Papieren dieren vouwen en knippen

Knutselen is iets wat veel kinderen geweldig vinden en ook hier in huis hebben we een kleine knutselkoningin. Nu heb ik het knutselen zelf niet zo mee gekregen vroeger; ik was een echt paardenmeisje en zat dag en nacht op de manege. Soms vraag ik me dus af van wie mijn dochter die interesse heeft geërfd, al moet ik zeggen dat wanneer ik eenmaal ergens mee bezig ben ik er aardig in op kan gaan.

Knutselen kun je natuurlijk met enorm veel verschillende materialen. Zo is papier altijd goed maar tegenwoordig is het helemaal hip om met slijm, kneedzand of zoutdeeg aan de slag te gaan.

Papieren dieren vouwen en knippen

Zo gaan we aan de slag met gekleurd papier, vliegerpapier, papierschaartjes en een niet-machientje. Wat we gaan doen? Dieren maken! Iedereen kent het dieren vouwen op de origami manier wel, waarbij je alleen vouwt. Wij maken de dieren door een combinatie van knippen en vouwen; wellicht iets makkelijker voor de kleinere kinderen:-)

1. De dieren overtrekken

Je begint met het overtrekken van dieren op vliegerpapier. In principe kun je elk dier overtrekken wat je maar wilt; als je het maar eenvoudig houdt zodat je ze daarna uit kunt knippen. Wij hebben een aantal lijntekeningen van dieren in een boek staan, waaronder een hert, een beer, een wolf en een bizon.

2. De dieren uitknippen

Voor wat stevigere dieren gebruik je het beste wat dikker papier, bijvoorbeeld 160 grams. Knip ruim om de lijntekening heen op het vliegerpapier. Vouw het gekleurde 160 grams papier dubbel en leg de vliegertekening helemaal tegen de vouw aan. Niet het aan elkaar vast; zo kun je makkelijker knippen zonder dat het papier verschuift. Wél buiten het dier nieten :-)

Bekijk ook: Een boek vol met dieren vouwen

3. Rillen

Nu rillen we de streepjes in de hals zodat deze makkelijk te vouwen zijn, waardoor de hals naar boven of juist naar beneden “knikt”. Hoe je deze streepjes precies zet maakt niet heel veel uit, het gaat er om dat de hals een net iets andere richting op komt te staan. Hou bij twijfel als voorbeeld de positie uit de video aan. Rillen doe je door een liniaal over het streepje te leggen en met een mesje heel licht in te snijden. Hierdoor vouwt het papier makkelijker. Wanneer je een heel vaste hand hebt kan dit natuurlijk zonder liniaal!

Papieren dieren knippen en vouwen - AllinMam.com

4. De dieren neerzetten

Nu zijn de dieren eigenlijk meteen klaar! Je kunt natuurlijk nog oogjes tekenen, maar wij vinden zo blanco ook wel wat hebben. Bij gebruik van 160 grams papier blijven de dieren meteen rechtop staan, heb je lichter papier gebruikt, bijvoorbeeld 120 grams, dan kan het handig zijn om een dubbelgevouwen plakbandje aan de binnenkant te plakken om te voorkomen dat de benen uit elkaar glijden.

5. Leefomgeving voor de dieren

Super leuk natuurlijk om nu een leefomgeving te gaan creëren voor de dieren. Veel mensen doen dit met een indoor kweekkasje, bijvoorbeeld het Socker plantenkasje van Ikea; elk seizoen richten ze het kasje anders in.

Je kunt ook een schoenendoos omtoveren tot bos door de wanden te beplakken met behang of door er geknipte boompjes in te plakken. Laat je fantasie de vrije loop!

Heb je zin in meer geknutsel? Kijk dan naar deze blog, waar je 10 knutsel ideeën vindt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button