Europa

Zomervakantie in Niederthai, afgelegen dorpje in Ötztal

In de zomervakantie gaan we altijd graag op vakantie naar Oostenrijk. We houden van de natuur, van outdoor activiteiten én van de bergen. Niet zo gek dus dat we al meerdere keren in de zomer naar dit land op vakantie gaan met het gezin. De heel drukke plekken proberen we zo veel mogelijk te vermijden. Zo ook dit keer. Een aantal dagen van onze zomervakantie brengen we door in Niederthai, een klein en vooral afgelegen plaatsje in Ötztal.

Niederthai in Ötztal

Vanuit het plaatsje Umhausen (1031 meter) in Ötztal brengt de Niederthaier Straße je naar het op 1538 meter hoog gelegen Niederthai. De 7,8 kilometer lange weg gaat snel omhoog en bevat vele haarspeldbochten. Eenmaal boven kom je al snel in een prachtige vallei terecht. Glooiende, zacht uitziende heuvels omringd door hoge bergtoppen. Tussen de heuvels door stroomt de Horlachbach, een aftakking van de bekende rivier Inn. Het water is op weg naar de hoogste waterval van Tirol, de Stuibenfall.

Zomervakantie in Niederthai, afgelegen dorpje in Ötztal - AllinMam.com
Een van de vele haarspeldbochten op de Niederthaier Straße

De geschiedenis van Niederthai

De geschiedenis van Niederthai gaat terug naar het begin van de 12e eeuw. Tenminste, voor zover dat is vastgelegd in de boeken. Doordat het dorp erg afgezonderd ligt zijn de inwoners altijd erg op zichzelf aangewezen geweest. Eeuwenlang voorzagen inwoners van Niederthai in eigen behoeften door het beoefenen van diverse ambachten, het houden van vee en het verbouwen van diverse landbouwproducten. Langzamerhand wisten ook rustzoekende vakantiegangers het dorp te vinden; vandaag de dag vind je in het kleine dorp dan ook relatief veel hotels en appartementen.

In 2010 werd Etztolarisch, het dialect van Ötztal, opgenomen op de immaterieel werelderfgoed lijst van UNESCO. Het 900 jaar oude dialect wordt nog steeds gesproken door duizenden mensen in de regio en behoort tot de oudste dialecten van Oostenrijk.

Lees ook: Rij deze mooie autoroute door Tirol en Vorarlberg

Zomervakantie in Niederthai, afgelegen dorpje in Ötztal - AllinMam.com
Vooral langs het water veel bloeiende bloemen

Accommodatie in Niederthai

We verblijven in Niederthai in Aparthotel Ambiente, onderdeel van het naastgelegen Ötztaler Brauhaus. We hebben twee kamers/appartementen naast elkaar met een afsluitbare tussendeur. Ideaal. In het ene appartement zou je kunnen slapen met vier personen, waarbij er dan twee personen op de slaapbank in het woongedeelte slapen. In onze situatie, met de tussendeur open, beschikken we over twee slaapkamers en ook nog eens over twee badkamers. We hebben nu twee aparte keukenblokjes waar verder alles in zit. Eén van de twee appartementen heeft een inpandig terras met een glazen wand die helemaal opengeschoven kan worden. Heerlijk als het zonnetje schijnt!

Zomervakantie in Niederthai, afgelegen dorpje in Ötztal - AllinMam.com

In Aparthotel Ambiente wordt ’s morgens een uitgebreid ontbijt aangeboden. Verse broodjes, sapjes, fruit en yoghurt met muesli; het staat er allemaal. Als het mooi weer is kun je ook op het buitenterras ontbijten, met een prachtig uitzicht. Een verdieping hoger geniet je van hetzelfde uitzicht wanneer je gebruik maakt van de sauna faciliteiten. Vooral in de winter lekker na een dag in de sneeuw. In het zomerseizoen ontvang je bij een verblijf gratis de Ötztal Premium Card. Met deze kaart kun je onder meer gratis gebruik maken van bussen en van lokale liften.

Check prijzen en beschikbaarheid voor Aparthotel Ambiente

Aparthotel Ambiente - Zomervakantie in Niederthai, afgelegen dorpje in Ötztal - AllinMam.com

Dineren bij Braustüberl

Het leuke restaurant Braustüberl is, net als Aparthotel Ambiente, onderdeel van het Ötztaler Brauhaus. Het restaurant grenst aan een deel van de bierbrouwerij waar Ötztaler bier wordt gebrouwen. Leuk is het om een kleine rondleiding door de brouwerij te maken. In het restaurant staan lekkere, typisch Oostenrijkse gerechten op de kaart.

Wat kun je doen in Niederthai en omgeving?

In Niederthai zelf is niet zo veel te doen. Het is erg klein en het oogt een beetje slaperig. Maar dat is juist iets waar wij van houden. Dit soort plekjes vinden wij ideaal om te overnachten. Beetje ronddolen door de weilanden, op zoek naar de mini “big-five” zoals man en kinderen dat noemen. En als we zin hebben zoeken we de drukte op. In en om Niederthai zijn verschillende leuke dingen om te doen en te bezoeken.

