Reistips

Noodpakket voor in de auto, wat stop je daar allemaal in?

Het samenstellen van een goed uitgerust noodpakket voor in de auto is een verstandige voorbereiding op onverwachte situaties op de weg. Zeker wanneer je een lange reis gaat maken. Of je nu te maken krijgt met pech, met slecht weer of terecht komt in andere noodsituaties; het hebben van essentiële benodigdheden kan het verschil maken als het gaat om comfort en veiligheid.

Wat moet een noodpakket voor in de auto bevatten?

Hieronder vind je een gedetailleerde lijst met items die je in je noodpakket zou kunnen opnemen. Van een EHBO-kit tot een reflecterend veiligheidsvest en van water tot een deken; deze voorzieningen kunnen van onschatbare waarde zijn als je onderweg bent. Neem de tijd om je noodpakket samen te stellen en zorg ervoor dat het regelmatig wordt gecontroleerd. Zo kun je met vertrouwen de weg op gaan, wetende dat je voorbereid bent op diverse situaties.

Reflecterend veiligheidsvest

Het eerste wat in een auto noodpakket zou moeten zitten is een reflecterend veiligheidsvest. En eigenlijk moeten dat er meteen vier of vijf zijn, afhankelijk van hoeveel mensen er in de auto vervoerd kunnen worden. Een reflecterend veiligheidsvest is in Nederland niet verplicht, maar in veel omringende landen wel. Onder meer in België, Duitsland, Noorwegen, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Spanje, Oostenrijk en Portugal is een veiligheidsvest voor de bestuurder verplicht en in sommige gevallen ook voor alle bestuurders. Zorg dat je de veiligheidsvestjes altijd voor het grijpen hebt. Je wilt in geval van nood echt niet op de vluchtstrook eerst al je bagage uit de auto halen voor je bij de vestjes kunt!

EHBO-kit

Er zijn veel soorten “standaard” auto EHBO-kits te koop; makkelijk, want dan heb je het meteen compleet. Wil je toch zelf een EHBO-kit voor in de auto maken? Zorg dan dat in ieder geval onderstaande items in de kit komen.

  • Pleisters: Verschillende soorten, voor het bedekken van kleine snijwonden en schaafwonden
  • Latexvrije handschoenen: Om jezelf te beschermen bij het verlenen van eerste hulp
  • Verband: Om wonden te verbinden en beschermen
  • Antihistaminica: Handig voor allergische reacties, bijensteken of insectenbeten
  • Desinfectiemiddel: Om wondjes schoon te maken en infecties te voorkomen
  • Pijnstillers: Zoals paracetamol of ibuprofen
  • Driekante doek (voor mitella): Voor het maken van een mitella bij een blessure aan de arm of schouder
  • Antiseptische doekjes: Handig voor het reinigen van handen en oppervlakken

Dekens

Als je vast komt te zitten in een sneeuwstorm dan is het fijn om warme dekens bij je te hebben. Maar niet alleen in het geval van sneeuw zijn dekens handig, ook wanneer je met autopech op de vluchtstrook komt te staan en je achter de vangrails moet wachten op hulp kunnen dekens uitkomst bieden. Om op te zitten in de graskant of om lekker om je kinderen heen te slaan. Je kunt kiezen voor “gewone” dekens maar deze nemen vrij veel plek in beslag; nooddekens daarentegen zijn verpakt in zeer kleine pakketjes.

Voedsel en water

Zorg dat je altijd flesjes water en lang houdbare snacks in je auto noodpakket hebt zitten. Denk aan energierepen, eiwitrepen of zakjes met nootjes.

Zaklamp en extra batterijen

Een zaklamp is onmisbaar wanneer je in het donker met pech te maken krijgt. Zorg er ook voor dat je extra batterijen in de auto hebt liggen. Niets is zo frustrerend als een apparaat op batterijen te willen gebruiken waarvan de batterijen op zijn!

Powerbank

Zul je precies zien dat je telefoon bijna leeg is, wanneer je pech krijgt. En omdat je auto het niet meer doet kun je ook je telefoon niet meer opladen. Een opgeladen powerbank biedt uitkomst, zowel voor het opladen van je telefoon als voor het opladen van de Nintendo Switch voor de kids.

Warme kleding

Ga in koude weersomstandigheden nooit met de auto op pad zonder warme kleding mee te nemen. Veel mensen zitten graag zonder jas achter het stuur, omdat je dan meer bewegingsvrijheid hebt. Gooi echter altijd je winterjas in de auto, zodat je deze aan kunt trekken in het geval je onverhoopt langs de kant van de weg komt te staan. Uiteraard zijn een sjaal, muts en handschoenen een zeer goede toevoeging.

Brandblusser

Er zijn goede kleine brandblussers speciaal voor de auto verkrijgbaar. Veel brandblussers zijn met een mooie klem achterin de auto te bevestigen. Zorg dat je altijd snel bij de brandblusser kunt komen, ook als de achterbak helemaal vol met bagage ligt!

Gevarendriehoek

Kom je op de vluchtstrook te staan met pech, dan is het een van de eerste dingen die je doet: een gevarendriehoek plaatsen. Als je die in de auto hebt tenminste, want in Nederland is een gevarendriehoek in de auto niet verplicht, net als een reflecterend veiligheidsvest. Onder meer in België, Duitsland, Denemarken, Italië, Noorwegen, Frankrijk, Griekenland, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Zwitserland, Zweden en Spanje is het wél verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. Verplicht of niet; een gevarendriehoek is altijd handig om bij je te hebben.

Sleepkabel

Een sleepkabel kun je in veel gevallen kwijt op de plek waar ook je reservewiel te vinden is. Handig als je hulp nodig hebt van een ander voertuig om getrokken te worden.

Startkabels

Veel mensen hebben startkabels in de auto liggen. Maar je zult maar net zien dat de persoon die jou te hulp schiet dat niet heeft, waardoor je niets kunt doen en alsnog op hulpdiensten moet wachten. Altijd handig om in de auto te hebben, startkabels. Met een beetje geluk kun je deze samen met de sleepkabel kwijt in de ruimte bij je reservewiel.

Wc-papier, zakdoekjes of vochtige doekjes

Voor noodgevallen onderweg is het altijd handig om doekjes bij je te hebben. Zelf hebben wij altijd zakdoekjes in de auto; die kun je nagenoeg overal voor gebruiken.

Afvalzakjes

Iets anders wat er handig is in je noodpakket voor in de auto zijn afvalzakjes. Of je er nu gebruikte zakdoekjes of vochtige doekjes in doet, verpakkingsmateriaal van pleisters of etensresten; altijd fijn om bij de hand te hebben.

Zonnebrandcrème

Kom je met pech langs de weg te staan als de zon schijnt? Dan wil je echt niet zonder zonnebrandcrème staan, zeker niet achter de vangrails waar je vaak geen schaduw hebt.

Paraplu

Sta je te wachten op hulp achter de vangrails, dan is een paraplu altijd fijn om bij je te hebben. Als het regent maar zeker ook als de zon fel schijnt.

Reservelampjes en zekeringen

Reservelampjes en zekeringen bij je hebben is handig voor het geval er een lamp uitvalt of een zekering doorbrandt. Zorg ervoor dat je de juiste maat hebt voor je voertuig.

Desinfecterende gel of doekjes

Een flesje met desinfecterende gel is handig voor het geval je geen water en zeep bij de hand hebt om je handen goed schoon te maken. Liever desinfecterende doekjes? Die bestaan ook. Hou er wel rekening mee dat deze kunnen verdrogen als de verpakking eenmaal open is geweest. Heb je de doekjes gebruikt, wacht dan niet te lang met het kopen van een nieuwe verpakking voor een volgende lange autorit.

Veilig onderweg pakket van de ANWB

Heb je geen zin om bovenstaande spullen allemaal bij elkaar te zoeken? Dan kom je met het veilig onderweg pakket van de ANWB al een heel eind op weg. Vul het aan met ontbrekende items zoals dekens, water, voedsel, paraplu e.d. en je noodpakket voor in de auto is aardig compleet!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button