Voor- en nadelen van koken in een slowcooker

Als het gaat om koken of bakken dan heb je al snel te maken met trends. Zo is bijvoorbeeld een bepaald product ineens razend populair en op het andere moment is het juist een bepaalde manier van bereiden die veel mensen aanspreekt. Van dit laatste is het fenomeen “slow cooking” een goed voorbeeld. Hierbij aangetekend dat het erop lijkt dat slow cooking de status van trend voorbij lijkt te zijn en hiermee zijn definitieve intrede lijkt te hebben gedaan in onze keukens.

Wat is een slowcooker?

Voor wie niet bekend is met slow coocking volgt hier eerst een korte uitleg. Slow cooking betekent letterlijk vertaald “langzaam garen/koken” en dit is dan ook precies wat het is. Je gaart producten gedurende langere tijd op een relatief lage temperatuur. Een bereidingstijd van zes tot acht uur is hierbij heel gewoon. Deze manier van koken is in te zetten voor tal van producten, variërend van vlees en vis tot groenten en wild en gevogelte.

Je kunt ervoor kiezen om gerechten langzaam in de oven te laten garen of op het gasfornuis. Beiden zeer goed mogelijk, maar veel mensen vinden het geen prettig idee als oven of gasfornuis zo’n lange tijd aanstaan. Zeker als je gedurende deze tijd (zes tot acht uur dus) ook niet thuis bent. Gelukkig hoeft dit ook niet, want voor deze speciale kooktechniek is de slowcooker ontwikkeld.

De Crockpot

De slowcooker kom je overigens regelmatig tegen onder de naam Crockpot. Crockpot is echter geen ander woord voor een slowcooker, maar een merk. Sterker nog, de slowcooker is een bepaald soort pan van het merk Crockpot. Er zijn ook slowcookers van andere merken te verkrijgbaar, maar de Crockpot is veruit het meest bekende en verkochte merk.

Voor- en nadelen van een slowcooker - AllinMam.com

Hoe werkt de slowcooker?

De slowcooker werkt op elektriciteit en daarmee behoort het probleem van oven en gasfornuis direct tot het verleden. De slowcooker bestaat uit twee delen, te weten een aardewerken pot (keramiek of porselein) en een verwarmingselement van metaal, de buitenpan. Een slowcooker heeft in de meeste gevallen twee, maximaal drie standen, waarmee je de temperatuur kunt instellen van 80 tot maximaal 95 graden. Warmer is niet nodig, omdat er dan geen sprake meer kan zijn van slow cooking. Veel nieuwere modelen hebben ook een timer, waarmee je de pan in kunt laten schakelen wanneer je zelf niet thuis bent. Ook een warmhoudstand zie je tegenwoordig steeds vaker terug, vooral op de grotere slowcooker modellen.

De slowcooker is eigenlijk heel eenvoudig in gebruik. Doe de verschillende ingrediënten, samen met een bepaalde hoeveelheid vloeistof, in de binnenpan. Bij bepaalde gerechten kan het meer smaak geven wanneer je vlees eerst aanbraadt. Dit kan in veel gevallen meteen in de binnenpan, die je dan daarna in de slowcooker houder zet. Ingrediënten erbij, de juiste temperatuur instellen, tijd instellen en een aantal uren later kun je genieten van een overheerlijke maaltijd. Easy does it!

Lees ook: Slowcooker recept met aubergine

Voordelen van koken in een slowcooker

Wij zijn van mening dat koken in een slowcooker heel veel voordelen heeft. We doen hieronder een opsomming:

 • Producten behouden beter hun smaak.
 • Door de manier van garen (lage temperaturen) blijven alle voedingsstoffen in de pan.
 • De sappen van bijvoorbeeld vlees gaan niet verloren en trekken volledig in het vlees.
 • Gezond doordat het voedsel niet kapot gekookt of gebakken wordt.
 • Je gebruikt geen toegevoegd vet, alleen het van nature aanwezige vet in bijvoorbeeld vlees.
 • Minimale kans op aanbakken
 • Gemakkelijk schoon te maken en maar 1 pan in gebruik.
 • Geen gasfornuis om schoon te maken.

