Europa
Populair

Must see in Slovenië: de prachtige Vintgar kloof

Wanneer we een vakantie naar Oostenrijk plannen en ik zie dat we wel heel dichtbij Slovenië zitten weet ik zeker dat ik 2 plekken heel graag wil bezoeken: de Vintgar kloof én Triglav National Park. In één dag beide plekken bezoeken is een beetje te veel van het goede, vooral ook omdat we in Triglav echt de tijd willen nemen. Onze eerste dag in Slovenië rijden we dus op ons gemak door Triglav, genieten van het mooie weer en van de prachtige uitzichten. Een paar dagen later gaan we weer. We ploffen neer bij het bergwater naast Lake Jasna in Kranjska Gora, waar de kinderen urenlang spelen in het water.

Vroeg in de ochtend of laat in de middag naar de Vintgar kloof

Tegen het einde van de middag gaan we richting de Vintgar kloof, wat vanaf Lake Jasna ongeveer 40 minuten rijden is. Waarom zo laat? Omdat we al gehoord hebben dat het midden op de dag ontzettend druk is. Bussen vol met toeristen rijden af en aan, waardoor je zo ongeveer “in de file” door de kloof loopt. Althans, dat is wat ze ons verteld hebben. Ik geloof het meteen wanneer we aan komen en we moeten parkeren op een parkeerplaats iets verderop. Wanneer we lopend de ingang van de Vintgar kloof naderen moeten we een gigantische parkeerplaats over, die inmiddels aardig leeg stroomt. Ik wil niet weten hoe druk het is overdag!

Must see in Slovenië: de prachtige Vintgar kloof - AllinMam.com

Hoe de Vintgar kloof ontstaan is

Al miljoenen jaren lang baant de rivier Radovna zich een weg door een gedeelte van de Julische Alpen, waardoor de Vintgar kloof gevormd werd. Maar liefst 1,6 kilometer lang stroomt de rivier tussen steile rotswanden door, waarbij het eerste stuk het meest imposant is. Op bepaalde plekken is de kloof wel 250 meter diep. De Vintar kloof is in 1893 al opengesteld voor publiek.

Het eerste gedeelte van de Vintgar kloof kenmerkt zich door de steile rotswanden en de geringe breedte waardoor het water hier snel stroomt. Middenin de kloof wordt het breder en rustiger. Hierdoor kun je ook ter hoogte van het water komen en via de kiezelstrandjes pootje baden. Aan het einde van de Vintgar kloof wordt het weer nauwer, hier is de waterval Šum (Slap Šum).

Aan 2 kanten mogelijkheid om te starten

Starten met je wandeling kun je aan beide kanten van de kloof. Al moet gezegd worden dat wanneer je stroomafwaarts loopt, het eerste stuk het meest indrukwekkend is. Wanneer je stroomopwaarts loopt begin je aan de kant van de waterval. Wij kiezen ervoor om stroomafwaarts te lopen, in de richting van de waterval. Vooraf hebben we al het idee om niet de hele wandeling te maken. Het is dan misschien “maar” 1,6 kilometer maar ik wil wat extra tijd uittrekken voor fotograferen en dat doe ik graag in het eerste stuk, waar je de meeste stroomversnellingen vindt.

Lees ook: Vanuit Karinthië in Oostenrijk op dagtrip naar Slovenië

Must see in Slovenië: de prachtige Vintgar kloof - AllinMam.com

Het is ongeveer 17.00u als we de houten loopbrug opklimmen. Er zijn veel mensen die ons tegemoet lopen maar al heel snel wordt dat minder. De houten paden zijn smal, helemaal op plekken waar de rotsen iets over hellen. Handig om op te passen voor je hoofd en helemaal wanneer je kinderen in rugdragers bij je hebt. Vooral op deze plekken is het bijna onmogelijk om elkaar te passeren.

