Europa

Met kinderen naar Ebeltoft, Landal Denemarken

Met kinderen naar Denemarken stond bij ons al een tijdje op de wishlist. Hoeveel mensen me ook vertelden dat het er vlak en saai was, nagenoeg “hetzelfde” als in Nederland. Weinig mensen waren enthousiast, maar dat waren juist wel de mensen die Denemarken niet alleen maar zagen vanuit de auto op doortocht naar Zweden of Noorwegen. Dit waren de mensen die in Denemarken echt op vakantie zijn geweest. Zij waren laaiend enthousiast over het land. Over de natuur, de steden, de mensen… over heel veel eigenlijk! We waren in ons gezin eigenlijk allemaal heel benieuwd naar het land en ikzelf ook nog eens naar de geschiedenis, aangezien ik de laatste maanden helemaal in de serie Vikings zat. En zo reisden we een paar weken geleden af naar [tp-poi long=”10.69096664970698″ lat=”56.15167196122297″ placeId=”ChIJMx-EKi3LTUYReYkebdYVu20″ presentation=”span” durationQty=”” durationUnit=”h” props=””]Landal Ebeltoft[/tp-poi] in Djursland, in het oosten van Deens Jutland.

Djursland in het oosten van Jutland

In eerste instantie lijkt Ebeltoft een beetje in een uithoek van Jutland te liggen. Is het van daaruit niet lastig om uitstapjes te maken? Maar als ik me ga verdiepen in de regio word ik enthousiaster en enthousiaster. Djursland heeft veel te bieden, vooral voor gezinnen. Er zijn ontzettend veel uitstapjes te maken en nagenoeg overal is het kindvriendelijk. Het is dan ook een hele tour om alle leuke activiteiten die we willen ondernemen in 1 week te stoppen. Maar het lukt en vanuit Landal Ebeltoft hebben we een superleuke en actieve week!

Landal Denemarken Ebeltoft

Landal Ebeltoft is anders dan andere Landal parken. Het is er rustig, er is geen animatie en ook voor Bollo is het niet te doen om heen en weer te rijden tussen Nederland en Ebeltoft. Je verblijft in [tp-poi long=”10.677857000000017″ lat=”56.19785502741871″ placeId=”ChIJBQVRIHYzTEYR8A1RHcyvAAo” presentation=”span” durationQty=”” durationUnit=”h” props=””]Ebeltoft[/tp-poi] bij Landal met een andere intentie: de omgeving ontdekken, leuke dagtrips maken en genieten van de natuur. En dat genieten van de natuur begint al in Landal Ebeltoft zelf. Het park ligt praktisch in het water, waardoor alle bungalows en appartementen vrij uitzicht hebben over het water en het groen er omheen. Bij alle bungalows kunnen boten worden aangelegd voor de deur, wat zorgt voor een heerlijk maritiem sfeertje.

Check prijzen en beschikbaarheid op Landal Ebeltoft

met kinderen naar Landal Ebeltoft in Denemarken - AllinMam.com

Er liggen vooral veel zeilboten en dat is niet voor niets. Via een sluisje zit je binnen mum van tijd op zee en dat maakt Landal Denemarken Ebeltoft een ideale uitvalsbasis voor zeilliefhebbers in de regio. Veel appartementen en bungalows zijn in particulier bezit, daardoor zijn ze allemaal anders qua uitstraling en inrichting. Ons appartement is echt ontzettend licht en ligt aan de vaargeul die leidt naar zee. We zien dus steeds boten aankomen en vertrekken, superleuk!

Het appartement is ruim, licht en er is alles te vinden wat we nodig hebben. We besluiten dat de kinderen in de aparte slaapkamer gaan slapen en wij boven. Ze komen overdag prima de ladder op en af maar middenin de nacht vind ik dat toch iets spannender :-)

Wat is er allemaal te vinden en te doen op Landal Ebeltoft?

Bollo mag er dan misschien niet zijn, voor de rest vind je op Landal Ebeltoft alles wat je nodig hebt. Er is een supermarkt met aardig assortiment en je kunt er heerlijk eten in restaurant Øer. In het zwembad vind je geen glijbanen of andere attracties maar vaak is dat voor kinderen niet eens nodig. Als er maar water is! Onze kinderen vinden het geweldig in het zwembad en in een week tijd wordt er na onze uitstapjes zeker 3 keer enthousiast gezwommen.

