Reistips

Pap, naar welk werelddeel gaan we dit jaar?

Floor en haar broertje Sil hebben al meer van de wereld gezien dan menig volwassen persoon. Reizen zit hen in het bloed, meegekregen van papa Mark en mama Brigitte. Ze zijn nog niet terug van een reis of de vraag wat de volgende bestemming gaat worden wordt alweer gesteld. Mark en Brigitte waren voordat de kinderen kwamen al echte wereldreizigers, waarbij ze op nagenoeg alle continenten hun voetsporen hebben nagelaten.

Thailand, Cambodja en Zuid Laos

Aankomende zomer vertrekt het gezin weer richting Thailand, Cambodja en Zuid Laos. Voor de familie al lang geen onbekend terrein meer. Vorig jaar hebben Sil en Floor in Laos al mee mogen maken dat simpelweg van A naar B komen met een bus niet in alle landen zo vanzelfsprekend is. “Halverwege een busrit moesten we de bus verlaten  met al onze rugzakken omdat een land-slide de complete weg had verwoest” vertelt Mark. “Gevolg: We moesten met de rugzakken en de kinderen om de land-slide heen lopen, berg op en berg af. Dat werd een wandeltocht van circa 2 uur en dat bij 36 graden! Dit allemaal in de hoop dat er aan de andere kant van de berg een bus zou staan die ons verder wilde brengen. Dit lukte uiteindelijk en ’s avonds om 23.00u ipv ‘s middags om 17.00u reden we het dorp in waar we naartoe wilden.”

Mijn mond valt open. Floor en Sil waren, even denken, 8 en 7 jaar. Geen toestanden dus met op de grond liggende, gillende en om zich heen schoppende kinderen die niet verder wilden lopen, zoals het gemiddelde Nederlandse kind wat al niet naar het einde van het gangpad in de AH wil lopen? Mark: “Als ik nu aan de kinderen vraag wat de mooiste dag van deze reis was, dan noemen ze deze dag.”

Compromissen sluiten

“Reizen met kinderen is in het kort gewoon gaan en gewoon doen” vervolgt Mark. “Je moet je niet druk maken om alle beperkingen die je mogelijk kan hebben. Gewoon geduld hebben en je aanpassen aan het tempo van de kinderen.”

Soms zijn er toch specifieke dingen die je, als ouders zijnde, wil ondernemen, zoals Mark en Brigitte ondervonden in Marokko. “Brigitte en ik wilde graag een mooie trekking maken. Maar ja, met Sil van 5 en Floor van 6 5 uur lopen, dat werd een beetje lastig. Na wat brainstormen kwamen we op het idee om lokaal een ezel te huren. Floor en Sil hadden de allergrootste lol op de rug van de ezel en wij hadden onze zin met de prachtige trekking.” Wat een goede deal!

Bekijk het door de ogen van je kind

“Reizen met kinderen dwingt jou als ouder juist om rustig aan te doen. Twee excursies op een dag? Vergeet het maar! Het is te vermoeiend, te indrukwekkend. Bovendien kosten uitstapjes veel meer tijd, omdat ieder diertje uitgebreid bekeken moet worden” vertelt ook Tessa, moeder van Eva en Martijn. Samen met haar man Hans en hun twee kinderen (toen 6 en 4 jaar oud) reisde ze 7 weken door Maleisië en Indonesië.

“Een andere cultuur bekijken door de ogen van een kind, dat is wat reizen met kinderen zo leuk maakt. Je gaat er zelf anders door kijken. Zo mooi, de verwondering over de mozaïek-stoeptegels, de wekenlange opwinding over een aapje dat iets uit een winkel steelt, het spannende van ’s morgens heel vroeg opstaan om naar dolfijnen te gaan kijken of juist ’s avonds in het donker te gaan zwemmen”.

Tessa en Hans zagen tijdens deze reis een hele andere kant van hun kinderen. “Martijn was thuis (en is nog steeds) van de rust en regelmaat. In Maleisië vond het prima om iedere paar dagen ergens anders te slapen, in een totaal andere omgeving te zijn en geen idee te hebben wat de dag zou brengen”.

Kinderen hebben een brede interesse door het reizen

Dat jonge kinderen niets aan ver reizen hebben valt sterk te betwijfelen. De indrukken die ze op doen in andere culturen lijken juist, vooral op lange termijn, te zorgen voor een bredere interesse en voor besef dat niet alles vanzelfsprekend is. “Een jaar na onze reis zei de juf van Eva dat ze merkte dat haar wereld groter was dan gemiddeld” vertelt Tessa. “Ze zag dat Eva een brede interesse had en ze wist dat er meer in de wereld te zien was dan wat er thuis en op school gebeurde.”

Lees ook: Met kids naar Azië

Tips voor relaxed reizen met kinderen

Mark geeft nog wat nuttige tips. “Maak géén planning zoals je die zou maken voor een reis zonder kinderen. Beter nog, maak sowieso geen planning;  je haalt het toch nooit. De juiste inentingen (en uiteraard indien nodig malaria pillen) zijn een must. Gewoon je gezonde verstand gebruiken! Neem geen Westers speelgoed mee, een boot maken van een kokosnoot is veel leuker. Ook komen je kinderen op deze wijze eerder in contact met de kinderen die ter plaatse leven. Wat eten betreft: De smaken in andere werelddelen vallen best mee. En mochten je kinderen er toch problemen mee hebben; overal kun je rijst met gebakken ei of een pannenkoek krijgen….

“Juist het genieten van alle kleine dingen geeft reizen met kinderen een extra dimensie” voegt Tessa als slot nog toe.

*foto’s via Mark en Brigitte, uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button