Welzijn

Tips voor jezelf warm houden in huis

Wanneer het buiten koud wordt, is het verleidelijk om de verwarming aan te zetten om je huis zo snel mogelijk warm te maken. Helaas is dit niet altijd de meest energiezuinige of milieuvriendelijke optie. Ook wil je het gebruik van de centrale verwarming momenteel zo lang mogelijk uitstellen, in verband met de hoge energieprijzen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het in huis toch lekker warm te krijgen zonder de verwarming aan te zetten.

Zorg dat je huis goed geïsoleerd is

Misschien wel de beste tip: zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is. Veel kou komt binnen via lekkages in het dak, via ramen of via deuren. Zorg ervoor dat er geen kieren of lekken zijn waardoor koude lucht naar binnen kan komen. Nu is het natuurlijk niet te doen om stel op sprong je hele huis professioneel te laten isoleren. Echter, er zijn ook een aantal simpele dingen die je kunt doen. Breng bijvoorbeeld tochtstrips aan op plekken waar die nog ontbreken. Vooral in oude huizen doen tochtstrips al heel veel. Een gordijn voor de voordeur hangen houdt ook een hoop kou tegen. Heb je zware overgordijnen? Doe die dan dicht in de avond. Scheelt een hoop kou en is nog gezellig ook.

Maak gebruik van zonlicht

Zonlicht is een natuurlijke bron van warmte en die kun je ook in de winter goed gebruiken. Maak in de winter dus geen gebruik van zonwering, maar laat de zon lekker naar binnen schijnen. Zorg ervoor dat je ramen zo open mogelijk zijn tijdens een zonnige dag om zo veel mogelijk zonlicht naar binnen te laten komen. Je zult zien dat het binnen snel op kan warmen op deze manier. In de avond kun je je raamdecoratie weer dicht doen. Dat is niet alleen knus maar houdt ook wat kou tegen.

Draag warme kleding

Zorg ervoor dat je homewear gemaakt is van een warm materiaal, zoals wol of fleece. Draag laagjes kleding om je warm te houden. Lagen kleding zorgen voor stilstaande lucht tussen de lagen, die warm worden door jouw eigen lichaamswarmte. Eigenlijk een vicieuze cirkel dus!

Kruip onder een elektrisch dekentje

Gebruik een elektrische deken om je warm te houden. Elektriciteit is goedkoper dan gas, zelfs met de hoge energieprijzen van nu. Bovendien hoef je een elektrisch dekentje niet continue aan te hebben, het zal zijn warmte ook behouden en weer warm worden van jouw eigen lichaamswarmte. Ook hier is er sprake van een vicieus cirkeltje. Geen zin in een elektrisch dekentje? Ga dan voor een heerlijk warme wollen deken.

Drink warme drankjes

Drink de hele dag door lekker warme drankjes. Een kop warme thee, koffie of chocolademelk kan helpen om je warm te houden. In de middag een kopje soep, of een lekkere opkikker. Eet ook warme maaltijden, dat vind je buik fijner in de winter dan koude gerechten. Ook dat helpt om je lichaam warm te houden.

Draag lekkere, warme sloffen

Je verliest veel warmte via het hoofd, maar ook koude voeten kunnen ervoor zorgen dat je hele lichaam koud wordt. Trek in de winter dus altijd lekker warme sloffen aan. Liefst mét sokken! Sloffen gemaakt van Texels wol houden je voeten heerlijk warm.

Gebruik kaarsen voor de gezelligheid, niet om te verwarmen

Gebruik kaarsen om sfeer te creëren, maar niet om je huis mee te verwarmen. Kaarsen geven namelijk maar weinig warmte af, maar kunnen wel zorgen voor brandgevaar. Bovendien heb je heel veel kaarsen nodig om een ruimte warm te krijgen. Dat komt de kwaliteit van de lucht in je huis niet ten goede.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button