Gezondheid

Waarom de zon goed is voor je en hoe je veilig kunt zonnen

De zon heeft veel positieve effecten op onze gezondheid. Zo is de zon is de belangrijkste bron van vitamine D3, een belangrijke vitamine voor onze gezondheid. Vitamine D wordt in ons lichaam aangemaakt wanneer onze huid wordt blootgesteld aan UVB-straling van de zon. UVB-stralen reageren met cholesterol in de huid en zorgen voor de productie van vitamine D3. Vervolgens wordt deze vitamine D3 in de lever en de nieren omgezet in actieve vitamine D, die daardoor weer door het lichaam gebruikt kan worden.

Wat doet vitamine D in je lichaam?

Vitamine D speelt een cruciale rol in de opname van calcium en is noodzakelijk voor gezonde botten en tanden. Een goede hoeveelheid vitamine D in je lichaam kan helpen om je stemming te verbeteren. Ook je immuunsysteem heeft vitamine D nodig. Daarnaast heeft slaap ook veel baat bij vitamine D. Het helpt bij de regulering van de slaap-waak cyclus en ook kan het helpen bij het verminderen van slapeloosheid. Vitamine D zorgt voor een betere bloedcirculatie en het kan de productie van endorfine bevorderen, wat weer bijdraagt aan een verhoogd energieniveau en verminderde stress. Dit zijn nog maar een aantal functies in je lichaam waar vitamine D iets aan bijdraagt. In totaal is voor meer dan 2000 processen in je lichaam vitamine D nodig. Een vitamine die broodnodig is dus.

Van het zonnetje genieten voor vitamine D opname

Wanneer je het bovenstaande leest is het meteen duidelijk waarom we in de winter vaker ziek zijn. In de wintermaanden schijnt de zon niet vaak. Doordat we in de zomer meer met zonlicht in aanraking komen is onze weerstand een stuk beter, waardoor we minder vaak ziek zijn. Lekker de zon in dus, zou je denken. Is toch hartstikke goed voor je?

Over UV straling

Helaas is zonnen is niet alleen goed voor het opnemen van vitamine D, het kan ook schadelijk zijn voor de huid door de blootstelling aan UV-straling. UV-straling is onzichtbare straling die afkomstig is van de zon en bestaat uit UVA, UVB en UVC straling.

UVA-stralen zijn verantwoordelijk voor het verouderen van de huid en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van huidkanker. UVB-stralen veroorzaken verbranding en zijn ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van huidkanker. UVC-stralen worden grotendeels tegengehouden door de ozonlaag en bereiken ons niet.

Tips voor veilig zonnen

Het is belangrijk om de huid te beschermen tegen deze schadelijke effecten van UV-straling. Niet alleen als je ouder bent, maar vooral ook als je nog jong bent. Veilig zonnen met zo min mogelijk schade doe je als volgt:

 1. Blijf uit de zon tijdens de heetste uren van de dag (tussen 11:00 en 16:00 uur)
 2. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minimaal SPF 30) en smeer regelmatig opnieuw aan
 3. Draag een hoed of pet om je gezicht te beschermen tegen de zon
 4. Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen UV-straling
 5. Vermijd verbranden door gebruik te maken van schaduwrijke plekken
 6. Drink voldoende water
 7. Let op de signalen van oververhitting, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, en koorts. Als je deze symptomen ervaart, zoek dan onmiddellijk schaduw en zorg voor een goede hydratatie
 8. Zonnen onder een zonnebank is niet aan te raden, omdat UV-straling van zonnebanken vaak nog veel krachtiger is dan straling van de natuurlijke zon
Waarom vitamine D goed is voor je en tips voor veilig zonnen - AllinMam.com

Hoe kun je veilig toch een beetje bruin worden?

Een hogere beschermingsfactor (SPF) biedt meer bescherming tegen de schadelijke UVB-stralen die verantwoordelijk zijn voor verbranding en huidkanker. Een lagere SPF biedt minder bescherming, maar kan wel helpen om te bruinen. Als je toch een beetje bruin wilt worden, is een SPF van 15 tot 30 aan te raden. Dit biedt een redelijke bescherming tegen de zon en stelt je in staat om langzaam een beetje te bruinen. Wanneer je langer in de zon verblijft is het belangrijk om geregeld opnieuw in te smeren.

Hou er wel rekening mee dat je zelfs met een hoge SPF nog steeds blootgesteld wordt aan schadelijke UV-straling. Het is belangrijk om bovenstaande tips voor veilig zonnen op te volgen.

Hoe vaak moet je zonnebrandcrème smeren?

Het is belangrijk om zonnebrandcrème regelmatig opnieuw aan te brengen voor de beste bescherming tegen de zon. De werking van zonnebrandcrème neemt namelijk af door zweten, zwemmen of door afdrogen met een handdoek. Algemene tips voor het opnieuw aanbrengen van zonnebrandcrème:

 1. Breng zonnebrandcrème aan voordat je naar buiten gaat
 2. Breng de crème minstens 20-30 minuten voor het zonnen opnieuw aan
 3. Smeer elke 2 uur opnieuw
 4. Breng nieuwe zonnebrandcrème aan voor je gaat zwemmen
 5. Smeer opnieuw wanneer je klaar bent met zwemmen en je jezelf hebt afgedrood

Wel of niet in de zon?

Bijna iedereen voelt zich fijner en gezonder met een kleurtje. Feit blijft wel dat langdurig in de zon verblijven echt niet goed is voor je huid. Blijf tijdens de heetste uren van de dag uit de zon; zelfs in de schaduw krijg je een kleurtje. En bovendien, buiten zijn in het algemeen is al gezond voor je!

Nieuw licht op vitamine D

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
Laatst bijgewerkt: 17 juli 2024 - 23:12

*Foto’s via Shutterstock

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
vitadvice.nl (€14,60)
proxis.com (€14,90)
Laatst bijgewerkt: 17 juli 2024 - 23:12
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button