Peuters/kleutersSchoolkinderen

Help, mijn kind wil niet eten! 11 tips om dit te veranderen

Gezond eten met kinderen kan een strijd zijn. Sommige kinderen eten als baby alles en weigeren vanaf een jaar of twee elk soort eten wat je hen voorzet. In plaats van gezellig eten met het gezin kan dit moment een dagelijks drama worden waar je niet op zit te wachten.

Help, mijn kind wil niet eten!

In principe kun je ervan uit gaan dat wanneer je kind goed groeit, het voldoende belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Ook kun je aannemen dat je kind een nieuw voedingsmiddel soms tot wel vijftien keer moet proeven voordat hij ervan gaat genieten.

Wist je trouwens dat een portie voor jonge kinderen bestaat uit niet meer dan 1 eetlepel? Dat is een of twee happen van de hele berg groenten die je regelmatig op een kinderbordje ziet liggen. Beter heel weinig opscheppen dat je kind denkt “is dat alles wat ik krijg?” dan dat het een hele struggle wordt om die hele berg groenten naar binnen te krijgen, of zelfs een hapje hiervan.

Lees ook: Mijn kind eet geen groenten, wat kan ik doen?

11 tips om gezond eten leuk te maken

Wij geven je graag tips waarmee het gezond eten met kinderen weer leuk wordt. Grote kans dat door het toepassen van een aantal van onderstaande tips het binnenkort weer heel gezellig is bij jou aan de eettafel!

1. Laat je kind iets eten wat hij/zij lust

Geef je kind bij elke maaltijd tenminste één voedingsmiddel dat hij lust en laat hem in ieder geval proeven van de andere dingen op zijn bord. Door hem allerlei smaken aan te bieden, help je hem om deze smaken te gaan waarderen. Het kan goed zijn dat je kind over een paar jaar alles weer eet.

2. Ga in gesprek met je kind

Waarom vindt hij het niet lekker om te eten? Wat zorgt ervoor dat het zo lastig is voor hem om het te eten? Welke emoties ervaart je kind erbij? Probeer zoveel mogelijk te begrijpen en te achterhalen wat er precies voor zorgt dat het eten van bepaalde voeding zo’n groot probleem is. Dwing je kind niet om te eten; zoek samen naar oplossingen en mogelijkheden.

3. Verdeel het eten van groenten over de dag

Maak in de ochtend een groentesapje of een smoothie bij het ontbijt. Geef een klein glaasje en laat je kind eraan wennen. Doe er een rietje in of een leuk parasolletje om het er feestelijk uit te laten zien. Voeg als lunch eens wat komkommer of snoeptomaatjes toe aan de boterham of geef deze ook als tussendoortje. Ga in kleine stapjes en wees blij met elke hap gezonde voeding die naar binnen gaat. Spreek je waardering uit voor het proberen van nieuw of onbekend eten.

4. Wees een voorbeeld voor je kind

Zorg dat je zoveel mogelijk gezond eet in het bijzijn van je kind. Laat hem zien dat je ervan geniet, dat je het heerlijk vindt. Een kind zal dan eerder geneigd zijn om ook gezond te gaan eten.

Lees ook: Tips om je kind groenten en fruit te laten eten

5. Verstop gezond voedsel in saus of hartige taart

Pureer groenten en maak er een smaakvol geheel van waarbij je niet kunt zien dat er gebruik wordt gemaakt van groenten. Je houdt ze er misschien een beetje mee voor de gek, maar toch kan het een makkelijke manier zijn om je kind meer groenten te laten eten. Het kan ook helpen om groenten te roosteren, want dan komt de natuurlijke zoete smaak naar boven.

Kinderen houden van zoet, want dat zijn ze al vanaf hun geboorte gewend. Vanuit de natuur staat zoet voor “overleven” en bitter “giftig”. Om de bittere smaak van broccoli, spruitjes of courgette tegen te gaan kun je wat citroensap toevoegen; zuur neutraliseert de bittere smaak.

6. Experimenteer met koken

Kook jij al jaren op dezelfde manier? Experimenteer dan eens! Kook, rooster, wok, pureer of bak. Test waar je kind van houdt en waarvan niet. Geef je kind bijvoorbeeld eens rauwe groenten of juist gekookt. Het kan zijn dat het niet direct de smaak is van een voedingsmiddel, het kan ook de textuur zijn of de temperatuur die afschrikt. Probeer te achterhalen welke manier het beste in de smaak valt bij jouw kind. Dit kan verrassende uitkomsten hebben, ook voor jezelf! Misschien vind jij die ene groentesoort wel veel smaakvoller als je het in de oven klaar maakt…

7. Laat je kind zelf kiezen wat er wordt gegeten

Laat je kind op een vaste avond van de week zelf kiezen wat hij wil eten. Organiseer thema-avonden, zoals bijvoorbeeld een wrap-avond waarbij je allerlei gezonde vullingen neerzet (gehakt, avocado, tomaat, sla) en je kind zelf mag kiezen wat hij op zijn wrap doet. Kies voor wraps van boekweit. Maak er een feestje van en zorg dat het gezellig is aan tafel. Betrek je kind bij deze thema-avonden. Ga samen boodschappen doen, vertel je kind over het eten dat hij kiest en achterhaal waarom hij het graag wilt eten.

8. Gebruik de eetlust van jouw kind

Je kunt de eetlust van jouw kind gebruiken om nieuwe smaken te introduceren. Als kinderen honger hebben, zijn ze geneigd meer te proberen dan wanneer ze niet zo’n trek hebben. Start als je kind vraagt om eten met iets waar hij of zij nog niet zo van houdt en presenteer daarna de bekende en favoriete smaken. Laat je kind met zoveel mogelijk verschillende smaken kennis maken.

9. Zorg ervoor dat je gaat eten als je kind nog fit is

Is het te laat, dan is hij moe en heeft hij minder zin om te eten. Onderzocht is dat voor de meeste kinderen 18.00u een mooie tijd is om aan de avondmaaltijd te beginnen; zo kan het eten nog goed zakken voordat ze gaan slapen.

10. Geef de groenten die je opschept coole namen

Geef eten gekke namen of laat je kind zelf een naam bedenken. Grote kans dat hij ineens wortels gaat eten wanneer je deze oranje vrienden presenteert als “x-ray vision wortels”!

11. Betrek je kind bij het klaarmaken van het voedsel

Laat hem of haar snijden of roeren en vertel tijdens het bereiden waarom het zo goed voor je lichaam is om gezonde dingen te eten. Leg uit dat je kind er sterk en lang van wordt en dat hij zich minder snel moe of ziek zal voelen als hij gezond eet. Een zelfgemaakte maaltijd smaakt toch altijd lekkerder dan eentje die vanuit het niets voor je neus wordt neergezet.

Tot slot: Het is een fase…

Doe je best om je kind te helpen maar maak zo min mogelijk drama. Vaak zijn het fases waarin je kind zit; vertrouw erop dat er tijden komen waarin het beter zal gaan. Loopt het echt uit de hand? Schakel dan professionele hulp in. Vaak kunnen een paar kleine aanpassingen een wereld van verschil zijn. Je moet alleen net even weten hoe je dat aan moet pakken. Schaam je er niet voor maar maak het jezelf vooral makkelijk. Je kind zal je alleen maar dankbaar zijn!

Met dank aan Anita Mulderij, voedingsdeskundige en schrijvend voor www.jasperalblas.nl

 

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button