Europa

Vanuit Karinthië in Oostenrijk op dagtrip naar Slovenië

Wanneer we onze vakantie naar verschillende regio’s in Oostenrijk plannen realiseren we ons dat we aan het einde van de vakantie heel dicht bij de grens met Slovenië zijn. De laatste week verblijven we bij Landal in Bad Kleinkirchheim, niet heel ver van Villach en dat maakt dat ik kijk naar de mogelijkheden voor een bezoek aan Slovenië. Al snel kom ik er achter dat we dat gewoon moeten doen; volgens routeplanners zijn we binnen een uurtje de grens over, waarna we meteen in Triglav National Park zijn. Ik neem contact op met mensen in Slovenië die we vorig jaar in Utrecht hebben ontmoet en met wat tips van hen stippel ik een route uit voor een dagbezoek. Ik ben ontzettend benieuwd!

Bekijk hier al onze tips voor een vakantie in Oostenrijk, diverse regio’s

Vanuit Villach in Oostenrijk een dagtrip maken naar Slovenië

Het weer wordt gedurende de week dat we in Karinthië zijn alleen maar mooier en mooier, het maakt dus niet zo heel veel uit welke dag we uitkiezen voor ons bezoek aan Slovenië. Omdat we niet alles in 1 dag kunnen “proppen” besluiten we zelfs 2x in 1 week de grens over gaan. We willen heel graag de Vintgar kloof gaan bekijken maar die ligt eigenlijk net te veel van de route af die ik heb uitgestippeld. Dit bezoek stellen we dus uit en doen we later in de week.

Via Wurzenpass in Karawanken van Oostenrijk naar Slovenië

De weg vanaf Bad Kleinkirchheim naar Villach en daarna richting de Sloveense grens is heel goed te rijden en daar doen we zo’n 40 minuten over. Als we in de buurt van Villach komen doemt de bergketen de Karawanken voor ons op. Een grote grijze bergmassa, alsof je naar de achtergrond op een schilderij kijkt. Prachtig! Vanaf Villach is het nog 20 minuten rijden naar de grens, maar voor we die bereiken moeten we de bergketen over en dat doen we via de Wurzenpass. Deze bergpas verbindt Furnitz in Oostenrijk met Podkoren in Slovenië en hij is met een hellingspercentage van 18% ontzettend steil! Binnen mum van tijd rijden we op het hoogste punt van de pas: 1073 meter hoog. In eerste versnelling, netjes zoals borden langs de kant van de weg aangeven ;-)

Het is waanzinnig hoe groot het verschil meteen al is tussen Oostenrijk en Slovenië. In Furnitz is best aardig wat verkeer, zijn veel huizen en bedrijven te zien en er wordt geleefd. Als we de grens passeren komen we echt in een ander land terecht. Groen, heel groen, maar dat is het in Oostenrijk ook. Wat is hier dan anders? Bergweiden, groene hellingen tegen bergen aan, bossen… rust. Het is rustig en ongerept. En we zien geen elektriciteitsmasten. Het is meteen al mooi, heel anders. We rijden richting Kranjska Gora waar we al eerder aankomen dan we hadden verwacht.

Lake Jasna in Kranjska Gora

Eén van de plekken die echt op mijn lijstje staan is Lake Jasna. Dit meer ligt in Kranjska Gora en na een uur rijden vanaf Bad Kleinkirchheim komen we hier aan. Wat een prachtige plek is dit! Blauw / groen water, licht zand op de oevers en de grillige bergen op de achtergrond… Een plaatje. Het meer bestaat uit 2 delen die door een smalle waterdoorgang aan elkaar verbonden zijn. Het voelt hier sereen en het galmt nog net niet wanneer je iets roept met al die hoge bergen om je heen. Her en der in het meer ligt een houten stijger. Het is rustig, maar het is nog vroeg. Ik kan me zo maar voorstellen dat het later op de dag een stuk drukker is.

Lake Jasna Kransjka Gora - AllinMam.com
Lake Jasna in Slovenië. Een dagtrip naar Slovenië vanuit Oostenrijk - AllinMam.com

Naast Lake Jasna is een plek waar waterstromen bij elkaar komen. In het voorjaar is er dus eigenlijk nog een meer, nu in de zomer is het een grote vlakte met witte kiezelstenen. Er stromen een aantal kleine waterstromen die uitmonden in een dieper gedeelte met prachtig helderblauw water. De kinderen zijn meteen druk in de weer met kiezels in het water gooien en ik loop een rondje om Lake Jasna.

Op de oever van het meer is een kleine horeca-gelegenheid waar je een drankje kunt halen en waar snacks worden verkocht. Ook pizzapunten zie ik op de kaart staan. Het ziet er gezellig uit, met mooie zonneschermen en leuke zitjes. Niet massaal, precies goed!

