Europa

Een weekend met het gezin naar het Ruhrgebied

Het Duitse Ruhrgebied staat bij de meeste mensen niet bekend als een aantrekkelijke bestemming. Velen zullen het Ruhrgebied zo snel mogelijk willen doorkruisen op weg naar hun eindebestemming. Maar de laatste jaren is er in deze regio een hoop veranderd. Er is vandaag de dag veel te zien en te beleven en dat maakt dat het Ruhrgebied een steeds populairdere bestemming wordt voor het gezin.

Stilleggen van steenkoolmijnen en staalbedrijven

De afgelopen jaren werden er veel industriële bedrijven stilgelegd in het Ruhrgebied en op 21 december 2018 werd de laatste nog in werking zijnde steenkoolmijn in Bottrop gesloten. Goed voor het milieu uiteraard, want voor de bodem, voor het water en voor de lucht was de industrie een enorme last. Ontwikkelaars en initiatiefnemers hebben meteen hun kansen gegrepen en daardoor heeft veel industrie inmiddels een nieuwe bestemming gekregen. Er gebeurt dus veel in het Ruhrgebied en ook voor de toekomst zijn er mooie plannen.

Een weekend naar het Ruhrgebied; helemaal niet gek!

Inmiddels zien steeds meer mensen in dat het interessant is om een tussenstop te maken in het Ruhrgebied. Ze blijven er een dagje, bezoeken het een en ander en slapen er zelfs een nachtje. En een weekendje naar het Ruhrgebied in plaats van naar een stad hoor je ook steeds vaker. Het Ruhrgebied is gemakkelijk te bereiken. Zo volg je vanaf Utrecht eenvoudig de A12 die bij de Duitse grens over gaat in de A3. Binnen ruim 2 uur rij je (vanaf Utrecht gezien) zo het Ruhrgebied in. In het Ruhrgebied is veel te doen, in elk seizoen van het jaar. En wanneer je gebruik maakt van de RUHR.TOPCARD kun je ook nog eens vele attracties gratis óf met 50% korting bezoeken.

Wat is er allemaal te doen in het Ruhrgebied?

Veel, er is veel te doen in het Ruhrgebied. Zo worden er jaarlijks meer dan 250 festivals en evenementen georganiseerd. Denk aan concerten, muziekfestivals, kermissen, foodfestivals en meer. Ook historie snuiven kan goed in het Ruhrgebied, in de regio vind je meer dan 100 sloten, burchten en herenhuizen.

Een weekend naar het Ruhrgebied; helemaal niet zo gek! - AllinMam.com
Festival, door Melinda Nagy | Shutterstock

Zeche Zollverein, UNESCO Werelderfgoed

Als je dan toch in het Ruhrgebied bent kun je een bezoek aan één van de oude steenkolenmijnen en staalfabrieken niet overslaan natuurlijk. Zeche Zollverein is zo’n plek. Deze voormalig steenkolenmijn gelegen ten noorden van Essen is de grootste steenkolenmijn ter wereld en werd in 1986 gesloten. Zeche Zollverein werd in 2001 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en jaarlijks wordt dit indrukwekkende industriële monument bezocht door meer dan 2 miljoen mensen.

Op het terrein van Zeche Zollverein is veel te doen. Hier leer je alles over de tijd dat de cokesfabriek nog in werking was. Je kunt de batterij beklimmen, door alle machinekamers lopen en de cokesoven van binnen bekijken. In het voormalige ketelhuis van de Zeche Zollverein mijn ligt het Red Dot Designmuseum, waar je allerlei voorwerpen kunt bewonderen die met de Red Dot Design Award (internationale prijs voor design) zijn onderscheiden. In de zomer van 2019 wordt het eerste hotel op Zeche Zollverein geopend, het Designhotel friends Zeche-Zollverein Essen.

Als je zo ronddwaalt over het terrein van Zeche Zollverein komen er vast een hoop vragen bij je naar boven. Wil je meer over de historie van het Ruhrgebied te weten komen? Dan kun je terecht in het Ruhrmuseum. Dit museum, wat ook op het terrein van Zeche Zollverein te vinden is, staat bekend als etalage van de regio en is een waar aandenken aan de industriële periode van het Ruhrgebied.

Wat is er in het Ruhrgebied nog meer te doen met kinderen?

Een aanrader is ook de Gasometer in Oberhausen. Deze hoge voormalige gashouder is omgebouwd tot expositiecentrum. Binnenin de Gasometer is momenteel een reconstructie van de Matterhorn gemaakt die aan het 100 meter hoge plafond hangt en waar door middel van 3D technologie bewegende beelden op worden geprojecteerd.

Designhotel, Red dot designmuseum, Ruhrmuseum, Gasometer… is dat wel zo interessant voor mensen met kinderen? Voor veel gezinnen wel, maar misschien niet voor allemaal. Gelukkig zijn in het Ruhrgebied ontzettend veel dingen te doen, ook als je kinderen niet zo’n zin hebben in een museumbezoekje.

Een weekend naar het Ruhrgebied; helemaal niet zo gek! - AllinMam.com
Dierenpark, door Natalia Kirichenko | Shutterstock

Zo zijn er diverse dierentuinen, o.a. Zoo Duisburg, Zoo Dortmund en Tierpark Bochum. Voor de adrenaline kick kun je één van de avonturenpretparken bezoeken. Zo ligt bijvoorbeeld Movie Park Germany in Bottrop waar alles in het thema van de filmwereld staat. En net over de grens ligt een (overigens nooit in gebruik genomen) elektriciteitscentrale wat is omgebouwd tot Kernie’s Wunderland Kalkar. Hier vermaak je je wel met al die toffe attracties. Zijn je kinderen fan van LEGO? Dan ligt vlakbij Oberhausen Legoland Discovery Centre. Kinderen kunnen hier de hele dag van alles doen met… LEGO blokjes natuurlijk! Dit is nog maar een kleine greep van gezinsvriendelijke bezienswaardigheden in het Ruhrgebied.

Een weekend naar het Ruhrgebied; helemaal niet zo gek! - AllinMam.com
Wunderland Kalkar, door Mike Wiering | Shutterstock

Het Ruhrgebied ontdekken met de RUHR.TOPCARD

Er is geen betere manier om het Ruhrgebied beter te ontdekken dan met de RUHR.TOPCARD. Met deze kaart kun je maar liefst 94 attracties gratis bezoeken en krijg op heel veel andere bezienswaardigheden 50% korting. De RUHR.TOPCARD kun je online kopen of bij een van de 180 verkooppunten in Noordrijn-Westfalen. De kosten van de kaart bedragen €54,00 voor volwassenen en €35,00 voor kinderen. De RUHR.TOPCARD is een heel kalenderjaar geldig, reden om meerdere keren per jaar terug te keren naar het Ruhrgebied! Overigens kun je niet alleen in Duitsland gebruik maken van de RUHR.TOPCARD, ook in Nederland kan de kaart gebruikt worden. Zo bezoek je de Apenheul, Wildlands, Burger’s Zoo en GaiaZoo ook voor de helft van de prijs wanneer je de RUHR.TOPCARD in het bezit hebt.

Meer informatie over alles wat er te doen is in het Ruhrgebied vind je op de website van Ruhr-Tourismus.

*Foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button