Whatsapp terreur
“Ik ben er over een uur.” “Nog even een reminder, vandaag is het pannenkoekendag!” “Wie gaat er mee eten om onze tenniscompetitie af te sluiten?”. Whatsapp is wat mij betreft een topuitvinding. Alle regelcommunicatie verloopt bij mij voornamelijk via Whatsapp. Hing ik vroeger nog uren aan de telefoon met vriendinnen, gaan ook sociale updates nu lekker efficiënt per Whatsapp en plannen we gauw een afspraak om wat uitgebreider bij te praten.
Maar ik zou deze blog natuurlijk niet schrijven als ik geen kanttekeningen zou hebben. Want… Man. Als ik zo scroll door mijn Whatsapp-gesprekken, dan zou je door alle profielfoto’s bijna denken dat ik met een stel kinderen aan het appen ben. Ik snap helemaal dat al die ouders megatrots zijn op hun kroost of een eigen beeltenis confronterend kan zijn. Maar soms vraag ik me werkelijk af met wie ik nu allemaal in een appgroep zit. Ik vind dat dus eigenlijk een beetje raar.
Dat brengt mij op het volgende, namelijk ‘appgroepen terreur’. Hoewel ik groot voorstander ben van appgroepen, ook daarin lijkt het soms alsof ik in een kinderappgroepje beland ben. Appt er een ouder in de klassenapp dat iedereen even zijn of haar kind in de gaten moet houden, want haar kind blijkt de bof (ja, dat kan dus ondanks inenting) te hebben. Volgen er gegarandeerd 15 reacties met; “och lieve <…>, beterschap!”, “je lekker laten verwennen”. Een overwinning bij het voetbal van de jongens? Even daarop in de groepsapp van de ouders; “goed gedaan, jongens!” en dat keer 7.
Best gek, omdat er geen enkel kind in de appgroep zit en 9 van de 10 keer de reactie het kind zelf uiteindelijk helemaal niet bereikt. En ik vraag mij ook af of het nu echt noodzakelijk is dat al die andere, soms wel 40, ouders ook een trilling, geluid of melding moeten krijgen en worden onderbroken of toch minstens afgeleid door al die reacties die niet voor hen bedoeld zijn. En ja, ik ken heus de stille functie wel. Ondertussen voelt mijn kind zich niet fit. Even snel een berichtje in de appgroep dat mijn kind vanavond niet komt voetballen. Hmmm, ik krijg helemaal geen reacties, zou er wat aan de hand zijn? Wat ongezellig en weinig betrokken!
*Uitgelichte foto door door pathdoc | Shutterstock