Met kinderen naar Landal Ebeltoft in Denemarken - AllinMam.com

Ook qua speelplekken kun je bij Landal Ebeltoft op diverse plekken terecht. Naast het zwembad ligt een speeltuin met leuke klimtoestellen en een groot air kussen. En ook op het “schiereiland” in de haven vind je speelplekken: een groot schaakbord en een leuke zandbak. Vanaf de naastgelegen vuurtoren heb je mooi overzicht over het hele park en kun je de kinderen ook nog eens in de gaten houden. In de vuurtoren zijn toiletten aanwezig, handig om te weten wanneer je her wat tijd doorbrengt. Verder vind je op het park tennisbanen, een midgetgolfbaan, een voetbalveld en een sporthal waar diverse sporten beoefend kunnen worden.

Vanaf ons appartement lopen we via de sluis zo naar het strand. Bijna elke avond staat deze wandeling op het programma, na het eten. Of het nu regent of niet! De kinderen vinden het fantastisch om bij de sluis het bos in te duiken op zoek naar leuke wandelpaden. Tussendoor worden er aardig wat bramen geplukt en verorberd. Vanaf de overkant van het water heb je prachtig uitzicht op het park en eenmaal aan de andere kant van het bos zie je verschillende baaien liggen.

Lees hier meer over ervaringen met Landal parken in het buitenland

Met kinderen naar Landal Ebeltoft in Denemarken - AllinMam.com
Met kinderen naar Landal Ebeltoft in Denemarken - AllinMam.com

Wat te doen in Ebeltoft

Landal Ebeltoft is een ideale uitvalsbasis voor leuke dagtripjes en uitstapjes in het kindvriendelijke Djursland. Maar ook in Ebeltoft zelf zijn al heel veel leuke dingen te doen. Een dag is hier zo gevuld! En dat zie je eigenlijk al meteen wanneer je het kleurrijke plaatsje binnen komt rijden. Ebeltoft is niet zo groot, het heeft 7400 inwoners. Het plaatsje ligt op het schiereiland Mols, een klein schiereiland wat weer onderdeel is van het grotere schiereiland Djursland.

Wat te doen in Ebeltoft - AllinMam.com

Fregatten Jylland

Wat je niet kunt missen wanneer je in Ebeltoft bent is Fregatten Jylland. Dit fregat is het grootste houten zeilschip ter wereld (tot nu toe, want as we speak wordt er een groter exemplaar gebouwd in Dubai). Het ligt heel prominent in de haven, alleen niet meer in het water. Het schip heeft een rijke historie en daarvan is op het schip zelf nog veel zichtbaar. Voor kinderen is er veel te doen, vooral met mooi weer. Ze kunnen 23 meter in de mast naar boven klimmen, touwen maken en zeilen hijsen. Binnenkort meer over Fregatten Jylland.

Wat te doen in Ebeltoft, Fregatten Jylland - AllinMam.com

De oude huisjes in Ebeltoft

Een activiteit op zich is het wandelen door de oude straatjes van Elbeltoft. O.a. de straatjes Juulsbakke, Overgade en Adelgade zijn populair. Vooral Adelgade is vrij druk doordat hier winkels te vinden zijn maar zodra je de andere kant op loopt is het ontzettend rustig. Wandelen over de kasseien (niet altijd even handig ;-) kijk je je ogen uit naar de scheef gezakte huisjes die in allerlei kleuren geschilderd zijn. Veel huisjes staan hier sinds de 17e en 18e eeuw en zijn dus echt oud.

Met kinderen naar Landal Ebeltoft in Denemarken - AllinMam.com

Eten kun je leuk en lekker in Mellem Jyder, een restaurant wat gevestigd is in een pandje wat in 1610 is gebouwd. In de loop van de jaren is het pand o.a. gebruikt als huis, douane, postkantoor en school. Binnen is het nog authentiek en je moet oppassen dat je je hoofd nergens stoot, het is ontzettend laag op bepaalde plekken!

Glasmuseum Ebeltoft

Benieuwd naar alle ins & outs van glas? Dan kan een bezoekje aan glasmuseum Ebeltoft (glasmuseet Ebeltoft) niet uitblijven. Je kunt hier prachtige glazen objecten bewonderen en een kijkje nemen in de glasstudio. In de vakanties kunnen ouders en kinderen zelf ook aan de slag met glas blazen.

Wat te doen in Djursland

Wat is er verder allemaal te doen in Djursland? Te veel om op te noemen! Wij ondernemen elke dag iets, soms zelfs in de ochtend en in de middag. De kinderen kunnen er niet genoeg van krijgen en vragen ’s avonds al enthousiast wat we de volgende dag allemaal gaan doen!

