Keukenapparaten

De voordelen van een contactgrill

Je vindt contactgrillen in verschillende stijlen en uitvoeringen, maar welke grill heb je nou nodig? En wat zijn de voordelen? Je komt er al snel achter dat een contactgrill kopen nog niet zo makkelijk is door het ruime aanbod. In dit artikel benoemen we de voordelen van een contactgrill. Benieuwd welke voordelen dat zijn? Lees dan snel verder!

Wat is een contactgrill?

Als je er eenmaal een hebt, wil je echt niet meer zonder. Een contactgrill heeft het uiterlijk van een tosti-ijzer, maar dan in een maatje groter met een groot bakoppervlak. De veelzijdige grillplaat met geribbelde platen kan vis en vlees op hoge temperatuur bereiden, maar kan ook groenten grillen. Hierdoor schroeien etenswaren snel dicht en behouden ze hun sappen. Natuurlijk kun je de contactgrill ook gebruiken voor het bakken van de allerlekkerste tosti’s, panini’s en pitabroodjes. Er zijn zelfs speciale contactgrills verkrijgbaar voor het bereiden van twee tosti’s of panini’s tegelijkertijd. Ideaal voor kinderen die ’s ochtends niet meer op elkaar hoeven te wachten totdat de tosti’s klaar zijn. 

Makkelijk schoon te maken

Bij de meeste contactgrills is er een apart vetopvangbakje waarmee je de vrijgekomen vetten opvangt. Kies bij voorkeur een model met antiaanbaklaag. Zo heb je geen extra boter of olie nodig en kun je met een contactgrill veel gezonder bakken dan in een traditionele pan. Als de bakplaat enigszins is afgekoeld, kun je het met keukenpapier makkelijk schoon maken. Ofschoon je een contactgrill beter niet kunt reinigen in de vaatwasser, zijn er wel modellen op de markt met uitneembare platen. Die mogen dan weer wel in de afwasmachine. 

Lees ook: Voor- en nadelen van een grillpan

Multifunctioneel

Je kunt een contactgrill overal gebruiken waar elektriciteit is. Dat is bijvoorbeeld niet mogelijk bij een grillpan, want die gebruik je op een gasfornuis, inductiekookplaat, elektrische kookplaat of keramische kookplaat. Met een contactgrill hoef je alleen maar te zoeken naar een stopcontact en Klaas is Kees. Zo kun je lekker grillen in de tuin zonder gedoe met kolen, maar is het ook uitermate geschikt voor in de woonkamer of op de camping. Een contactgrill kun je openklappen en wordt daarom ook veel gebruikt als gourmetstel.

Dubbelzijdig grillen

Met een contactgrill kun je dubbelzijdig grillen, hetgeen niet mogelijk is bij een grillpan. Zo moeten bijvoorbeeld asperges vaak gedraaid worden en dit is dus niet nodig bij een contactgrill. Let er wel op dat je de contactgrill niet helemaal dichtklapt. Als je een lekker biefstukje wilt bereiden, is het juist belangrijk dat de sappen er niet uitgeperst worden.

*foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Lees meer
Back to top button