Europa

15x wat te doen in de buurt van Agia Galini op Kreta

Kreta is het grootste en misschien wel bekendste Griekse eiland. Veel mensen reizen elk jaar weer af naar deze bestemming om te genieten van de Griekse cultuur, het zonnetje en het heerlijke eten. De meeste mensen blijven echter in het noorden van Kreta, waar de grotere plaatsen liggen. Zo zijn Heraklion, Rethymnon, Chania en Chersonissos bekende vakantiebestemmingen. Wat maar weinig mensen lijken te weten is dat het ook in het zuiden van Kreta goed toeven is. Door het Grieks verkeersbureau word ik uitgenodigd om één van die leuke en mooie plekken in het zuiden te gaan ontdekken. Ik vlieg met TUI naar Heraklion, waar de huurauto klaar staat en zo beland ik samen met een vriendin in Agia Galini.

Agia Galini op Kreta

Agia Galini vind je op zo’n anderhalf uur rijden vanaf het vliegveld van Heraklion, in het zuiden van het departement Rethymnon, aan de Libische zee. Weg van het massatoerisme, weg van overvolle terrassen en weg van opdringerige restaurantmedewerkers. De weg er naartoe is goed te rijden, al is het even wennen aan de Griekse rijstijl van medeweggebruikers. Het bergachtige landschap nodigt je uit om wat rustiger te rijden en dat komt alleen maar goed uit, zo kun je goed om je heen kijken en genieten van het landschap!

Hotel Pallada in Agia Galini

Wanneer we in Agia Galini aankomen is de zon bijna onder, wat zorgt voor prachtig licht. We verblijven in Hotel Pallada en we kunnen hier goed parkeren. Het hotel wordt gerund door een familie, ontzettend vriendelijke mensen.

Hotel Pallada Agia Galini - AllinMam.com

Onder het hotel vind je een supermarkt die door dezelfde familie bestierd wordt. We vinden 2 broers én oma in de winkel, die elke dag tot laat in de avond geopend is.

De kamers van Hotel Pallada zijn eenvoudig maar netjes. Echt een appartement, met eigen keukenblokje en kleine eettafel. Vanaf het balkon kijken we de straat in en zien we ook de een groot deel van de zee. Vanaf het dakterras hebben we zicht op de hele baai en op een deel van de haven. Het ontbijt is elke ochtend anders en wordt met veel liefde klaargemaakt. Muziekje op de achtergrond, vriendelijke gezichten… een fijn begin van je dag!

Relaxen op het strand van Agia Galini

Witte stranden moet je niet verwachten op dit deel van Kreta. Veel stranden bestaan deels uit kiezels, deels uit zand. Of gemixt. Of alleen kiezels. Allemaal donker van kleur, waardoor het lijkt alsof het water niet helder is. Maar wanneer je het water inloopt zie je dat het water kraakhelder is, iets wat ook goed te zien is vanaf het wandelpad tussen de haven en het strand. Vanaf de haven loop je binnen 5 minuten naar het strand, waar het wemelt van de leuke restaurants.

Agia Galini - AllinMam.com

Het wandelpad loopt hier door, tussen restaurants en terrassen door. Afgewisseld met winkeltjes en dat zorgt voor een gezellige vakantiesfeer :-) Wat meteen opvalt hier, is dat restaurantmedewerkers en obers je niet meteen aanspreken wanneer je menukaarten bekijkt. Het zorgt ervoor dat je je op je gemak voelt, niet gehaast. Een heerlijk gevoel! Er zijn veel ligbedden waar je gratis gebruik van kunt maken. Een must is het niet, maar gewaardeerd wordt het natuurlijk wel wanneer je een drankje neemt bij het restaurant waar de ligbedden van zijn :-)

Een aantal jaren geleden is er een tweede gedeelte met restaurants bijgekomen, aan de andere kant van de rivier die in zee uitkomt. Wanneer je het wandelpad langs de restaurants volgt en over de stalen, groene brug loopt kom je hier terecht. De restaurants lijken hier iets meer ruimte te hebben waardoor er meer groen is. Diverse kleine appartementencomplexen grenzen aan deze restaurants waardoor je hier ook een zwembad en een midgetgolfbaan hebt. Hier kun je je dagen wel doorbrengen!

Rondstruinen in de haven van Agia Galini

De verrassing van Agia Galini is voor ons toch wel de haven van Agia Galini. Of liever gezegd, alle restaurants en winkeltjes die je hier vindt. Tegen de berg opgebouwd is hier een heel scala aan leuke restaurants, die je via steile trappen kunt bereiken. Restaurants met leuke terrasjes op straat maar ook veel restaurants met (vaak verborgen) dakterrassen. Je weet gewoon niet waar je moet gaan eten! Restaurant Onar is zeker een aanrader, hier hebben we echt heerlijke garnalen in knoflook gegeten.

