Reistips

Tips reizen met kinderen

Hoe bijzonder is het als je de kans hebt om je kinderen de wereld te laten zien: ze te laten rondhuppelen tussen tempelruïnes in Azië of samen op speurtocht te gaan door de mysterieuze steegjes van de Marokkaanse medina? Wat een verrijking dat ze op jonge leeftijd al andere culturen kunnen leren kennen. Maar vergeet niet: een vakantie met je gezin is niet alleen voor je kinderen; zelf wil je er ook van genieten. “Hou het makkelijk” is daarbij het advies. Ben je thuis van de strakke regimes (eerst een hartige boterham, dan pas een zoete, 20 minuten tv per dag), op vakantie mag je het best even loslaten. Hoe relaxter je het houdt, hoe meer je zelf kunt ontspannen en genieten van het moois om je heen.

Vliegen met je baby: wat als hij die 11 uur naar Bangkok aan een stuk door huilt?

Tips reizen met kinderen: wat neem je (vooral niet) mee?

De allereerste verre reis die Sindy maakte met haar dochter was bepakt met haar halve huisraad: flessenwarmers, pakken luiers en veel te veel spuugdoekjes. “Bij thuiskomst kwam ik erachter dat ik slechts een kwart had gebruikt”, aldus Sindy. Het kan een stuk handiger. Een fleswarmer is volgens haar echt niet nodig. “Bij ieder hotel of restaurant is wel een magnetron te vinden die je kunt gebruiken, soms zelfs op de kamer” vult ze aan.

Met kinderen naar Maleisië

Sarongs ipv badlakens, walkie talkie ipv babyfoon

Badlakens kun je thuislaten, sarongs en wikkeldoeken doen het ook prima en zijn bovendien veel sneller droog. Bijna overal kun je kleding laten wassen, dus ook daarvan hoef je niet te veel mee te nemen. Is je kind eigenlijk al te groot voor kinderstoelen, maar te klein voor een gewone stoel? Neem een kussensloop mee die je ter plaatse vult met wat je maar voor handen hebt, een paar truien of handdoeken: een heel praktische stoelverhoger. Niet heel betrouwbaar voor autoritten, maar daarvoor zijn dan weer opblaasbare carboosters te koop. Ook opblaasbaar: de aankleedkussens van Ikea, scheelt een hoop ruimte in je koffer. Voor de avonden dat de kinderen liggen te slapen en jij zelf nog lekker een drankje wilt drinken op het terras kun je een babyfoon meenemen, of nog handiger: walkie talkies. Deze werken precies hetzelfde, maar hebben een veel groter bereik.

Makkelijk op reis met kinderen

Op stap met je baby

Wat als hij die 11 uur vliegen naar Bangkok aan één stuk door huilt? Dat weet je helaas niet van tevoren, maar er zijn manieren om het zo leuk mogelijk te houden. Moet je lang wachten voor je aan boord gaat? In vertrekhal 3 van Schiphol is een fijne babylounge waar je je kleintje kun voeden of even kun laten slapen. Weegt je kindje nog geen tien kilo, dan kun je vaak een bassinet krijgen in het vliegtuig, zodat je kindje niet op je schoot hoeft te slapen. Wel even navragen bij het boeken of inchecken. Oren kunnen pijn gaan doen bij stijgen en dalen. Hou een speentje of fles bij de hand, want slikken helpt. Neusspray vreemd genoeg ook, dus neem die ook mee in je handbagage.Ga je naar een bergachtige bestemming met veel hoogteverschillen, pak ze dan ook in voor de autoritten. Iedere luchtvaartmaatschappij hanteert zijn eigen bagagevoorschriften, dus check die van tevoren.

Grote kans dat je meer mee mag nemen als je met een baby reist, die kinderwagen moet tenslotte ook mee. Of niet? Denk er van te voren over na of je hem echt nodig hebt. In Amerika met zijn brede, goed geplaveide stoepen is het handig, in Costa Rica waar je wandeltochten maakt over zandpaden waar de boomwortels uitsteken heb je waarschijnlijk veel meer aan een rugdrager.

ver-reizen-met-kinderen-4

Autoritten met je kinderen

Ga je met de auto op reis of huur je er ter plaatse een, bereid je dan voor op de lange ritten. Zoet houden helpt, dus veel (als het even kan gezond!) lekkers mee. Cadeautjes doen het ook goed, zeker als ze drie keer ingepakt zijn en het lekker lang duurt voor ze uitgepakt zijn. Een portable DVD-speler is vaak een uitkomst als het even niet meer gezellig is op de achterbank. Hiermee ging ik volledig voorbij aan mijn opvoedkundige principes over eten, verwennerij of tv-tijd, maar door duidelijk te maken dat het alleen voor de vakantie is, maakte ik het voor iedereen een stuk makkelijker. Kunnen je kinderen al een beetje kaartlezen, print dan van tevoren jullie routes uit op GoogleMaps, en teken er wat herkenningspunten in. Handige voorbereiding voor jezelf en leuk voor je kinderen om de route te volgen en in te schatten hoe lang het nog duurt.

Heel handig tijdens lange autoritten zijn ziplockbags: voor eten, voor afval, voor flesjes die niet goed sluiten, voor setjes schone kleren en voor die natte romper als er iets mis gaat. Slaapt je kindje ’s middags nog, maar is het rond lunchtijd eigenlijk te warm in de accommodatie? Plan je ochtendactiviteiten dan zo dat je een lekker lange terugrit hebt rond slaaptijd. In de koelte van de airco is het makkelijk in slaap vallen en eenmaal in je hotel slapen ze vaak rustig door.

Zin gekregen om met je gezin op pad te gaan?

RiksjaKids biedt verschillende bestemmingen aan over de hele wereld waar je goed met kinderen op stap kunt gaan. Bijzondere accommodaties met fijne zwembaden, onontdekte plekjes en activiteiten die zowel voor jou als voor je kids de reis bijzonder maken. Achter RiksjaKids werken moeders die zelf ook reizen met kinderen, ze spreken uit eigen ervaring.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button