Ik zou hier de hele dag wel willen blijven maar we willen nog meer zien vandaag. We besluiten om later in de week terug te komen en hier meer tijd door te brengen zodat de kinderen op hun gemak met kiezels dammetjes kunnen bouwen in de beekjes.

Steenmannetjes langs de Vršiška Cesta

We vervolgen de weg naar de Vršič Pass, met 1611 meter de hoogste pas in Slovenië. Onderweg eten we nog een broodje ergens langs de kant van de weg, met prachtig uitzicht. Het is allemaal ontzettend ruig, zo anders weer dan in Oostenrijk! Als we net weer in de auto zitten stappen we al snel weer uit wanneer we in één van de vele haarspeldbochten heel veel steenmannetjes langs de Vršiška Cesta zien staan. De kinderen bouwen er op los en gaan uiteindelijk zitten op een vrij steile helling, wat onderstaande foto oplevert. Deze foto geeft zo goed weer hoe het in Triglav is: groen, veel wit gesteente en ruige, hoge bergen als decor. Prachtig toch?

Triglav National Park Vršič Pass - AllinMam.com

Erjavčeva koča

Ook zo’n prachtige plek is waar de berghut Erjavčeva koča ligt. Wat een uitzicht vanaf hier! De berghut ligt op 1525 meter hoogte. Ook hier een een rijke geschiedenis, al is de huidige hut in de jaren ’90 nieuw gebouwd. Er is hier goede parkeergelegenheid en een pad leidt direct naar de berghut. Wanneer je het pad rechtdoor kiest in plaats van naar boven (naar de berghut) heb je echt verbluffend mooie uitzichten!

Erjavčeva koča, Triglav National Park - AllinMam.com

Vršič Pass

Door naar de hoogste pas van Slovenië: Vršič pass. Dit is echt wel een toeristische trekpleister van Triglav National Park en dat staat ons meteen een beetje tegen. Het is er lastig om een parkeerplek te vinden, veel auto’s en bussen. Vanaf hier starten veel wandelroutes en je vindt hier de meer dan 100 jaar oude berghut Tičarjev dom met een rijke historie. Je kunt een wandeling van ca. 20 minuten maken naar viewing platform Poštarski koča. Het waait erg hard hier, we maken een paar gekke foto’s met elkaar en stappen snel weer in de auto. Op zoek naar rustigere plekjes :-)

Triglav National Park - AllinMam.com

Prachtige uitkijkpunten overal in Triglav National Park

Die mooie rustige punten waar ik het hierboven over heb vind je hier op talloze plekken. Er is bij een mooi uitkijkpunt in Triglav National Park of op andere mooie plekken best een plekje waar je veilig je auto kunt neerzetten zonder dat je anderen in de weg staat. Was het op de hoogste pas vrij druk, voor de rest is het in het park heel erg rustig. Sterker nog, op de meeste plekken komen we geen mens tegen!

Prachtige uitkijkpunten overal in Triglav National Park - AllinMam.com

Stukje bewoonde wereld in Triglav National Park: Trenta

Trenta is een plaats met maar 114 inwoners, dus je moet niet teveel met je ogen knipperen anders mis je het wanneer je er doorheen rijdt. Het is de moeite waard om hier even om je heen te kijken. Je komt immers niet elke dag in landschappen zo mooi als deze… Vanuit Trenta starten veel wandelroutes en dit is ook de plek waar wandelingen naar de berg Triglav beginnen. Er is een informatiecentrum en een museum: Dom Trenta.

Trenta, Triglav National Park - AllinMam.com

Dammetjes bouwen en pootje baden in de Soča rivier

Nagenoeg de hele route die we volgen door Triglav National Park zien we aan onze zijde de Soča rivier. Helderblauw water wat langzaam stroomt over witte keien en kiezelstenen. Het nodigt erg uit tot een kleine zwempartij, dus zoeken we zomaar ergens een parkeerplekje langs de kant van de weg, lopen een hangbrug over en gaan aan de rand van de rivier zitten. De kinderen zijn echte diehards en gaan in hun zwembroekjes zelfs koppie onder in het ijskoude water. Ik hou het zelf bij pootje baden in de Soča rivier, vind ik al stoer genoeg :-)

Soča Gorge

Tussen Trenta en Bovec vind je de Soča Gorge, die 750 meter lang en 15 meter diep is. Het is even zoeken naar de ingang van de kloof. Op de weg van Trenta naar Bovec moet je het dorpje Lepena valley aanhouden. Zodra je de Soča rivier oversteekt kom je bij een parkeerplaats terecht. Wij maken de wandeling door/langs de kloof zelf niet, ik vind het met mijn 5-jarige net wat te spannend. De wandeling is niet lang, zo’n 2 kilometer. Maar het is hier en daar (van horen zeggen) best wat klimmen en klauteren, waardoor er zo’n 50 meter hoogteverschil in de wandeling zit. Voor een volgende keer :-) Maar het schijnt de moeite waard te zijn!!