[tp-map height=”500px” /]

Kattegatcentret

Wanneer je in Ebeltoft op vakantie bent word je omgeven door water. Ebeltoft ligt aan de baai Ebeltoft Vig en volg je de kust omhoog dan kom je het water van Kattegat tegen. Kattegat is de doorgang tussen Zweden en Denemarken. De naam is ooit gegeven door Nederlandse zeelieden, omdat de doorgang nauw is. Dit en meer leer je in het Kattegatcentret in Grenaa, een mooi experience center waar van alles te vinden is over het leven in de zee.

In [tp-poi long=”10.926327000000015″ lat=”56.406516″ placeId=”ChIJ_V2B0dnVTUYRvgHDJMJgft0″ presentation=”span” durationQty=”” durationUnit=”h” props=””]Kattegatcentret[/tp-poi] kun je niet alleen van buiten de aquariums bekijken maar ook van binnen; wanneer je het aandurft kun je zelf (uiteraard met duikuitrusting) een duik nemen tussen de haaien. Blijf je liever aan de andere kant van het glas dan kun je je nog steeds onder water begeven maar dan in de glazen tunnel die door de haaientank loopt. In één van de tanks gaat op gezette tijden een duiker het water in om de vissen te voeren, terwijl hij je ter plekke van alles vertelt over de vissen die in de tank leven. Buiten leven er zeehonden en er is een leuke plek om te spelen met water en zand. Erg leuk om hier een bezoekje aan te brengen!

Kattegatcentret Grenaa Denemarken Djursland - uitstapje vanaf Landal Ebeltoft in Denemarken - AllinMam.com

Djurs Sommerland

[tp-poi long=”10.550971000000004″ lat=”56.425214″ placeId=”ChIJh8XtsIcoTEYRWCFQjUYDJf0″ presentation=”span” durationQty=”” durationUnit=”h” props=””]Djurs Sommerland[/tp-poi] staat bekend om de vele achtbanen die er in het park te vinden zijn en dat moeten we natuurlijk uitvinden! Helaas regent het op de dag dat wij het park bezoeken maar naast nadelen zorgen de regendruppels ook voor veel voordelen. Het is rustig in Djurs Sommerland en er zijn nauwelijks wachtrijen bij de attracties. Dat geeft ons de mogelijkheid om en om in de achtbanen te gaan waar de kinderen nog niet in mogen, of niet in willen. Het park is opgedeeld in verschillende delen en erg mooi en ruim ingericht. Voor elke leeftijd interessante dingen! Het leuke in Denemarken is dat je op veel plekken bbq’s hebt die iedereen mag gebruiken. Zo ook in Djurs Sommerland. De Denen zelf nemen koelboxen vol met eten mee en gaan in een pretpark als Djurs Sommerland uitgebreid bbq-en. Hele lappen vlees worden er op de bbq gegooid, regen of geen regen. Geweldig! Binnenkort meer over Djurs Sommerland.

Djurs Sommerland Djursland Denemarken - Uitstapjes vanaf Landal Ebeltoft - AllinMam.com

Ree Park Safari

[tp-poi long=”10.737247600000046″ lat=”56.263423″ placeId=”ChIJI7Oz1UzNTUYR2p0_JfoOeqc” presentation=”span” durationQty=”” durationUnit=”h” props=””]Ree Park Safari[/tp-poi] is 1 van de mooiste dierenparken waar ik ooit geweest ben. Het leuke in dit park is dat je verschillende manieren hebt om het park te ontdekken. Je kunt uiteraard wandelend het park verkennen maar ook in een Landrover stappen voor een safari over de savanne. De prairie met bizons en beren kun je bekijken vanuit het treintje, erg leuk voor de kinderen. Pak je de trein en de Landrover niet dan kun je nagenoeg overal komen via de mooi aangelegde houten loopbruggen. Binnenkort meer over Ree Park Safari.

National Park Mols Bjerge

National Park Mols Bjerge beslaat een behoorlijke oppervlakte in Djursland. Het is een gebied waar de ijstijd veel sporen heeft achtergelaten. Hierdoor vind je in deze regio bijzondere landschappen en plekken. Erg leuk is om een deel van het National park op de fiets te verkennen. Er zijn verschillende fietsroutes te volgen waarbij je langs diverse bijzondere plekken fietst.