Op de slowcooker zit een deksel, maar het is niet nodig om deze gedurende het bereidingsproces regelmatig van de pan te nemen. Als je tussendoor toch nieuwsgierig bent, beperk dit dan tot één, maximaal twee keer. Het duurt namelijk even voor de juiste temperatuur bereikt wordt en door het afnemen van het deksel raak je meteen weer een hoop van die warmte kwijt. Zonde en het komt het eindresultaat niet ten goede.

Nadelen van een slowcooker

Uiteraard heeft koken in een slowcooker niet alleen maar voordelen. Zo is een nadeel van een slowcooker bijvoorbeeld dat je er alleen mee kunt koken. Het apparaat is niet voor andere kooktechnieken (bijvoorbeeld bakken) in te zetten. Een ander nadeel is dat er mensen zijn die vinden dat een slowcooker veel ruimte in beslag neemt. Ook zijn er mensen die twijfelen of voedsel bereid in een slowcooker echt wel zo gezond is. Zij doelen met name op het langzame garen van groenten, waarbij bepaalde enzymen de vitaminen als het ware afbreken. Dit is overigens eenvoudig op te lossen door groenten apart van elkaar te bereiden.

Lees ook: slowcooker recept met varkenshaas en pruimen

Slowcooker wel of niet aanschaffen?

De slowcooker is een pan waarin je tal van verschillende gerechten kunt klaarmaken. De smaak van de gerechten is ronduit overheerlijk te noemen en over het algemeen zijn deze gerechten gezonder dan een doorsnee gekookte maaltijd. Als je kookliefhebber bent, open staat voor nieuwe kooktechnieken en ruimte in je keukenkastjes hebt dan is de slowcoocker zeker een aanrader.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

Tags
Laat meer zien

8 Comments

 1. Hier iemand die zelden tot nooit kookt. Maar sinds ik mijn slowcooker heb, ben ik een fervent kookster geworden. Nieuwe, spannende en smaakvolle recepten, snacks, taart, appelmoes en stoofpeertjes. Alles valt er te maken in de SC. Heb inmiddels ook mijn tweede slowcooker aangeschaft. Heb nu een 3,5 en een 6 liter. Ik blij, maar mijn man nog veel blijer! :)

 2. Zit net uit te buiken van de gisteravond in mijn elektrische oven van mijn gasfornuis langzaam gegaarde rundvlees in rode wijn (wie het recept wil moet maar even mailen ;) ).
  Gisteravond om een uur of tien stond het in de oven op 70 graden Celsius, gewoon laten staan tot ik thuiskwam en nee, dat is niet gevaarlijk: je zet toch ook je cv-ketel, kachel, geiser enz niet helemaal uit omdat je gaat werken? Toen ik thuis kwam deksel van de pan gehaald en ja hoor, heerlijk gaar moest alleen nog wat zout bij. Ik wilde er aardappels bij eten, dus de oven wat hoger gezet en aardappels in de oven laten garen. Rode kool met appeltjes en peer uit de vriezer (eerder zelfgemaakt in grote porties voor dagen als vandaag) en ook in de oven tot het heet was. Dat duurde te lang: eerlijk is eerlijk dus de kool nog een minuutje in de magnetron en het hele huis ruikt nog steeds lekker, wat er over is (ik maak altijd meteen een grote pan vol) ga ik straks invriezen zodat ik een andere keer vlees kan ontdooien enz. ik zie het nut van zo’n slowcooker niet in..
  Ook heb ik nog een ouderwetse Romertopf, daar kan je precies hetzelfde kunstje mee uithalen, ook kan je bv krieltjes in het laatste halfuur in het kookvocht van het vlees gooien zodat ze de smaak goed opnemen. Kortom: laat je niet op kosten jagen; persoonlijk zou ik als je al een oven hebt die je echt op een lage temperatuur in kan stellen liever geld uitgeven aan een snelkookpan: die kan echt grote pannen van gerechten die anders uren moeten sudderen in korte tijd toch klaarmaken. Dezelfde stooflapjes bv.. Als je dan om 5 uur in de middag je rendangvlees om maar iets te noemen in de pan doet is het dezelfde dag klaar. Just my 2 cents..

  1. ik heb dus alle drie maar de slowcooker gebruikt heel wat minder stroom dan een oven die net zo lang aanstaat ook al staat hij maar op 70 graden en de romertopf kan lang niet zoveel in als een slowcooker en ik vind de smaken beter in elkaar op gaan in de cooker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge