Eten & drinken

Haal het van ver: lekker luxe vlees

Er is natuurlijk niets mis met de oh zo bekende karbonade of de speklap. De hamburger of de gehaktbal. Allemaal vlees waar we mee zijn opgegroeid hier in Nederland. En waar we nog steeds regelmatig van genieten. Maar soms willen we ook wel eens iets anders. Iets meer exotisch, iets dat we nog niet ontelbaar veel keren hebben gegeten. Zoals bijvoorbeeld de picanha. Gelukkig durven we ook op het gebied van vlees meer en meer over de grens te kijken en maakten we de afgelopen jaren kennis met varianten die elders in de wereld al mateloos populair zijn. Zo leert Nederland nu de brisket kennen, terwijl dit in Texas al jaren een klassieker is.

Vooral op de barbecue

Als het gaat om het bereiden van de dagelijkse maaltijd, stellen we vaak niet van die hele hoge eisen. We hebben er doorgaans geen moeite mee als we qua vlees kiezen voor ‘de klassiekers’. Daar hebben we ook een beetje de gerechten die we regelmatig koken op afgestemd, we weten hoe we dit snel en goed op tafel kunnen hebben staan. Een worst bij de stamppot, karbonaadje of gehaktbal bij de aardappels en groenten, gehakt door de pasta en een lekker speklapje als we daar zin in hebben. Het is het vlees waar we mee zijn opgegroeid, waar we onze maaltijden op hebben afgestemd en wat makkelijk en niet al te duur te koop is.

Er komen echter steeds meer momenten waarop we liever kiezen voor iets anders. Voor iets dat nog wat meer onbekend is, voor vlees dat we nog wat minder goed kennen. Wat een uitdaging is om te bereiden, en een verrassing om te eten. Misschien niet zomaar op een doordeweekse avond, dan kiezen we al snel voor gemak. Maar zeker wel op momenten waarop we uitgebreid de tijd kunnen en willen nemen om ons vlees te bereiden. Tijdens een BBQ bijvoorbeeld! Dat doen we in Nederland steeds vaker, en steeds uitgebreider, waarbij we een uitdaging niet uit de weg gaan. Een goede picanha bereiden, dat vergt wat oefening, maar als het dan lukt, dan heb je ook wat!

Lees ook: 6 tips voor een geslaagde bbq

Van over de hele wereld

De ‘nieuwe’ soorten vlees die we graag op de BBQ bereiden, die halen we van over de hele wereld. De picanha is zoals gezegd in Brazilië al jarenlang de topper op de BBQ, en daar echt niet meer weg te denken. En brisket, eentje die je heel langzaam moet laten garen om het optimale resultaat te behalen. Juist dat kunnen we, door de steeds meer geavanceerde BBQ’s die we gebruiken, steeds beter, waardoor we ook in ons kikkerlandje meer en meer genieten van dit bijzondere stuk vlees. Kies wel altijd voor vlees van een goed ras, zodat je zeker weet dat het resultaat smakelijk zal zijn. Urenlang je best doen voor een taai stuk vlees, daar wordt niemand blij van!

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button