Van de prijzen vielen we de eerste avond al achterover. En niet omdat die hoog zijn, juist het omgekeerde! Een hoofdgerecht bestel je zowel in restaurant langs het strand als in de haven in de meeste gevallen onder de 10 euro. Dan heb ik het over een stuk vlees of vis met friet en wat groenten, wil je iets meer uitpakken dan moet je denken aan bedragen tussen de 12 en 16 euro (de garnalen bij Onar bijvoorbeeld). Wij hebben 2 z’n tweetjes verschillende keren geluncht of gedineerd voor nog geen 25 euro, inclusief drankjes!

Of het een Grieks gebruik is weet ik niet, maar voor je afrekent krijg je in alle restaurants een bordje met fruit of andere lekkere dingen. Zo hebben we watermeloen en druiven voorbij zien komen maar ook kregen we een keer een heerlijk warme brownie voorgezet. Mét fruit ernaast! Kijk dus uit met het direct bestellen van een dessert, dat kan namelijk nog wel eens te veel worden :-) Hetzelfde geldt voor een voorgerecht, of brood vooraf. De gerechten zijn enorm, eigenlijk kun je in veel gevallen met 2 personen een maaltijd delen.

strand van Agia Galini - AllinMam.com

Is Agia Galini kindvriendelijk?

Agia Galini zelf vinden we niet echt een plek waar je met jonge kinderen naartoe gaat. Natuurlijk vind je hier ook mooie hotels en appartementencomplexen met zwembad waar je goed kunt vertoeven. Ben je iemand die graag lekker bij de accommodatie blijft? Dan kun je hier zeker naartoe met kinderen. Onze keuze zou het niet zijn omdat je toch met een huurauto anderhalf uur moet rijden naar dit afgelegen dorpje. Dan zijn er in de buurt van het vliegveld ook mooie bestemmingen te vinden :-) Daarnaast is Agia Galini echt een bergdorpje, met steile straten, veel trappen en smalle doorgangetjes. Niet ideaal om met een kinderwagen rond te lopen.

Agia Galini is echt een plek voor de actievelingen. Er met de auto op uit gaan, verborgen plekjes ontdekken en wandelen door diepe kloven naar afgelegen baaien.

15x wat te doen in de buurt van Agia Galini

Wat te doen in de buurt van Agia Galini? In de buurt van Agia Galini is veel te doen en te zien. Zeker wanneer je een auto tot je beschikking hebt zijn er veel plekken de moeite waard om te bezoeken. De kustlijn is prachtig, al is het even zoeken naar de afgelegen strandjes. Maar als je ze dan gevonden hebt… Wauw, dan heb je echt een mooi plekje voor jezelf! We geven in het kort een aantal tips waar we je binnenkort nog uitgebreider over gaan vertellen.

Verborgen strand op Kreta in de buurt van Agia Galini - AllinMam.com

Preveli beach en palmforest

Een strand waar je wat moeite voor moet doen om er te komen is Preveli beach. Voldoende parkeerplek bovenaan waarna je binnen 20 minuten via een “wandelpad” langs de rotsen naar beneden wandelt om uit te komen op het strand van Preveli. Achter het strand ligt Preveli palmforest, 1 van de 2 op Kreta overgebleven oer-palmbossen waar een rivier doorheen stroomt die uitkomt in zee. Binnenkort meer over Preveli!

Preveli Monastery

Het Preveliklooster ligt op 45 kilometer afstand van Agia Galini en is mooi om te bezoeken in combinatie met Preveli beach. Het klooster heeft een grote rol gespeeld tijdens de Turkse bezetting én in de Tweede Wereldoorlog. Momenteel wordt het klooster, wat uit een oud en een nieuw gedeelte bestaat, nog bewoond door enkele monniken. Duik je liever nóg verder de geschiedenis in dan kun je een bezoek brengen aan Moni Kato Preveli, een oud en verlaten klooster wat je tegenkomt op weg naar Preveliklooster.

Oude Venetiaanse brug

Een bezienswaardigheid die je ook op weg naar Preveli tegenkomt is de fotogenieke oude Venetiaanse brug. De brug is ooit door de Venetianen gebouwd om de Kourliótis rivier over te kunnen steken. Nu natuurlijk niet meer in gebruik, alhoewel je wel lopend de brug over kunt. Je kunt hier makkelijk even stoppen met de auto, er hoeft geen entree betaald te worden. Bedenk, wanneer je over de brug loopt, eens dat ze hier vroeger waarschijnlijk met paard en wagen overheen reden… Bizar!

Venetiaanse brug over Kourliótis rivier op Kreta - AllinMam.com

Verborgen kerkje in de Kourtaliotiko Gorge

Op weg naar Preveli rij je door de indrukwekkende Kourtaliotiko kloof. Goed opletten hier, want op het moment dat je een soort “poortje” tegenkomt moet je eigenlijk even je auto parkeren en de trappen naar beneden volgen. Bijna beneden, diep in de kloof, duikt de Saint Nicholas Kourtaliotis of Asomatis church voor je op. Een prachtig plaatje! Vergeet niet om even door te lopen naar de watervallen die je achter het kerkje vindt. Goed verborgen en ik weet zeker dat menig mens er zo aan voorbij rijdt! Een wandeling door de Kourtaliotiko kloof kun je trouwens op diverse plaatsen beginnen, echt een aanrader. Het is imposant en voor je gevoel “ineens” daar!

