Reistips

Met je gezin op vakantie in Nederland? Pak de fiets!

Veel gezinnen vieren vakantie in ons eigen kikkerlandje. Niet zo vreemd natuurlijk, want je kunt hier letterlijk en figuurlijk alle kanten op. Wil je eens op een andere manier op vakantie gaan in eigen land? Kies dan eens voor een fietsvakantie met het gezin. Mooi aangelegde en goed onderhouden fietspaden nodigen je van harte uit om de mooiste plekjes per fiets te ontdekken. Sportief, actief en ontzettend gezellig om samen met elkaar ‘on tour’ te zijn.

Maar al die bagage dan?

Op de fiets op vakantie gaan, dat lijkt misschien een heel gedoe. Want jeetje zeg, al die bagage, waar laat je dat? Je kunt het jezelf op dit vlak zo makkelijk maken als je zelf wilt. Zo kun je ervoor kiezen om alles zelf mee te nemen op de fiets. Gewoon, goed nadenken over wat je meeneemt en dit in stevige fietstassen meenemen. Je kunt de bagage verdelen over het gezin, want kinderen vinden het vaak maar wat stoer om ook hun steentje bij te dragen op dit vlak. Zo fietsen jullie samen van accommodatie naar accommodatie. Dit kan een camping zijn, maar bijvoorbeeld ook een hostel. Vind je het toch een heel gedoe om de bagage op de fiets mee te nemen? Haak dan niet direct af, want ook zonder je bagage mee te hoeven nemen kun je prima op fietsvakantie. Kies gewoon voor een variant waarbij de reisorganisator jullie bepakking van de ene naar de andere plek brengt. Handig toch?

Geschikte regio’s voor een fietsvakantie met kinderen

Ons land kent verschillende regio’s die zich uitermate goed lenen voor een fietsvakantie met de kids. De provincie Drenthe bijvoorbeeld. Deze prachtige provincie heeft veel te bieden qua natuur. Je vindt hier bossen en heide en bovenal……veel mooie, brede fietspaden. Bijkomend voordeel van deze provincie is dat het hier relatief gezien rustig is qua verkeer. Dit komt de veiligheid natuurlijk ten goede. Bovendien is het een provincie waar veel te doen is voor het hele gezin. Een bezoekje aan het Hunebedcentrum mag natuurlijk niet ontbreken. En wat dacht je van Wildlands Adventure Zoo in Emmen of attractiepark Drouwenerzand?

Een andere regio waar je goed uit de voeten kunt met de fiets, is de Veluwe. Ook hier is de natuur prachtig. De bosrijke omgeving zorgt ervoor dat je op warme dagen lekker in de schaduw fietst. Er zijn veel campings en ook hier zijn de fietspaden dik in orde. Nationaal Park de Hoge Veluwe en tal van leuke steden en dorpen nodigen jullie van harte uit om eens langs te komen.

Zijn je kinderen wat ouder en zijn jullie allemaal behoorlijk sportief aangelegd? Kies dan voor een fietsvakantie in het zuiden van Limburg. Hier heb je een flink aantal heuvels die je uitdagen. Wordt het afstappen of weet jij toch fietsend de top te bereiken? De omgeving is prachtig en natuurlijk fiets je naar Valkenburg en Maastricht. België en Duitsland liggen om de hoek, dus je fietsvakantie een internationale twist geven is zo gepiept.

Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor elektrisch

De elektrische fiets is sterk in opkomst. En nee, deze is er echt niet alleen voor oudere mensen. De elektrische fiets maakt het fietsen gewoon net even aangenamer. Je bent wel degelijk zelf actief, maar wanneer het even iets te zwaar wordt zet je de trapondersteuning aan. Zeker als je op fietsvakantie gaat is een elektrische fiets aan te raden. Als je ervoor kiest om de bagage op de fiets mee te nemen, dan is het gewoonweg erg prettig als je kan rekenen op iets dat trapondersteuning heet. Ook als je kinderen er eventjes doorheen zitten en je ze de laatste meters een beetje moet duwen, is een fiets als deze echt wel een uitkomst. Bij 12GO Biking heb je een ruime keus aan elektrische fietsen, waarbij je er ook zeker van kunt zijn dat je niet teveel betaalt.

Aandachtspunten voor een fietsvakantie met kinderen

Als je kiest voor een fietsvakantie met kinderen, hou dan rekening met de volgende punten:

  • Maak de af te leggen afstanden niet te lang, het is tenslotte vakantie
  • Bouw voldoende rustmomenten in tijdens het fietsen
  • Plan rustdagen. Niet alleen om bij te komen, maar ook om iets anders te doen dan fietsen
  • Betrek jullie kinderen bij de plannen en luister naar wat zij leuk vinden om te doen
  • Laat jullie stalen rossen na kijken voor jullie vertrekken

*Uitgelichte foto fietsen met kinderen door OlenaPalaguta | Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button