Reistips

5 tips voor het maken van een mooi fotoboek

Tegenwoordig kun je via veel verschillende websites online je fotoboek laten drukken. Het ene opmaakprogramma nog mooier dan het andere, met allerlei functies die je misschien van tijd tot tijd doen duizelen. Maar weet je dat het allemaal helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn? Mooie foto’s doen het werk, daar heb je niet veel opmaak opties voor nodig. Less in more, zeg maar. Hieronder geven we je 5 tips voor het maken van een mooi fotoboek.

Laat je cover shinen

De foto op de cover moet bij iedereen binnenkomen; het is dé uitnodiging om verder te kijken. Pak 1 van je mooiste foto’s en zet deze beeldvullend op je cover. Laat een eventuele titel niet overheersen. Als een titel te groot is komt dat snel wat lomp over. Een foto die meteen weergeeft wat er verder in het boek te zien is is uiteraard de beste keuze. Bedenk vooraf ook wat voor cover je graag wilt. Een harde cover of een zachte? Mat of glanzend? Bekijk de mogelijkheden bij verschillende aanbieders, niet overal wordt hetzelfde aangeboden.

Hou het rustig qua kleur

Veel mensen gaan “de fout in” met kleur. Achtergronden in kleur of zelfs met een print. Onze tip: Niet doen! Het leidt de aandacht van je foto’s af en dat is zonde. Kies liever voor een witte of zwarte achtergrond, afhankelijk van je foto’s. Wissel ook niet hierin, gebruik 1 kleur. Zo is je boek 1 geheel en gaat alle aandacht naar de foto’s.

Voeg hier en daar een tekst of quote toe

Vooral bij vakantieboeken met foto’s van een verre reis kan het leuk zijn om hier en daar een tekst toe te voegen. Leuk om wat achtergrondinformatie te delen (en te bewaren voor jezelf ;-) en leuk als afwisseling. Zorg ervoor dat het lettertype niet te groot is! Klein is chique, groot niet. Een quote daarentegen is natuurlijk wel mooi om wat groter te plaatsen.

5 tips voor het maken van een mooi fotoboek - AllinMam.com

Geef mooie beelden een groot podium

Laat je allermooiste foto’s er goed uitspringen door ze beeldvullend in je fotoboek te zetten. Bij veel aanbieders kun je een foto ook over 2 bladen verdelen, super gaaf. Vooral wanneer het boek beschikt over een platliggende binding. Heb je een boek zonder platliggende binding? Dan is een foto over 2 bladzijden iets minder mooi. Je foto komt dan beter tot zijn recht op 1 bladzijde. Hou de bladzijde naast een grote foto ook rustig, zodat niet meteen alle aandacht weggetrokken wordt.

Less in more

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: less is more. Met kleding maar ook met fotoboeken. Liever een boek met 30 van je mooiste foto’s dan een boek met 30 mooie foto’s waarvan de rest is opgevuld met middelmatige kiekjes. Jouw mooie foto’s verdienen een mooie plek!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button