Waarom wel of niet kiezen voor een airfryer?

Gezondheid is een groot goed. Dat weten we natuurlijk al heel lang, maar het besef dat we een goede gezondheid tot op zekere hoogte zelf in de hand hebben lijkt pas van meer recentere tijd te zijn. We sporten en bewegen meer, pakken wat vaker de fiets en waarom de lift nemen als er ook een trap is? Allemaal goede initiatieven, maar minstens zo belangrijk zijn onze eetgewoonten en ons eetpatroon.

Natuurlijk eten we op gezette tijden en kiezen we zo vaak als mogelijk voor vers. Teveel zout, teveel suiker, teveel vet…….gezond eten valt lang niet altijd mee. Het gevaar is dat we soms wel eens een beetje doorschieten in onze goede bedoelingen. We zijn immers toch ook maar mensen? En zo af en toe eens een frietje of een lekkere snack hoort er toch ook gewoon een beetje bij. Helemaal als je een gezin met (kleine) kinderen hebt.

Kiezen voor een airfryer

Het zal je vast niet verbazen dat je frituren niet tot één van de gezondste bereidingswijzen mag rekenen. Er is vandaag de dag echter een uitstekend alternatief voor de traditionele friteuse verkrijgbaar. Dit alternatief is de airfryer, ook wel hetelucht friteuse genoemd. Een airfryer is in feite niets anders dan een heteluchtoven, maar dan in de vorm van een frituurpan.

Hoe werkt een airfryer?

De werking is even simpel als doeltreffend. De airfryer werkt op basis van hete lucht die snel circuleert in een kleine ruimte. Bij verreweg de meeste airfryers is het niet nodig om olie toe te voegen. Bij die enkele “pan” waarbij dit wel nodig is beperkt de hoeveelheid olie zich tot maximaal één eetlepel. Het mag duidelijk zijn dat voedsel dat bereidt is in een hetelucht friteuse veel minder vet bevat in vergelijking met bereiding in een friteuse. Philips heeft dit bijvoorbeeld aangetoond met friet, dat gebakken in de airfryer maar liefst 80% minder vet bevat.

Waarom wel of niet kiezen voor een airfryer? - AllinMam.com

Voordelen van de airfryer

  • Het gezondheidsaspect is natuurlijk het grootste voordeel van dit apparaat. Er zijn nog meer voordelen, te weten:
  • Nauwelijks tot geen frituurlucht (zeker als je dit apparaat onder de afzuigkap zet)
  • Veelzijdig apparaat, want je kunt er ook vlees, vis en groenten in bereiden. Sterker nog, je kunt er ook taarten en cup cakes in bakken
  • Eenvoudig in bediening, gebruik, onderhoud en reiniging

Lees ook: Voor- en nadelen van koken in een slowcooker

Nadelen van de airfryer

En ja, als er ergens voordelen zijn, dan zijn er natuurlijk ook nadelen. Als je een airfryer gebruikt, dan ligt de bereidingstijd van eten beduidend hoger. Gebruikers van deze keukenhulp geven verder vaak aan dat het relatief lang duurt voordat de airfryer op temperatuur is. Hierbij wordt ook “lawaai” als storende factor genoemd. Over smaak valt niet te twisten, dus dit aspect laten we buiten beschouwing. Enige wat we hierbij willen noemen is dat het eten vaak niet die kleur heeft die het krijgt bij andere bereidingswijzen.

Is de airfryer iets voor jou?

Als je er een gezonder leef- en eetpatroon op na wilt houden, dan is dit apparaat absoluut van toegevoegde waarde. Zeker als je deze gaat gebruiken voor meer dan alleen het bakken van friet en snacks. Je hebt de keuze uit een groot aantal merken en types, waarbij merken als Philips, Princess en Tristar tot de meest populaire gerekend mogen worden. Prijzen variëren van 60 euro tot boven de 200 euro, waardoor er voor elke portemonnee een airfryer te vinden is. Of dit apparaat iets is voor jou? Dat bepaal je natuurlijk zelf :-)

*Foto’s via Shutterstock. Dit artikel bevat affiliate linkjes.

Tags
Laat meer zien

2 thoughts on “Waarom wel of niet kiezen voor een airfryer?”

  1. Ik hoor meer negatieve geluiden over airfryers dan positieve en denk ook niet dat het iets voor mij is. Mijn patat moet mooi goudbruin zijn en snel klaar ;) Hij is wel veelzijdiger dan ik dacht. En dat er minder luchtjes vanaf komen vind ik wel een voordeel, als we eens gefrituurd hebben ruik je dat twee dagen later nog, haha.

    1. De frietjes worden hier heel mooi bruin :-) We hebben 1x gehad met bitterballen dat ze licht bleven, dat is best raar eten. Maar de ovenkroketten van AH zijn top, die zien er uit alsof ze gefrituurd zijn en zijn erg lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge