Schoolkinderen

Tips voor kinderen die moeilijk meekomen op school

Veel kinderen hebben moeite om mee te komen op de middelbare school. Dat komt voor in alle klassen. Hoewel de overgang van de basisschool naar de brugklas het grootst is, hebben ook kinderen in de 3e en 4e klas moeite om het niveau bij te kunnen benen. Uiteraard kan dit allerlei redenen hebben. Wat kun je als ouder doen om je kind te helpen? Ga je er zelf actief naast zitten of haal je er een oudere leerling bij? Is bijles misschien een optie en zo ja, hoe pak je dat op de juiste manier aan?

Mijn kind kan niet goed meekomen op school: wat is de mogelijke oorzaak?

Er zijn heel veel verschillende redenen waarom een kind niet kan meekomen op school. Dat heeft niet altijd te maken met het gekozen niveau. Ook het leertempo of de manier van onderwijs kan voor een achterstand zorgen. Bijvoorbeeld omdat de leerstof in een te hoog tempo wordt gegeven of niet goed wordt uitgelegd. Elk kind leert immers op zijn of haar eigen manier en een lesprogramma kan niet altijd worden afgestemd op de specifieke behoefte van het kind. Niet kunnen meekomen op de middelbare school kan ook te maken hebben met onderliggende oorzaken. Zoals bijvoorbeeld concentratieproblemen of dyslexie. Natuurlijk wil je niet dat jouw kind een leerachterstand op loopt.

Wat de onderliggende oorzaak ook is, gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden waarmee je jouw kind kunt helpen. Bijles is een prima optie als jouw zoon of dochter (tijdelijk) niet kan meekomen op het voortgezet onderwijs. Bijles wiskunde is één van de meest voorkomende vormen van extra leerondersteuning maar ook voor geschiedenis, scheikunde, Nederlands, Engels en andere vakken kunnen kinderen bijles krijgen. Deze extra lessen zorgen ervoor dat jouw kind de leerstof begrijpt. Daarnaast wordt het leertempo afgestemd op het vermogen van het kind. Dit extra steuntje in de rug kan tijdelijk zijn, maar kan ook dienen als extra ondersteuning gedurende de middelbare schoolperiode.

Lees ook: Verschil tussen havo en vwo, keuzehulp bij dubbeladvies

De voordelen van bijles voor kinderen op het voortgezet onderwijs

Of het nu gaat om wat extra ondersteuning bij wiskunde of bij taal, bijles heeft veel voordelen voor kinderen die niet goed kunnen meekomen op de middelbare school. Voor vrijwel ieder vak is de juiste begeleiding te vinden. De ondersteuning wordt geheel op maat gemaakt en afgestemd op de behoefte van het kind. Aan specifieke onderdelen van een vak kan extra aandacht worden besteed. Daarnaast wordt het kind tijdens de bijles niet afgeleid door prikkels van buitenaf. Hetzij door smartphones of andere leerlingen in de klas. Er kan sneller worden ingegrepen bij moeilijkheden of leerachterstanden. Dat maakt bijles niet alleen een slimme, maar ook een uiterst effectieve keuze. Voor nu, maar zeker ook op de lange termijn.

Blijven zitten door niet meekomen op de middelbare school voorkomen

Blijven zitten is nooit leuk. Toch zijn er ouders die er heel bewust voor kiezen om hun kind een leerjaar over te laten doen. Bijvoorbeeld omdat het in de brugklas niet mee kon komen. Toch kan de impact van zitten blijven een behoorlijk negatief effect hebben op het kind. Een jaartje overdoen en wel goede cijfers halen is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Een kind wordt niet alleen geconfronteerd met nieuwe klasgenoten maar ook een eventueel onderliggend probleem blijft op deze manier bestaan.

Zo zou het dus kunnen voorkomen dat een kind opnieuw niet mee kan komen, zelfs niet als het om dezelfde leerstof gaat. De oorzaak ligt veel vaker in de concentratieproblemen die het kind ervaart, of een gebrek aan basiskennis. Ook de manier van leren kan ervoor zorgen dat een kind niet kan meekomen op de middelbare school. Bijles, studie- of huiswerkbegeleiding kan voor kinderen écht het verschil maken.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button