Met kids kamperen op Staatsbosbeheer natuurkampeerterrein

In het voorjaar worden we uitgenodigd door Staatsbosbeheer om een weekend te komen logeren op één van de 47 natuurkampeerterreinen in Nederland. We mogen zelf kijken naar welke natuurcamping onze voorkeur uitgaat, wat ik nog best lastig vindt want ze zien er allemaal mooi uit. Er zijn een aantal natuurcampings zonder voorzieningen met alleen een waterkraan. Bij de gedachte alleen al ben ik voor m’n gevoel meteen weer “back in Botswana”, maar een camping die alleen maar te voet of per fiets bereikbaar is en waar je geen plekje kunt reserveren lijkt me met 2 kids in het hoogseizoen niet helemaal handig.

Natuurkampeerterrein Drie in Ermelo

De keuze valt op Natuurcamping Drie in Ermelo, in het mooie Speulder- en Sprielderbos waar men het heeft over “dansende bomen”. Nou, die willen wij wel zien! Op vrijdag vertrekken we richting Ermelo en voor we het weten zijn we er. Op veel natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer is geen receptie maar moet je je aanmelden bij een zgn computerzuil, zo ook op deze camping. Helaas komen we er niet doorheen, door het aanmeldproces, de computer blijft maar foutmeldingen geven. We proberen met de vaste telefoon naast het beeldscherm te bellen met de 2 nummers die opgegeven worden maar helaas, beiden in gesprek. Bellen met mobiele telefoon lukt niet want in dit gebied is er nauwelijks bereik. We hangen een briefje naast het beeldscherm waarop we zetten dat plek 26 bezet is en gaan de tent opzetten.

Kamperen op Staatsbosbeheer camping

De plekken op de camping zijn ontzettend ruim en wat is het er heerlijk rustig! We boffen natuurlijk enorm met het weer, het waait niet, de zon schijnt en het is heel aangenaam in de schaduw van de bomen. Ole en Madee vermaken zich meteen prima met steentjes zoeken en bouwen huisjes van takken terwijl wij de tent opzetten. Als de tent staat rijden we richting Snackbar ’t Speuldje, wat bekend staat als leukste snackbar in de omgeving. Dat kunnen we natuurlijk niet missen :-)

We eten in de leuke speeltuin naast het sfeervolle terrasje en het ijsje achteraf verorberen we in de leuke houten vrachtwagen midden in de speeltuin. Hier is iemand wel heel erg crea bezig geweest, het is gewoon té leuk! Terug op de camping nemen we een lekker warme douche in het nette sanitairgebouw en hierna leggen we Ole en Madee op hun zo geliefde luchtbed, lekker onder eigen dekbed.

Kamperen op Staatsbosbeheer camping

De volgende ochtend worden we rond 09.00u wakker van de vogels en van andere camping-geluiden. Tussen de varens horen we continue geritsel en het blijkt dat we een bijna huisdier hebben, een Lijster die de hele dag loopt te scharrelen en steeds een kijkje komt nemen bij ons. Gezellig en bijzonder!

In het bos om het natuurkampeerterrein heen

Na het ontbijt wandelen we het bos in. Dat is hier wel echt super; de camping is omheind met een simpel maar stevig hek en je kunt op diverse plekken via een hekje het bos inlopen. Al snel zien we 2 reeën in de verte en we spotten veel kleine zwarte kevertjes die Ole en Madee steeds weer “schattig!!!” vinden. Ik ben heel blij dat ze interesse tonen in alle kleine beestjes als wormen, mieren, spinnen en pissebedden, ze raken niet uitgekeken en van verveling is totaal geen sprake.

Het bos is prachtig en grote delen met varens waar je je in het oerwoud waant wisselen gebieden met naaldbomen af. Na ca. 3 km is vooral Madee toch wel weer blij dat ze terug komt op de camping en we gaan lekker fruit eten en relaxen. Na de lunch kan Wouter het niet laten om even met de kids bij de motorcross te gaan kijken verderop en ik settel me op een matje voor de tent. Wat een rust! Ik bekijk de wereld maar eens van onderaf en lig op m’n rug te genieten van alle bomen om me heen. Ik hoor weer geritsel en zie de Lijster onder de varens vandaan komen, ze komt weer even een kijkje nemen.

Als de rest van de family weer terug is liggen we een tijdje met z’n allen op de grond omhoog te kijken, het is zó lekker om even niets te moeten!

We brengen de dag luierend door en ’s middags komen er nieuwe mensen aan in zo’n tot de verbeelding sprekend Volkswagen busje. Het zoontje en Ole en Madee hebben elkaar al snel gevonden en vermaken zich met hockey, waterpistooltjes en steentjes zoeken. Deze avond gaan we bbq-en (dit is toegestaan mits minimaal 20cm boven de grond) en na het eten gaan we weer het bos in om te wandelen. Het is een prachtige avond en het is zó mooi om de zakkende zon door de bomen te zien komen, ik kan bijna niet stoppen met filmen en foto’s maken. De kids stappen aardig door terwijl wij steeds weer even stil staan om te kijken naar die mooie vormen van de bomen (met recht dansende bomen genoemd!!) en de diverse vegetatie. Helaas zien we geen dieren, de kinderen lijken vanavond meer zin te hebben in het maken van de nodige grapjes dan heel stil te zijn en om zich heen te kijken :-)

Kamperen op Staatsbosbeheer camping

Zondag is weer zo’n zelfde relaxte dag. We wandelen naar het Boshuis en eten hier het befaamde appelgebak met slagroom (aanrader!!) en struinen tussen de dansende bomen door terug naar de camping. De dagen vliegen voorbij met niets doen en genieten van de natuur. We wilden eerst zondag in de loop van de dag naar huis gaan maar het weer is zo goed en aangezien er voor ons is gereserveerd t/m zondagnacht besluiten we maandagochtend te vertrekken.

kamperen-op-staatsbosbeheer-camping4

Kamperen op één van de natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer. Doen?

Wij zeggen volmondig: “ja, doen!” Als je van kamperen houdt en van mooie natuur dan is dit een must-do. Wij kennen natuurlijk geen andere natuurcampings van Staatsbosbeheer maar horen van andere kampeerders dat ook de andere natuurkampeerterreinen mooi zijn. Volgens onze “buren” echter springt Natuurcamping Drie in Ermelo er wel bovenuit; zij komen hier ook steeds weer terug. Wat ik zo fijn vind is dat er geen beheer is (althans, niet dag in dag uit) en dat iedereen het gewoon super netjes houdt. Nergens zie je afval slingeren, de plekken worden goed achtergelaten en het sanitairgebouw is schoon (wordt 1x per dag schoongemaakt). De voorzieningen voor dames en heren zijn hier gescheiden en er is een familiedouche met ingebouwd badje voor kleine kindjes.
Wat ik wél jammer vind is dat we de boswachter gemist hebben. Tenminste, volgens ons is hij dit weekend niet op de camping geweest en dat had ik wel verwacht. Ole zat vol met vragen die hij aan de boswachter had willen stellen en nu moest hij het met de antwoorden van ons doen :-) Nee gekheid, in reacties van andere campinggasten las ik dat hij vaak langs komt en dat hebben wij jammer genoeg net gemist.

Ik wil Staatsbosbeheer bij deze bedanken voor de uitnodiging om te komen logeren op één van haar natuurkampeerterreinen, we hebben het met veel plezier gedaan!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button