Keukenapparaten

Waarom wel of niet kiezen voor een airfryer?

Gezondheid is een groot goed. Dat weten we natuurlijk al heel lang, maar het besef dat we een goede gezondheid tot op zekere hoogte zelf in de hand hebben lijkt pas van meer recentere tijd te zijn. We sporten en bewegen meer, pakken wat vaker de fiets en waarom de lift nemen als er ook een trap is? Allemaal goede initiatieven, maar minstens zo belangrijk zijn onze eetgewoonten en ons eetpatroon.

Natuurlijk eten we op gezette tijden en kiezen we zo vaak als mogelijk voor vers. Teveel zout, teveel suiker, teveel vet…….gezond eten valt lang niet altijd mee. Het gevaar is dat we soms wel eens een beetje doorschieten in onze goede bedoelingen. We zijn immers toch ook maar mensen? En zo af en toe eens een frietje of een lekkere snack hoort er toch ook gewoon een beetje bij. Helemaal als je een gezin met (kleine) kinderen hebt.

Kiezen voor een airfryer

Het zal je vast niet verbazen dat je frituren niet tot één van de gezondste bereidingswijzen mag rekenen. Er is vandaag de dag echter een uitstekend alternatief voor de traditionele friteuse verkrijgbaar. Dit alternatief is de airfryer, ook wel hetelucht friteuse genoemd. Een airfryer is in feite niets anders dan een heteluchtoven, maar dan in de vorm van een frituurpan.

Hoe werkt een airfryer?

De werking is even simpel als doeltreffend. De airfryer werkt op basis van hete lucht die snel circuleert in een kleine ruimte. Bij verreweg de meeste airfryers is het niet nodig om olie toe te voegen. Bij die enkele “pan” waarbij dit wel nodig is beperkt de hoeveelheid olie zich tot maximaal één eetlepel. Het mag duidelijk zijn dat voedsel dat bereidt is in een hetelucht friteuse veel minder vet bevat in vergelijking met bereiding in een friteuse. Philips heeft dit bijvoorbeeld aangetoond met friet, dat gebakken in de airfryer maar liefst 80% minder vet bevat.

Waarom wel of niet kiezen voor een airfryer? - AllinMam.com

Voordelen van de airfryer

  • Het gezondheidsaspect is natuurlijk het grootste voordeel van dit apparaat. Er zijn nog meer voordelen, te weten:
  • Nauwelijks tot geen frituurlucht (zeker als je dit apparaat onder de afzuigkap zet)
  • Veelzijdig apparaat, want je kunt er ook vlees, vis en groenten in bereiden. Sterker nog, je kunt er ook taarten en cup cakes in bakken
  • Eenvoudig in bediening, gebruik, onderhoud en reiniging

Lees ook: Voor- en nadelen van koken in een slowcooker

Airfryer accessoires

Ben je fervent hobby bakker? Dan zijn er voor de airfryer vele accessoires verkrijgbaar. Denk aan airfryer bakvormen, rekjes, pizza pannen en siliconen vormen voor in de airfyer. Hou bij het kopen de diameter van de producten in de gaten. Als dat passend is kun je de accessoires voor nagenoeg alle airfryers van alle merken gebruiken.

Nadelen van de airfryer

En ja, als er ergens voordelen zijn, dan zijn er natuurlijk ook nadelen. Als je een airfryer gebruikt, dan ligt de bereidingstijd van eten beduidend hoger. Gebruikers van deze keukenhulp geven verder vaak aan dat het relatief lang duurt voordat de airfryer op temperatuur is. Hierbij wordt ook “lawaai” als storende factor genoemd. Over smaak valt niet te twisten, dus dit aspect laten we buiten beschouwing. Enige wat we hierbij willen noemen is dat het eten vaak niet die kleur heeft die het krijgt bij andere bereidingswijzen.

Is de airfryer iets voor jou?

Als je er een gezonder leef- en eetpatroon op na wilt houden, dan hoort de airfryer zeker thuis in jouw rijtje met onmisbare keukenapparaten. Zeker als je deze gaat gebruiken voor meer dan alleen het bakken van friet en snacks. Je hebt de keuze uit een groot aantal merken en types, waarbij merken als Philips, Princess en Tristar tot de meest populaire gerekend mogen worden. Prijzen variëren van 60 euro tot boven de 200 euro, waardoor er voor elke portemonnee een airfryer te vinden is. Of dit apparaat iets is voor jou? Dat bepaal je natuurlijk zelf :-)

Philips Airfryer XXL Premium HD9650/90

Verkrijgbaar bij

bol.com (€240,00)
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:15
Tristar FR-6980 Mini Crispy Fryer

Verkrijgbaar bij

bol.com (€37,30)
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:15
Philips Airfryer Essential HD9252/90

Verkrijgbaar bij

bol.com (€106,00)
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:15
Philips Airfryer Essential XL incl bakvorm

Verkrijgbaar bij

bol.com (€164,00)
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:15
Philips Airfryer Compact HD9251/50

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:14
Princess Family Aerofryer XXL 182055

Verkrijgbaar bij

bol.com (€69,99)
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:14
Vaive Accessoire Set voor Airfryer Ø 20cm

Verkrijgbaar bij

bol.com (€37,99)
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:14
Anti aanbakvellen voor Airfryer 20x20cm

Verkrijgbaar bij

bol.com (€4,79)
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:14
Scanpart Airfryer reiniger 250ml

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,39)
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:14

*Foto’s via Shutterstock

Verkrijgbaar bij

bol.com (€106,00)
blokker.nl (€201,99)
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:15
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button