten die net niet onder je plaid passen als je op de bank zit. Wil je een plaid die de kinderen ook goed kunnen gebruiken voor het bouwen van een hut in de woonkamer? Dan is een groter formaat ook erg welkom. Wat mij betreft kan een plaid niet groot genoeg zijn, zeker niet bij gebruik in de winter.

Vaak wassen? Kies voor gemak

Bij ons in huis pakken de kinderen geregeld de plaids om kleine hutten te bouwen rondom de bank. Helemaal prima, maar ze gaan dus regelmatig in de wasmachine. In mijn geval heb ik dus niet zo graag een wollen plaid die erg kan pluizen of die eigenlijk met de hand gewassen moet worden. Of een plaid die niet in de droger kan. Zou ik een plaid kopen puur en alleen voor het warm houden op een winterse avond? Ja, dan zou ik zeker voor een wollen plaid gaan aangezien die de warmte erg goed vasthouden.

Een gevoerde plaid voor extra warmte

Een topper bij ons in huis is een met teddy gevoerde plaid van Barine. Deze plaid ligt op de kamer van mijn dochter en ze pakt hem er ’s nachts bij als ze het koud heeft. In de zomer bergt ze hem op in een van de lades van haar houten bed. Overigens gebruikt ze hem niet alleen in de slaapkamer. Geregeld komt de plaid mee naar beneden, zeker in het weekend als de kinderen langer opblijven. Deze plaid is zó fijn en lekker zacht dat er echt om gevochten wordt op de bank. Een tip dus als je voor 100% comfort wilt gaan: koop een met teddy gevoerde plaid.

Wollen plaid? Kijk uit dat het niet prikt

Heb je een mooie wollen plaid gekocht, prikt hij aan alle kanten… Dat wil je natuurlijk niet! Voel bij aankoop van een wollen plaid niet alleen met je vingers aan het materiaal. Iedereen heeft in meer of mindere mate eelt op de handen, waardoor je het materiaal niet goed kunt beoordelen. Trek je mouw even omhoog, hou je onderarm tegen het materiaal en kijk even hoe dat voelt. Comfortabel? Dan heb je jouw perfecte plaid te pakken!

Plaids kopen bij Hamamdoek.nl

De plaids die je hierboven terug ziet op de foto’s zijn verkrijgbaar bij Hamamdoek.nl. In deze webshop verkopen ze naast plaids ook hamamdoeken, zoals de naam al doet vermoeden. Hamamdoek.nl heeft een groot assortiment aan hamamdoeken van merken als Fashion4Wellness, Balyy, Dreamtowel, Buldans, Barine en Ottomania. Fashion4Wellness is het eigen merk van de webshop. Het merk heeft onder meer hamamdoeken, strandlakens, foutas, kikoys, kimonos, tunieken, pareos, dekens en plaids in het assortiment. Fashion4Wellness produceert bij kleine ambachtelijke traditionele familiebedrijven in Turkije, Bali, Kenia en Tunesië met respect en oog voor mens, milieu en maatschappij. Fijn om te weten, zo zit je niet alleen lekker warm maar ook nog eens met een fijn gevoel onder je plaid op de bank!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button