Welzijn

Weg met die vermoeidheid; tips voor meer energie

Je kent het gevoel vast wel: je gaat ’s avonds op tijd naar bed en wordt ’s morgens wakker alsof je maar 2 uurtjes geslapen hebt… je bent gebroken! Slapen is natuurlijk het eerste waar je aan denkt wanneer je veel last hebt van vermoeidheid maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Heb je last van ernstige vermoeidheid dan is de eerste tip die we geven natuurlijk een bezoekje aan je huisarts. Heb je zo nu en dan last van vermoeidheid dan hebben we hieronder een aantal simpele tips die vaak al kunnen helpen de vermoeidheid tegen te gaan.

Drink genoeg water

Ik hoor je al denken “ja ja ja dat weet ik wel!” maar ondanks het feit dat iedereen weet dat voldoende water drinken belangrijk is drinken veel mensen het nog steeds te weinig. Water is voor heel veel lichaamsprocessen onmisbaar. Sterker nog, het is voor bijna alle processen nodig! Je kunt je voorstellen dat het je lichaam veel energie kost wanneer het meer moeite moet doen om deze processen goed te laten verlopen als er onvoldoende vocht aanwezig is. Maak er dus een gewoonte van om een flesje water bij je te hebben als je op pad bent. Zet thuis bij elk waterpunt een glas neer en zet eventueel reminders in je telefoon om het drinken van water niet te vergeten.

Apps met slaap analyse

Het schijnt heel veel uit te maken in welke fase van je slaap je je bevindt op het moment dat je ’s morgens wakker wordt. Er zijn apps die je op je telefoon kunt installeren; deze meten je slaapactiviteit. Je kunt deze apps zo instellen dat je wakker gemaakt wordt op het moment dat je licht slaapt. Als tijdspanne geef je dan bijvoorbeeld aan een kwartier voor je normale wektijd tot een kwartier erna. Heerlijk toch, als je lekker wakker wordt! Dit zorgt al voor een heel andere start van je dag.

Koffie drinken

Van koffie is het bekend dat het de concentratie en geheugenfuncties verbetert. Je hersenen kunnen na het drinken van koffie beter schakelen waardoor je alerter bent. Ook gaan er geluiden op dat er in koffie een stofje zit wat ervoor zorgt dat suiker minder snel opgenomen wordt in de darmen. Hierdoor hoeft het lichaam minder insuline aan te maken; fijn voor je lichaam, bespaart weer wat energie! Drink ook weer niet té veel koffie, want dan lijkt al het hierboven genoemde niet meer op te gaan. Trek ’s morgens niet meteen bij het opstaan de kastjes al open om in het doosje met Nespresso cups te graaien; het drinken van koffie bij je ontbijt of daarna is beter dan op de nuchtere maag.

Laat producten met suiker staan

Wanneer je producten met toegevoegde suikers eet stijgt je bloedsuikerspiegel sneller dan wanneer je producten eet zonder suiker. En na een suikerpiek volgt altijd de wel bekende suikerdip, waardoor je je moe voelt en hunkert naar eten. Je wilt weer eten en het liefst iets zoets! Deze schommelingen kosten je lichaam veel energie waardoor je je moe voelt en misschien ook wel slecht gehumeurd. Probeer te kiezen voor producten zonder suiker en met weinig koolhydraten. Suikers kunnen sowieso een enorme weerslag hebben op de werking van je darmen, zeker wanneer je al last hebt van PDS.

Last van prikkelbaar darm syndroom? Tempocol helpt!

Zonlicht & Vitamine D

Vitamine D zet meer dan 2000 processen in het lichaam aan; het is een zwaar onderschatte vitamine. Want, als het zomer is ben je toch lekker veel buiten en zorgt de zon voor vitamine D? Klopt, maar niet als jij altijd helemaal van top tot teen ingesmeerd naar buiten gaat! Steeds meer mensen hebben een chronisch tekort aan vitamine D. Het loont dus zeker dit te laten checken bij de huisarts wanneer je last hebt van vermoeidheid en probeer ’s morgens en aan het einde van de dag wat zonnestralen op te vangen zonder dat je je ingesmeerd hebt.

Zet je telefoon ruim voor het slapen gaan uit

Je hebt er vast al eerder van gehoord: het blauwe licht van telefoons en tablets. Niet iedereen is er gevoelig voor maar veel mensen komen er minder snel door in slaap. Probeer die telefoon dus ruim voor het slapen gaan al uit te zetten en pak weer ouderwets een boek als je toch iets wilt lezen.

Wat heeft jou eerder al eens van je vermoeidheid afgeholpen?

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button