Wonen

Energie besparen doe je zo: 5 tips

We hebben allemaal wel eens gehoord van duurzame energie. In onze maatschappij wordt groene stroom en gas steeds belangrijker. Logisch, want de uitstoot van CO2 door het gebruik van fossiele brandstoffen willen we reduceren. Dat betekent minder luchtvervuiling en een prettige leefomgeving. Niet alleen buitenshuis, maar zeker ook binnen onze woning. In dit artikel lees je precies wat duurzame energie is en we voorzien je meteen van 5 handige tips. Je woning energiezuiniger maken is misschien helemaal niet zo moeilijk als je dacht.

Duurzame energie met een standaard modelcontract

Steeds meer energieleveranciers stappen over naar duurzame energie. Dat betekent dat je profiteert van groene energie met een modelcontract, een overeenkomst tussen jou en een leverancier. De voorwaarden in zo’n contract zijn altijd hetzelfde, alleen de tarieven mogen onderling verschillen. Dat geldt ook voor het soort energie. Dat kan “gewoon” stroom en/of gas zijn, maar dus ook duurzame energie. Als je energiezuiniger en duurzamer wilt gaan wonen, is het bekijken van deze contracten zeker de moeite waard. Daarmee zet je de eerste stap naar een groenere leefomgeving.

Met deze tips maak je jouw woning energiezuiniger en duurzamer

Als je duurzaam wilt gaan wonen is een ingrijpende verbouwing niet altijd nodig. Ook met wat kleine aanpassingen kun je jouw woning een stuk energiezuiniger maken. In de eerste plaats door te kiezen voor een energieleverancier die 100% groene stroom garandeert. Bijvoorbeeld energie die wordt opgewekt door water, zon of wind. Andere tips zijn:

Lees ook: Wat maakt kleding duurzaam en waarom is het belangrijk?

Tochtstrips aanbrengen

De kamertemperatuur binnen jouw woning blijft meer constant als er geen sprake is van tocht. Bijvoorbeeld bij deuren, ramen of kieren. Het plaatsen van tochtstrips of het afdichten van kieren zorgt ervoor dat een ruimte makkelijker op temperatuur komt en blijft. De thermostaat hoeft minder lang en hard te draaien, wat aanzienlijk veel energie scheelt.

Energielabel van huishoudelijk apparatuur

Een koelkast of wasdroger kan behoorlijk wat energie verbruiken. Zeker als ze niet zijn aangemerkt als energiezuinig. Vervang energieverslindende apparatuur dan ook het liefst voor apparaten met een A-label. Dat geldt natuurlijk ook voor de televisie en de douchekop. Een duurzame douchekop verbruikt veel minder water en dat merk je uiteindelijk aan de eindafrekening.

Lees ook: 6 manieren om geld te besparen

Sluipverbruik in huis voorkomen

Sluipverbruik is ook een makkelijke en goede manier om meer duurzaam te kunnen wonen. Bijvoorbeeld door apparaten die je tijdelijk niet gebruikt uit te schakelen. In een stand-by modus verbruiken ze namelijk nog steeds energie. Dit kan op jaarbasis best oplopen.

Gebruik led-verlichting

Maak eens een rondje door je woning en tel daarbij het aantal lampen. In hoeveel gevallen gaat het om led-verlichting? Led-lampen zijn veel duurzamer dan de lampen zoals we ze kennen van vroeger. Daarnaast hebben ze een lange levensduur én zijn ze leverbaar in verschillende uitvoeringen. Van helder wit tot sfeervol warm, met of zonder dimmer.

Slimme thermostaat

Energie besparen en duurzamer wonen doe je ook door het laten installeren van een slimme thermostaat. Deze thermostaten kun je geheel naar eigen wens programmeren. Zo kun je de kamertemperatuur aanpassen per profiel en leefwijze. Ook zet een slimme thermostaat de verwarming een graadje lager als je voor langere tijd weg bent of op vakantie gaat.

Nog meer opties voor de verduurzaming van je woning

Naast de bovenstaande tips bestaan er nog meer mogelijkheden om je woning te verduurzamen. Want naast duurzame energie kun je ook geïsoleerd glas of dakisolatie laten aanbrengen. Als je optimaal wilt profiteren van duurzame energie kun je ook nadenken over gevel- of vloerisolatie. Natuurlijk kun je jouw woning ook voorzien van zonnepanelen of een zonneboiler, bijvoorbeeld in combinatie met een warmtepomp of een biomassaketel.

Een ingrijpende investering of een eindeloze verbouwing zijn in eerste instantie niet direct nodig om energiezuiniger te kunnen leven en wonen. Als je kiest voor een groene energieleverancier en de bovenstaande 5 tips in acht neemt, ben je al een eind op weg. Daardoor geniet je niet alleen van een prettige leefomgeving met financiële voordelen, maar draag je ook bij aan een beter milieu. Dat is prettig voor ons én voor onze kinderen!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Lees meer
Back to top button