Zomervakantie in Niederthai, afgelegen dorpje in Ötztal - AllinMam.com
Niederthai is een leuke uitvalsbasis voor wandelingen

Stuibenfall

De Stuibenfall is met een hoogte van 159 meter de hoogste waterval in Tirol. Vanuit Niederthai loop je er gemakkelijk naartoe, zoals je in dit artikel over de Stuibenfall kunt lezen. Via trappen kun je langs de waterval naar beneden afdalen. Een prachtige wandeling! Trakteer jezelf en je gezin op een lekkere lunch bij Waldcafé Stuböbele, onderaan de waterval. Doe je rustig aan en neem je de tijd om op bepaalde plekjes van het uitzicht te genieten? Hou dan zeker rekening met ongeveer 2 à 2,5 uur onderweg zijn van Niederthai naar Umhausen.

Stuibenfall - Zomervakantie in Niederthai, afgelegen dorpje in Ötztal - AllinMam.com
Stuibenfall - Zomervakantie in Niederthai, afgelegen dorpje in Ötztal - AllinMam.com

Greifvogelpark

Het wandelpad vanaf de waterval naar het dorp Umhausen brengt je langs het Greifvogelpark en Ötzi-Dorf. In het Greifvogelpark kun je een roofvogel show bijwonen waarbij de roofvogels rakelings over je hoofd heen vliegen. Gaaf om deze imposante en indrukwekkende dieren in actie te zien! En heel spannend wanneer enkele dieren er wel heel lang over doen om terug te komen.

Umhausen Greifvogelpark - Zomervakantie in Niederthai, afgelegen dorpje in Ötztal - AllinMam.com
Umhausen Greifvogelpark - Zomervakantie in Niederthai, afgelegen dorpje in Ötztal - AllinMam.com
Umhausen Greifvogelpark - Zomervakantie in Niederthai, afgelegen dorpje in Ötztal - AllinMam.com

Ötzi-Dorf

Naast het Greifvogelpark ligt Ötzi-Dorf. Deze plek is vernoemd naar Ötzi, de ijsmummie die in 1991 op 3210 meter hoogte werd gevonden door een wandelend echtpaar. Ötzi is de oudste menselijke mummie die ooit is gevonden in Europa. Hij leefde in de nieuwe steentijd, ruim 5300 jaar geleden. In Ötzi-Dorf is een klein museum waar je een replica kunt bekijken van Ötzi, zoals hij gevonden is in het dooiende ijs. Daarnaast is er veel informatie over hoe hij geleefd zou moeten hebben. In Ötzi-Dorf kun je verder zien hoe mensen in de tijd van Ötzi leefden. Er is een heel dorp nagebouwd, met daar tussendoor natuurlijk leuke plekken voor kinderen om te spelen. Zowel het Greifvogelpark als Ötzi-Dorf zijn met de Ötztal Premium Card te bezoeken.

Ötzi Dorf - Zomervakantie in Niederthai, afgelegen dorpje in Ötztal - AllinMam.com
Lekker spelen in Ötzi-Dorf

Naturbadesee Umhausen

Als het lekker warm weer is kun je een duik nemen in het zwemmeer van Umhausen. Naast het zwemmeer ligt het restaurant La Cascata, een leuke plek voor lunch of diner. Ouders met een drankje op het terras, kinderen lekker rond rennen in en om het zwemmeer. Met de Ötztal Premium Card krijg je korting op de toegangsprijs.

Een ander leuk restaurant is Kneipphäusle, gelegen aan de andere zijde van de parkeerplaats. Iets verderop vind je Kneipp area, een plek waar je al je zintuigen kunt benutten. Er zijn kleine “pooltjes” waar je je armen en benen in kunt laten afkoelen en er zijn kruiden te vinden. Kinderen kunnen hier het Kneipp blotevoetenpad lopen, wat niet al te lange tijd geleden helemaal vernieuwd is.

Zwemmeer Umhausen - Zomervakantie in Niederthai, afgelegen dorpje in Ötztal - AllinMam.com
Naturbadesee Umhausen

Aqua Dome in Längenfeld

Het komt natuurlijk ook wel eens voor dat het niet zo goed weer is in de bergen. Een perfect moment om Aqua Dome in te duiken. In dit thermen complex is het fijn relaxen voor ouders en er is ook nog eens veel te doen voor kinderen. Buitenzwembaden, speciale plekken voor kinderen om met water te spelen en een twee super snelle glijbanen. Voor ouders zijn er spa faciliteiten en zwembaden waar kinderen niet in mogen. Het is er goed toeven. En niet alleen met slecht weer, ook met mooi weer is het er fijn. Je kunt er op tal van manieren ook buiten van het zonnetje genieten.

Aqua Dome - Zomervakantie in Niederthai, afgelegen dorpje in Ötztal
Aqua Dome, door Alizada Studios | Shutterstock

Area 47

Beetje dobberen in het water is natuurlijk heerlijk, maar zijn je kinderen echte durfals en zijn ze al wat ouder? Dan moet je echt naar Area 47. Hier zijn allerlei activiteiten op en om het water te ondernemen. Van wandklimmen onder bruggen tot raften, van wakeboarden tot canyoning: het kan allemaal in Area 47. Ook als je er zelf niet zo veel mee hebt is het leuk om hier een kijkje te nemen. Vanaf het terras heb je zicht op een deel van het water met blobbing, water ramp en canonball.

Area 47 - Zomervakantie in Niederthai, afgelegen dorpje in Ötztal

Wij bezochten Niederthai op uitnodiging van Ötztal Tourismus

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button