Wonen

Hoe breng je met licht meer sfeer in huis?

In deze tijd van het jaar klik je aan het einde van de dag al vroeg de lampjes aan. Met sombere, grauwe dagen misschien zelfs midden op de dag al, wanneer je thuis bent. Meestal is dat basisverlichting, wat functioneel is en wat er eenvoudig weg voor zorgt dat je meer ziet. Denk hierbij aan lampen in de gang, hanglampen boven de tafel of het licht boven de trap.

Sfeerlicht in verschillende soorten en maten

Sfeerlicht gaat bij de meeste mensen aan het einde van de middag aan. Het wordt dan echt donker buiten en als het koud is nodigt gezellig licht extra uit om die warme woonkamer binnen te gaan. Sfeerlicht is er vele soorten. Een schemerlamp, spotjes die indirect iets verlichten, een lamp ergens achter… het zorgt allemaal voor een bepaalde sfeer.

De eerste lamp waar veel mensen aan denken bij het woord sfeerlicht is de schemerlamp. Schemerlampen zie je veel als tafelmodel op kasten, dressoirs, bureau’s en bijzettafels. Maar je ziet ook veel vloerlampen met kappen zoals de tafelmodellen die ook hebben. Vloerlampen hebben over het algemeen 1 poot en zijn daardoor gemakkelijk op een plek te plaatsen waar niet al teveel ruimte beschikbaar is.

Sfeerlicht creëren met een driepoot lamp

Wanneer je meer ruimte in de woonkamer hebt kun je wat meer uitpakken en grotere lampen neerzetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan driepoot lampen. Vaak doen deze lampen wat industrieel aan door de poten, die geregeld in kunnen klappen als een statief. Maar driepoot lampen hebben niet altijd zo’n onderstel, geregeld zie je ook houten poten of slankere poten zonder opklapmogelijkheid. Driepoot lampen zijn er met kappen maar ook met grote spots, waardoor je het licht kunt richten naar een kant waar je net even wat licht mist. Directlampen.nl heeft een mooie collectie met driepoot lampen.

Sfeerlicht creëren met een hanglamp

Bij een hanglamp denken veel mensen meteen aan de lamp boven de eettafel. Maar hanglampen worden steeds meer op andere plekken in de woonkamer gebruikt. Denk aan een leuke hoek waar je kussens hebt liggen en een stapel tijdschriften: superleuk om hier een hanglamp boven te hangen. Of een hangende lamp boven te nachtkastje. Weer eens iets anders! Zo’n hangende lamp geeft heel ander licht dan een doorsnee schemerlamp en daardoor krijg je ook een heel andere sfeer. Doe eens gek en hang een hanglamp op een plek waarvan je eigenlijk denkt dat het heel gek is! Durven is het halve werk :-)

Sfeerlicht door “verstopte” lampen

Wanneer je een lamp op de grond ergens achter zet (bijvoorbeeld achter de bank, achter een stoel of achter een kast) krijg je mooi indirect licht. Je kent het misschien wel vanuit restaurants, waar ook veel gewerkt wordt met indirect licht. Dan veelal door middel van lichtstrips die net achter een plint vallen of aan de zijkant van een verlaagd plafond. Indirect licht zorgt voor rust. Het is natuurlijk wel het mooist wanneer je de lamp die indirect verlicht niet ziet wanneer je gezellig op de bank zit :-)

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button