Landal Ebeltoft uitstapjes - fietsen in national park Mols Bjerge - AllinMam.com

Een heel deel van de kuststrook van Djursland valt ook onder [tp-poi long=”10.497651200000064″ lat=”56.2979794″ placeId=”ChIJB_koof0vTEYRySRyuOGbw6g” presentation=”span” durationQty=”” durationUnit=”h” props=””]Nationalpark Mols Bjerge[/tp-poi]. Leuk is het om met een boot de zee op te gaan en het National Park vanaf het water te bekijken. Op het water zijn is sowieso altijd lekker, even uitwaaien. En voor de kinderen ook erg leuk!

Als het weer en de stroming in zee het toelaat kan er in bepaalde delen van het National park ook gesnorkeld worden. Helaas gaat bij ons het snorkelen niet door, de stroming in zee is te heftig. Tot grote teleurstelling van de kinderen. We waren erg benieuwd hoe dat zou zijn, snorkelen in Deense wateren!

Aarhus

Wat eigenlijk ook een must is wanneer je in Djursland op vakantie bent is een dagje [tp-poi long=”10.203921000000037″ lat=”56.162939″ placeId=”ChIJi3iXU7FMTEYRr6IukdnXTYw” presentation=”span” durationQty=”” durationUnit=”h” props=””]Aarhus[/tp-poi]. In Aarhus vind je prachtige musea. Denk aan het bekende Den Gamle By (openluchtmuseum) en het Aros kunstmuseum, het museum met de enorme regenboog cirkel op het dak. Even buiten de stad ligt de Infinite bridge en ook het Momu Moesgaard museum is een bezoekje waard. Een prachtig museum met (op dit moment) mooie tentoonstellingen over het Mongoolse nomadenvolk en over de Vikingen. Terrassen en leuke restaurants vind je op de Aboulevarden, gelegen in het hart van de stad langs de rivier. Binnenkort meer over Aarhus.

Wil je weten wat er nog meer te doen is in Aarhus? Lees dan dit artikel over activiteiten en bezienswaardigheden in Aarhus.

Landal Ebeltoft uitstapjes - Den Gamle By Aarhus - AllinMam.com

Onderweg naar Djursland

Ook onderweg naar Djursland kom je al veel leuke plekken tegen om te bezoeken. De bekendste is natuurlijk Legoland maar ook Odense, de geboortestad van schrijver Hans Christian Andersen is bij veel mensen bekend. Je moet hiervoor even een afslag nemen naar het eiland Funen maar met een extra overnachting moet dat geen probleem zijn. Een aanrader is om op de heenweg sowieso al wat overnachtingen in te plannen. Heel relaxed, ervaren wij. En je vakantie begint meteen op het moment dat je vertrekt!

Christiansfeld

[tp-poi long=”9.486305000000016″ lat=”55.35665299999999″ placeId=”ChIJLfpkwiekTEYR-gowctM2DpQ” presentation=”span” durationQty=”” durationUnit=”h” props=””]Christiansfeld[/tp-poi] kom je op weg naar Landal Ebeltoft tegen. Het ligt zo dicht bij de snelweg dat het een aanrader is om hier even te gaan kijken. Christiansfeld werd in 1773 gesticht door een groep Nederlanders, die er een leefgemeenschap hebben opgezet. Er werden allemaal gelijksoortige huizen en gebouwen gebouwd, wat tot op heden bewaard is gebleven. In 2015 is Christiansfeld opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Leuk voor een tussenstop, even de benen strekken en een wandeling maken door de plaats. Vergeet niet de honingkoekjes te proeven, hier staat Christiansfeld om bekend :-)

Christiansfeld - Uitstapjes vanaf Landal Ebeltoft - AllinMam.com

Legoland

Een bezoek aan [tp-poi long=”9.126804600000014″ lat=”55.73551089999999″ placeId=”ChIJm6m_KHRxS0YROjG6ICyOo_s” presentation=”span” durationQty=”” durationUnit=”h” props=””]LEGOLAND[/tp-poi] mag natuurlijk niet ontbreken wanneer je in Denemarken op vakantie bent. Wij bezoeken het park op de heenweg naar Landal Denemarken Ebeltoft. Legoland spreekt bij veel kinderen tot de verbeelding en wat is er dan leuker om je de hele dag te begeven tussen de LEGO blokjes? We brengen een volle dag in het park door en slapen dezelfde avond in het LEGOLAND hotel. Lees meer over LEGOLAND en LEGOLAND accommodaties.

