Keukenapparaten

Hoe gebruik je een vaatwasser op de goede manier? 10 tips

In de meeste Nederlandse huishoudens is hij te vinden: de vaatwasser. Super handig natuurlijk dat apparaat! Maar je kunt er meer mee dan je denkt. Zo blijkt dat de vaatwasser bij veel mensen ook gebruikt wordt voor het reinigen van speelgoed, vaatdoekjes, make-up kwasten en veel meer. Toch wordt er online veel gezocht naar extra tips over het gebruik van een vaatwasser. Hoe gebruik je een vaatwasser op de goede manier? Hoe werkt een vaatwasser? Hoe zet je een vaatwasser aan? Wat is het beste vaatwasprogramma?

Hoe gebruik je een vaatwasser op de goede manier?

Internet staat vol met tips over het juiste gebruik van een vaatwasser, maar het zal je verbazen dat er toch een hoop puntjes zijn waar veel mensen niets van weten. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Haal een doekje over de randen

In de randen van de machine kan vuil ophopen, wat de rubbers aan kan tasten. Lekkage kan hiervan een gevolg zijn. Ook gaat de vaatwasser stinken als de rubbers vies zijn. Maak de randen regelmatig schoon met een vochtige doek om te voorkomen dat alles gaat aankoeken en bacteriën hun gang kunnen gaan.

Hou zout en glansspoelmiddel in de gaten

Onthardingszout zorgt ervoor dat je geen last krijgt van kalkaanslag in je machine en op je vaat. Wanneer je lang geen zout toevoegt (en je ook geen gebruik maakt van 3 in 1 blokjes) kan je machine wit uit slaan, evenals je glaswerk. Ook je leidingen worden in dit geval aangetast. Wanneer je een waterontharder in huis hebt hoef je geen zout en glansspoelmiddel te gebruiken, omdat je water al zacht is. Je kunt in dat geval het beste gewoon poeder als wasmiddel gebruiken en ook nog eens veel minder dan de hoeveelheid die je gebruikt bij harder water.

Lees ook: Hoe test je de waterhardheid?

Plaats pannen onderin

Plaats pannen altijd onderin. Dit zijn vaak de meest vieze spullen en de onderste sproeiarmen zijn onderin sterker dan de sproeiarmen bovenin. Probeer vieze spulletjes niet helemaal in de hoeken te zetten, hier komen de waterstralen uit de sproeier niet.

Zet plastic bakjes naast keramiek

Wanneer je plastic bakjes naast keramiek en aardewerk plaatst droogt het beter dan wanneer het naast glas staat. Zet plastic bakjes in geen geval beneden; het wordt onderin de vaatwasser warmer dan bovenin en je wilt niet dat je bakjes hierdoor gaan vervormen.

Kunnen de sproeiarmen vrij draaien?

Let goed op de sproeiarmen; kunnen deze vrij rond draaien? Wanneer je hoge spullen onderin de vaatwasser hebt staan of producten die door het rek naar beneden steken dan kan het zijn dat de sproeiarmen niet goed rond kunnen draaien. Test dit altijd even voor je de vaatwasser aan zet.

Maak de filters geregeld schoon

Filters in de vaatwasser kunnen “vervet” raken. Dit gebeurt vooral wanneer je vette resten niet van borden afspoelt én wanneer je geregeld op lage (eco) temperatuur draait. Maak de filters geregeld schoon zodat je vaatwasser niet gaat stinken. Bovendien gaat je vaatwasser hierdoor langer mee.

Was op hoge temperaturen

Het is niet zo goed voor het milieu maar wél beter voor je vaatwasser, je gezondheid en voor je leidingen: wassen op hoge temperaturen. Wassen op lage temperaturen zorgt voor vetophoping in je filters en in je leidingen. Bovendien was je op lage temperaturen bacteriën niet helemaal weg, wat vooral gevaarlijk kan zijn wanneer je met rauwe kip in de weer bent geweest. Salmonella en E.coli bacteriën in het bijzonder verspreiden zich razendsnel door je wasmachine wanneer je op lage temperatuur wast, waardoor de kans op een besmetting met deze bacterie groot is.

Lees ook: Wat betekent kalk in je leidingen voor je huishouden?

Was sponzen en afwasborstels mee

Een vaatdoekje gaat waarschijnlijk regelmatig in de wasmachine maar hoe zit het met sponsjes? Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 10% van de sponsjes Salmonella bacteriën bevat. En een spons bevat honderden keren meer bacteriën dan een wc bril! Handig dus om je sponsjes en afwasborstels geregeld ook in de vaatwasser te stoppen.

Vaatwasser open of dicht als hij klaar is?

Te snel de vaatwasser open trekken is niet handig, omdat er dan te veel warmte verloren gaat waardoor de vaat extra gedroogd kan worden. Wanneer je echter te lang wacht met het openen van de deur verschijnen bovenin de vaatwasser waterdruppels, doordat het vocht niet weg kan. Dit druppelt vervolgens weer op de vaat waardoor deze niet helemaal droog is wanneer je de vaatwasser uitruimt. Het is goed om de vaatwasser 15 minuten na het einde van het programma te openen.

Vaatwasser open of dicht tijdens vakantie?

Wanneer je op vakantie gaat is het een goed idee om de deur van de vaatwasser op een kiertje te zetten. Hierdoor komt er frisse lucht in de machine en heb je geen last van stank en/of schimmelvorming in de vaatwasser wanneer je na een vakantie thuis komt.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button