Tip voor fotograferen in de Vintgar kloof: Neem een statief mee, dan kun je langere sluitertijden instellen, waardoor je het “wolkerige effect” van stromend water krijgt. Ook voor fotograferen is vroeg of juist laat op de dag beter, wanneer er weinig licht (of directe zon) in de kloof valt. Hierdoor kun je langere sluitertijden gebruiken. Stel je ISO zo laag mogelijk in en je diafragma zo klein mogelijk (hoog cijfer). Dit kun je eventueel doen in AV-stand, zodat je camera zelf de goede sluitertijd pakt of helemaal handmatig in de M-stand. Vergeet niet gebruik te maken van de zelfontspanner: met dergelijk lange sluitertijden beweegt je camera namelijk altijd wanneer je de ontspanknop indrukt! De houten loopbrug gaat heen en weer wanneer er mensen overheen lopen. Wacht dus tot er niemand aan komt (erg lastig wanneer het druk is!) of ga op één van de plekken net naast het pad staan op stenen ondergrond.

Hoeveel tijd heb je nodig in de Vintgar kloof?

We horen dat je in ongeveer een uur naar de waterval loopt, met hier en daar een stop voor foto’s. Bij de waterval is er mogelijkheid om te zwemmen, dus zwemspullen mee wanneer het mooi weer is en je wel midden op de dag de Vintgar kloof bezoekt :-) Hou er rekening mee dat je dus zo’n 2,5 uur nodig hebt om heen en terug te lopen. Er is eventueel een pad buiten de Vintgar kloof om waarover je terug kunt lopen naar de parkeerplaats. Maar waarom zou je, wanneer je op de terugweg ook weer kunt genieten van al dat watergeweld?

Must see in Slovenië: de prachtige Vintgar kloof - AllinMam.com

Mostnica kloof

Valt de Vintgar kloof in de smaak en proeft het naar meer? Dan kun je een bezoek brengen aan de Mostnica kloof, bij het meer van Bohinj. De Mostnica kloof wordt door minder mensen bezocht dan de Vintgar kloof. Er is in de Mostnica kloof geen houten wandelpad aanwezig, je loopt hier over een bospad. Trek dus schoenen aan met voldoende grip en ga vooral genieten van al het moois om je heen.

Vintgar kloof openingstijden

De Vintgar kloof is elke dag geopend van 08.00u ’s morgens tot 19.00u in de avond. Wil je de hele wandeling maken en ook weer terug via de kloof? Dan raden we aan om uiterlijk 16.00u aan je wandeling te beginnen. Het is dan in het begin nog wat druk, maar op de terugweg heb je de kloof bijna voor jezelf!

Lees ook: Bezoek de betoverende stad Ljublana

Vintgar kloof prijs / entree

De entreekosten voor de Vintgar kloof bedragen €10,00 voor volwassenen, €3,00 voor kinderen tussen de 6 en 15 jaar oud en voor kinderen onder de 6 jaar €1,00.

Vintgar kloof parkeren

Parkeren is gratis. Wanneer je vroeg bent kun je je auto kwijt op de grote parkeerplaats direct bij de ingang, wanneer je later op de dag komt wijzen parkeerwachters je een plek aan op een andere, nabij gelegen parkeerplaats. Vanaf hier is het een paar minuutjes lopen naar de ingang van de kloof.

Must see in Slovenië: de prachtige Vintgar kloof - AllinMam.com

Adres Vintgar kloof

Turistično društvo Gorje
Podhom 80
4247 Zgornje Gorje
Slovenië

Vintgar kloof praktische informatie

-Niet geschikt voor buggy’s, paden zijn te smal en er zijn behoorlijk wat trappen
-Wanneer het vochtig weer is kunnen de houten loopbruggen erg glad zijn
-Vermijd de drukte door vroeg of juist laat op de dag de kloof te bezoeken
-Pas op voor je hoofd bij de overhangende rotswanden!

Lokatie Vintgar kloof

*Informatie en prijzen van zomer 2020

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button