Wonen

Verhuizen? Hier moet je aan denken

Verhuizen; vrijwel iedereen van ons maakt dit op zijn minst 1 keer mee. En dat weet je maar al te goed dat dit best wel een intensieve en stressvolle gebeurtenis kan zijn. Of je nu naar een nieuwe stad verhuist of gewoon naar een andere woning in dezelfde buurt, er zijn heel veel dingen waar je rekening mee moet houden. Van inpakken tot vervoer, er moet overal aan gedacht worden. In dit artikel wordt besproken waar je echt aan moet denken en worden er ook nog handige tips gedeeld.

Opruimen, organiseren en inpakken

Voordat je begint met inpakken, is het een goed idee om eerst je gehele inboedel te sorteren en op te ruimen. Kijk of je spullen nog wel gebruikt en stel dan bij jezelf de vraag: “Heb ik dit het afgelopen jaar nog nodig gehad?” Wanneer je antwoord daarop ‘nee’ is, ga je dit waarschijnlijk in de toekomst ook niet meer gebruiken. Probeer zo veel mogelijk op te ruimen vanaf de zolder tot aan je kledingkasten, want hierdoor hoef je uiteindelijk minder mee te verhuizen. Je kunt er ook nog extra mee verdienen, door spullen te verkopen. Zodra je hebt besloten welke spullen je houdt, is het tijd om in te pakken. Gebruik hiervoor stevige verhuisdozen en verpak breekbare spullen goed met bijvoorbeeld bubbeltjesplastic. Het is ook slim om elke doos goed te labelen met wat er in zit, maar ook naar welke kamer het moet. Zo hoef je niet alle dozen open te maken tijdens het verhuizen en weet iedereen precies waar de doos heen moet.

Verhuisplanning

Een goede planning is belangrijk voor een soepele verhuizing. Maak daarom altijd een verhuisplanning en een lijst met alle taken die uitgevoerd moeten worden. Denk aan het inschakelen van een verhuisbedrijf, het regelen van een verhuiswagen of ga je een huisraad container huren? Het huren van een huisraad container kan een handige optie zijn, vooral als je veel spullen hebt die moeten worden verhuisd. Een huisraad container is een grote, stevige container die voor je deur wordt geplaatst, zodat je gemakkelijk je spullen kunt laden. Het voordeel hiervan is dat je kunt inpakken op je eigen tempo. Je moet wel even goed kijken welke grootte je nodig hebt, maar je kunt beter een iets grotere container kiezen dan een te kleine. Zodat alles erin past.

Vergunningen en uitpakken

Soms moeten er ook nog dingen als vergunningen geregeld worden en hier wil je niet op de dag van verhuizen achter komen. Dit kunnen dingen zijn als parkeervergunningen of bouwvergunningen waar je soms lang op moet wachten. Ook moet er soms een vergunning voor de huisraad container aangevraagd worden. Controleer de regelgeving in jouw gemeente en zorg ervoor dat je alle benodigde vergunningen hebt voordat je gaat verhuizen. Wanneer de dag van verhuizen plaatsvindt, kun je het best eerst alle grote meubels en apparatuur verhuizen. Een tip: zet dit gelijk op de goede plek. Zo heb je niet later nog een interne verhuizing. Daarna kun je alle dozen en kleinere dingen verhuizen en je weet precies waar wat heen moet door het te labelen. Zorg tot slot dat je genoeg koffie in huis hebt voor de hulp verhuizers :-)

Back to top button