Europa

Pyramidenkogel in Karinthië: ’s werelds hoogste houten uitkijktoren

Wanneer je op vakantie bent in Karinthië is er 1 plek waar je eigenlijk echt naartoe moet: de Pyramidenkogel. De Pyramidenkogel is een hoge uitkijktoren met een prachtig uitzicht over de Wörthersee. Aan de andere kant kijk je op de Karawanken, de bergketen tussen Oostenrijk en Slovenië. De Pyramidenkogel in Karinthië heeft nog een bijzondere eigenschap en daar vertellen we je hieronder meer over.

De Pyramidenkogel in Karinthië

De Pyramidenkogel uitkijktoren staat in Karinthië op de gelijknamige berg Pyramidenkogel. Deze berg is maar liefst 851 meter hoog en wanneer je bovenop de uitkijktoren staat ben je nog een 100 meter hoger. Je kunt je voorstellen dat je dan een verbluffend mooi uitzicht hebt!

Al sinds begin 1900 is de Pyramidenkogel een publiekstrekker. In 1950 werd al een houten uitkijkpost gebouwd, die rond 1966 werd vervangen door een een toren van beton. In 2013 werd de huidige uitkijktoren geopend voor publiek en met een hoogte van 100 meter is het de hoogste houten uitkijktoren van de wereld.

Lees ook: Wat is er allemaal te doen in de buurt van Landal Bad Kleinkirchheim in Karinthië

Verschillende platformen op verschillende hoogten

Bovenop de toren komen kan op 2 manieren: met de lift of lopend. Het eerste platform vind je op 67 meter hoogte. Dit is een binnenruimte (skybox) die afgehuurd kan worden voor feesten en partijen. Op 71 meter hoogte kom je op het tweede platform, waar je rondom de toren kunt lopen. Ik kan je vertellen: het is hoog. Echt hoog.

Ik zie verschillende mensen met knikkende knieën in het midden staan, ze durven niet bij het hek naar beneden te kijken. Ik moet zeggen dat ik er zelf ook best moeite mee heb, maar de wens om het uitzicht te zien wint het van de angst :-) Ik weet dat er niets kan gebeuren, maar wanneer de kinderen op het platform gaan zitten met hun benen door het hek gestoken en hun voeten bungelend naar beneden dan draait mijn maag 10x om. Zo gek!

De klim naar boven is pittig (441 treden), maar je kunt stoppen waar je wilt om even op adem te komen en om je heen te kijken. Wanneer je te snel doorloopt kun je zo maar draaierig worden, de trap blijft afbuigen en ziet er overal hetzelfde uit. De diameter van de toren is niet groot. De trap is direct om de lift heen gebouwd en op de foto hieronder is nog iets cools te zien: een glijbaan!

Met de glijbaan van Pyramidenkogel top naar beneden

Als je geen zin hebt om weer naar beneden te lopen dan kun je ook glijdend naar beneden. De glijbaan van de Pyramidenkogel is met een lengte van 120 meter de langste glijbaan van Europa. Op weg naar boven horen we continue mensen gillen en al snel blijkt dat dit uit de glijbaan komt. De glijbaan start op een hoogte van 52 meter en is helemaal dicht, met hier en daar een heel klein kijkgat. Waarschijnlijk meer bedoelt voor de mensen die langs lopen dan voor de mensen in de glijbaan, het glijden gaat heel erg hard! Binnen gemiddeld 20 seconden ben je beneden, waarbij je een snelheid van ongeveer 25 kilometer per uur haalt. Hou je van nog meer uitdaging? Dan kun je ook met een zipline naar beneden :-)

Op het hoogste platform zijn borden geplaatst waarop je precies kunt zien op welke bergen, steden en plaatsen je uitkijkt. Vooral de bergketen tussen Oostenrijk en Slovenië vinden we interessant, omdat we nog een dagtrip van Oostenrijk naar Slovenië maken.

Spelen in de speeltuin bij Pyramidenkogel

Wanneer we weer beneden zijn vind ik dat toch wel een lekker gevoel, weer met beide voeten op vaste grond. We nemen een drankje op het terras, uitkijkend over de speeltuin waar de kinderen zich uitleven. Het is hier goed toeven, alhoewel het in de zomervakantie wel erg druk is. Maar nog steeds heel goed te doen!

Tips voor parkeren

Er is mogelijkheid om op de parkeerplaats te parkeren direct naast de Pyramidenkogel, maar de parkeerplaats is zonder belijning en daardoor is het er erg rommelig en chaotisch. Veel mensen parkeren de auto langs de weg naar boven. Onderweg naar boven kom je ook een aantal parkeerplaatsen tegen, probeer hier je auto al te parkeren en een stukje omhoog te lopen zodat je de chaos boven kunt vermijden. We denken dat er wel plannen zijn om het in betere banen te leiden maar in de zomer van 2017 is dat zeker niet het geval.

De auto kun je in de zomermaanden (van half mei tot half september) ook parkeren in Reifnitz (Gemeindebad, in de buurt van Reifnitz aanlegsteiger). Vandaar rijdt er een bus de berg op. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Pyramidenkogel uitkijktoren.*

Hou je wel van een pittige wandeling? Dan is er een mooie Pyramidenkogel wandelroute van 13 kilometer de berg op.

Accommodatie in Karinthië

Een vakantiehuis of appartement in Karinthië is een perfecte uitvalsbasis om de Pyramidenkogel te bezoeken. In een vakantiehuis heb je alle ruimte die je nodig hebt en kun je gaan en staan waar en wanneer je wilt. Ideaal dus! Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Kijk eens op de website van Interhome en ga op zoek naar het huis uit je dromen!

De Pyramidenkogel in Karinthië - AllinMam.com

Adres

Aussichtsturm Pyramidenkogel
Linden 62
9074 Keutschach am See
Karinthië

Praktische informatie

-Gratis parkeren op parkeerplaatsen en langs de kant van de weg. Wel erg chaotisch en rommelig
-Entree: volwassenen €14,00 / Kinderen 0-5 jaar gratis / 6-15 jaar €6,50 / glijbaan €4,00*
-Gratis entree met de Kärnten-Card

Lokatie

*Informatie en prijzen van zomer 2020

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button