Gastblogs

Mijn eerste 3 weken als kersverse moeder

Esmee is zondag alweer 3 weken oud en het is alsof ze er altijd al is geweest! Wat betreft deze clichés rondom het moederschap; die kloppen. Ze is nu al niet meer weg te denken uit ons gezin. Maar hoe bevalt het de eerste weken als nieuwbakken moeder?

Kersverse moeder

Het moederschap is bijzonder, dat heb ik meteen gemerkt. Al heel snel is de aanwezigheid van Esmee “normaal” en de eerste paar dagen leefde ik echt op een roze wolk. Esmee is een lief en rustig meisje. Volgens mij heeft ze het karakter van haar vader :-) Ze drinkt goed, eigenlijk al meteen vanaf de geboorte. Ze slaapt over het algemeen goed, maar komt wel lastig in slaap. Ze vindt het heerlijk om in slaap gewiegd te worden en dan moeten we dat vooral niet zittend doen; liefst wandelend door het huis. Haar luiers zitten ook altijd goed vol dus eigenlijk doet ze het heel goed!

Klein meisje

Esmee is best klein. Bij haar geboorte woog ze 2660 gram en was ongeveer 48 cm lang. Na een week woog ze ongeveer 2800 gram. Dus na haar terugval (van 2660 gram naar 2540 gram) is ze in een korte tijd goed aangekomen. Maar al haar kleding was te groot! Ze had eigenlijk zelfs kleding nodig onder maat 44 en die maat had ik nou net niet in huis. Welgeteld 2 setjes kleding pasten haar goed. Daar hadden we natuurlijk niet genoeg aan en in de eerste week irriteerde ik me aan het feit dat al haar kleertjes te groot waren. En iedereen maar zeggen: “je hebt genoeg kleding, je hoeft niets meer te kopen!”. Daar heb ik me niet door laten weerhouden, ik heb de plaatselijke HEMA leeggekocht :-) Kleertjes die ik eigenlijk niet zo leuk vind, maar op dat moment maakt het niet zoveel niets uit. Want je bent al blij als er een setje past. Een vestje hebben we in alle kleuren, zelfs in de jongens variant :-)

De nachten en de voedingen

De nachten vind ik wel lastig. Nu na twee weken komt ze om de 3 uur. De laatste voeding krijgt ze rond 23 uur. Helaas moet ze wel wakker gemaakt worden, want in de avond slapen vindt ze heerlijk. Soms wordt ze niet eens wakker na 4 uur slaap. Maar als ik haar niet wakker maak, komt ze na de nachtvoeding weer niet in slaap. Ik lees verschillende dingen over het wel of niet wakker maken van je kind om haar laatste avond voeding te geven. Op dit moment werkt deze manier voor ons het beste. Maar ik ben me ervan bewust dat het zo anders kan zijn… maar dan passen we ons gewoon weer aan.

Hoe gaat het lichamelijk?

Mijn lichaam is redelijk hersteld. Tijdens de bevalling ben ik een stukje ingescheurd. Uiteraard is dit meteen gehecht en de hechtingen genezen naar mijn idee goed. De eerste week was mijn stoelgang een hel. Toen ik de eerste dagen niet kon lopen dachten we dat het van de bevalling kwam. Maar later bleek dat mijn darmen vol zaten met ontlasting. Na het gebruik van Lactulose is het langzaam beter geworden. Helaas is het probleem met mijn bekken er nog steeds; de druk van onderen is nog sterk aanwezig.  Volgende week ga ik weer langs de voetreflex therapeut. Tijdens mijn zwangerschap heeft dit enorm geholpen dus hopelijk zal het mij nu weer goed doen.

Heerlijke kraamtijd

Al met al bevalt mijn kraamtijd goed. Het kraambezoek druppelt langzaam binnen. De eerste week heb ik bewust het kraambezoek afgehouden, iets wat ik iedereen kan aanraden. Zo kun je rustig bijkomen en zelf genieten van de kleine. Alleen mijn naaste familie en vrienden zijn op bezoek geweest, zoals mijn (schoon)vader, zus, nicht en beste vriendin. Ik ben volop aan het genieten. Nu mijn lichaam nog weer up and running en we kunnen vaker naar buiten of zelfs een dagje weg :-)

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button