Soča Gorge - AllinMam.com

Via Predilpas grens met Italië over

Het “wonderschone” is er wel een beetje vanaf wanneer we via de Predilpas naar Italië rijden, al is de pas zelf ook nog steeds heel indrukwekkend. Voor de kinderen blijft het heel bijzonder om het ene moment in het ene land, het andere moment in het andere land te zijn. Ze vragen wel 8 keer: “Dus we zijn nu in Italië?” In Italië is het vooral heel erg verouderd mijnengebied waar we doorheen rijden, echt uitgestorven. Zonde dat ze het zo laten verloederen hier, want de omgeving is verder prachtig. Zo nu en dan hebben we weer een mooi doorzicht naar het gebergte wat zo ongeveer op de grens ligt, of zelfs in Slovenië zelf. In ieder geval voelt het goed wanneer we de grens weer over gaan om het laatste stuk van onze dagtrip naar Slovenië te maken.

Via Predilpas van Slovenië naar Italië - AllinMam.com

Zelenci, de bron van de Sava rivier

Zelenci is een klein natuurreservaat waar je de bron vindt van de Sava rivier, met 221 kilometer de langste rivier van Slovenië. Het is even zoeken naar waar we precies moeten zijn, er is niet een duidelijke ingang. Als het we gevonden hebben blijkt wel waarom. Ooit was hier blijkbaar een klein informatiecentrum maar dat is compleet vervallen. Niet echt een mooie entree van een natuurreservaat :-( Maar aan de borden te zien zitten we goed. We lopen ongeveer 5 minuten vanaf de parkeerplaats naar de bronnen van Zelenci, over een leuk wandelpad door de bossen. De bron bevindt zich op een open plek, super mooi! Het water is gigantisch helder en op de bodem zie je hier en daar water naar boven borrelen. Het is mooi zo, aan het einde van de dag. Mooi licht en lekker rustig. Mooi om de dag mee af te sluiten :-)

Zin in een totaal nieuwe uitdagende bestemming? Lees hier meer over Georgië!

Zelencibronnen in Slovenië - AllinMam.com
Zelencibronnen in Slovenië - AllinMam.com

Vintgar kloof

Mocht je nog tijd over hebben dan kun je binnen 40 minuten van Zelenci naar de Vintgar kloof rijden. Voor bezoekers is de Vintgar kloof geopend tot 19.00u. Het begin van de kloof is het meest spectaculair, met hoge rotswanden en kolkend water. Maar hier is het ook het drukst! De wandelpaden en bruggen zijn erg smal en geregeld moet je bukken omdat de rotswanden boven je overhellen. Advies: bezoek de Vintgar kloof óf vroeg in de ochtend óf laat in de middag. Dan is het rustig en de bussen volgeladen met toeristen zijn er dan niet. Lees hier meer over ons bezoek aan de Vintgar kloof.

Vintgar Gorges Slovenië - AllinMam.com

Geslaagde dagtrip vanuit Landal Bad Kleinkirchheim

Vooraf was ik best benieuwd of dit te doen zou zijn, dit dagje naar Slovenië vanuit Landal Bad Kleinkirchheim. Natuurlijk maken we geen lange wandelingen zoals we in Oostenrijk deden, maar dat was van tevoren duidelijk. Het is heel goed te doen en we voelen ons heel de dag niet opgejaagd. Kijken niet continue op de klok of we nog wel “op schema” liggen, we hebben immers geen schema! Rond 20.00u zijn we terug in Bad Kleinkirchheim waar we nog lekker een hapje gaan eten in een steakhouse. De kinderen zijn kapot, dat wel. Maar ook zij hebben een superleuke dag gehad :-)

Bekijk actuele aanbiedingen bij Landal GreenParks

Tolvignet voor Slovenië

Hou er rekening mee dat je een tolvignet nodig hebt wanneer je gebruik wilt maken van de Sloveense snelwegen. Voor deze dagtrip naar Triglav National Park heb je die niet nodig, maar wil je bijvoorbeeld een bezoekje aan Bled opnemen in je programma dan is het wel handig: dan kun je ’s avonds via de snelweg weer naar Oostenrijk. Er zijn week- en maandvignetten verkrijgbaar (naast de 6 maanden en 12 maanden vignetten). Met een vignet heb je gratis toegang tot verschillende bezienswaardigheden in onder meer Lipica, Maribor, Ptuj, het kasteel van Predjama en de schitterende grotten van Postojna. Meer informatie hierover kun je vinden op Slovenia.info.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button