Agios Georgios: heerlijk lunchen met mooi uitzicht

Een plek waar je heerlijk kunt lunchen met een mooi uitzicht: Agios Georgios. Ook hier kun je bovenaan je auto parkeren en naar beneden wandelen. Weerhoudt een steil gravel pad naar beneden je er niet van met de auto af te dalen dan kan dat ook :-) Het strand van Agios Georgios is donker, bijna zwart van kleur maar de zee is hier kraakhelder. Op het strand vind je een leuk eettentje. Het heeft geen naam maar iedereen die er geweest is weet meteen waar je het over hebt! Het wordt gerund door 2 broers met lange baarden. Een beetje hippie maar toch ook weer niet. Alles is supernetjes hier, ik heb nog nooit in een soortgelijk eettentje op strand zulke schone, nette toiletten gezien. Petje af, zeker omdat het mannen zijn die hier de scepter zwaaien :-)

Opgravingen van Festos

Wanneer je geïnteresseerd ben in oudheden dan kun je een bezoek aan de opgravingen van Festos niet overslaan: een belangrijke opgraving van Kreta, maar waarschijnlijk bij de meeste mensen minder bekend dan Knossos. De opgravingen van Festos zijn niet gerestaureerd maar toch geeft het een goed beeld van het paleis wat hier ooit, 4000 jaar voor Christus, gebouwd werd. Vanaf de heuvel waarop de restanten van de gebouwen staan heb je prachtig uitzicht over de vallei rondom.

Wandelen door Martsalo Gorge naar verborgen baai

Een wandeling door de Faraggo kloof was eigenlijk de bedoeling, maar door (waarschijnlijk) een verkeerde afslag op een onverharde weg én door gebrek aan bewegwijzering kwamen we in de Martsalo kloof terecht. En het gekke: we komen hier pas achteraf achter! In de kloof zou een kerk staan, die wij niet kunnen vinden. De wandeling door de Martsalo kloof is super mooi maar het vergt aardig wat inspanning (lees: klim- en klauterwerk) om in eerste instantie in de kloof terecht te komen. Maar alle inspanning wordt beloond met een prachtig verborgen baai, een kiezelstrand en kraakhelder water :-) Lees hier meer over de bijzondere Martsalo kloof!

Martsalo beach, Kreta - AllinMam.com

Hippie voor een paar uurtjes op Matala beach

In de jaren ’60 en ’70 was Matala the place to be voor hippies. Er werd gezongen, gedanst, gedronken en gerookt op het strand van Matala en de hippies verbleven in grotten in de krijtstenen rotswanden. Flower Power in Matala het is nog steeds aanwezig! Je ziet het terug in muurschilderingen, in kunstwerken op auto’s en in winkels. Het is een behoorlijk drukke plaats en het lijkt een plek waar ook de “hippies” van nu graag naar toekomen. De grotten in de rotswanden zijn niet meer vrij toegankelijk; hiervoor moet entree worden betaald. Vanaf de houten pier heb je een mooi zicht op de baai, het strand en op de grotten. En wanneer je het over hippies hebt moet je eigenlijk even lunchen of een drankje drinken bij Hakuna Matata!

Benieuwd naar andere eilanden? Lees dan deze blog over mooie plekjes op de Griekse eilanden.

Dagje naar Rethymnon

Een dagje naar Rethymnon is ook een leuk uitstapje. Het is ongeveer een uurtje rijden vanaf Agia Galini en leuk als je zin hebt om de drukte weer een beetje op te zoeken. Het centrum van Rethymnon is niet heel groot maar je vindt er talloze leuke, smalle straatjes. Een drankje drinken of lunchen kun je in 1 van de vele restaurants in de haven, keuze genoeg! Hier en daar vind je nog overblijfselen van oudheden, midden in het centrum.

Meer weten over Rethymnon? Lees dan dit verslag over een vakantie naar Chaniá en Rethymnon.

Bezoek de fonteinen van Spili

Op weg van Agia Galini rij je door het dorpje Spili. Het is de moeite waard om even te stoppen, je auto te parkeren en een rondje door het dorpje te lopen. Spili is behoorlijk groen, iets wat je in deze regio niet heel veel ziet. Dit komt doordat het aan de voet van het Kedros-gebergte ligt. Bekend zijn de oude Venetiaanse fonteinen van Spili. De fonteinen bestaan uit 19 leeuwenkoppen waar bronwater uit komt. Je vindt ze niet allemaal bij elkaar, ze zijn gesitueerd op verschillende plekken maar wel dichtbij elkaar.

Fonteinen van Spili - AllinMam.com

Lees meer op IloveGriekenland.nl

Lees meer over mijn verblijf in Agia Galini op IloveGriekenland.nl, waar 100 bloggers vertellen over verschillende bestemmingen in Griekenland.

I Love Griekenland Agia Galini - AllinMam.com
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button