Lees hier Legoland ervaringen van collega blogger Pauline

Landal Ebeltoft uitstapjes - Legoland Billund Denemarken - AllinMam.com

Lego House

Nog vrij nieuw in Billund is [tp-poi long=”9.115753700000027″ lat=”55.73099140000001″ placeId=”ChIJlbB3YoJxS0YR6x1o5L4pEI8″ presentation=”span” durationQty=”” durationUnit=”h” props=””]Lego House[/tp-poi], niet ver bij Legoland vandaan. Kenmerkend voor Lego House zijn de verschillende, gekleurde terrassen waar speeltoestellen voor kinderen te vinden zijn. Van bovenaf gezien lijken het gekleurde Legoblokjes. In Lego House vind je een winkel vol met Lego, kun je eindeloos bouwen met 25 miljoen Legoblokjes. Je vindt er ook 2 restaurants waar je met Legoblokjes je eten kunt bestellen. Binnenkort meer over Legohouse.

Landal Ebeltoft uitstapjes - Lego House Billund - AllinMam.com

Lalandia

[tp-poi long=”9.136435000000006″ lat=”55.731766″ placeId=”ChIJg_ncxQpxS0YRpPQqpwIS3U8″ presentation=”span” durationQty=”” durationUnit=”h” props=””]Lalandia[/tp-poi] is een vakantiepark in Billund wat bekend staat om haar Aquadome (grootste in Scandinavië) met vele waterglijbanen. Maar naast zwemmen worden er indoor veel andere activiteiten aangeboden. Je zou bijna kunnen zeggen dat Lalandia een soort “binnenstad” is waar werkelijk van alles te doen is. Denk aan indoor spelen, klimmen, bowlen, shoppen, voetballen en veel, veel meer. Ideaal wanneer het buiten minder goed weer is! Een ticket voor Lalandia kan ook in combinatie met een Legoland ticket (en Givskud Zoo ticket) worden gekocht. Dat is ook de reden dat veel gezinnen een bezoek aan deze parken combineren.

Givskud Zoo

Ook een superleuke dierentuin die we op weg naar Djursland bezoeken is [tp-poi long=”9.351652699999931″ lat=”55.8082603″ placeId=”ChIJV5RRxuB4S0YRyN0-FL64FGw” presentation=”span” durationQty=”” durationUnit=”h” props=””]Givskud Zoo[/tp-poi]. Weer heel anders dan Ree Park, hier kun je namelijk met eigen auto doorheen rijden. Op verschillende plekken in het park kun je de auto parkeren en te voet het een en ander ontdekken. In Givskud Zoo zijn leuke speelplekken voor kinderen te vinden en er is een hele wandelroute langs levensgrote dinosaurussen. Binnenkort meer over Givskud Zoo.

Kindvriendelijke vakantie Denemarken

Zoals je ziet is een vakantie naar Denemarken erg geschikt voor de familie. Denemarken is ontzettend kindvriendelijk! In Jutland maar ook is Seeland, waar wij na ons verblijf bij Landal Denemarken Ebeltoft nog naartoe gaan. Denemarken leent zich heel goed voor een leuke family roadtrip. Het is er makkelijk reizen en je vindt er alle benodigde faciliteiten die wij in Nederland ook kennen.

Ook Landal Seawest in West-Jutland is een aanrader. Wil je weten wat er allemaal te doen is aan de westkust van Jutland? Bekijk dan deze tips in West-Jutland.

Is Denemarken duur?

Ja, het is duur in Denemarken. Behalve de benzine, die is iets goedkoper dan in Nederland :-) Uit eten gaan in Denemarken is erg prijzig, vooral buiten de steden. Bij een bezoek aan een restaurant waar we 4 simpele gerechten (waarvan 2 kindergerechten) en 4 drankjes bestelden waren we meestal tussen de 75 en 80 euro kwijt. Niet zo gek dus dat de Denen zelf hun koelbox met vlees overal mee naartoe slepen; bbq-en kun je bijna overal! Wat je in de supermarkt koopt is qua prijs ongeveer vergelijkbaar met Nederland. Behalve drank (ook frisdrank), dat is wel een stuk duurder dan in Nederland.

Een accommodatie waar je zelf kunt koken is wat dat betreft volgens ons de beste optie in Denemarken. Kun je af en toe toch even buiten de deur eten zonder dat de kosten heel erg hoog oplopen :-)

*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Landal GreenParks en VisitDenmark

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button