Mode

Sneakers schoonmaken, hoe doe je dat precies?

Heb je een paar mooie sneakers in je kast staan, maar zien ze er niet meer zo fris uit? Geen zorgen, met een beetje zorg en aandacht krijg je ze weer schoon en netjes. Ja, ook als je er geregeld mee op het strand of door de bossen loopt. In dit artikel geven we een paar handige tips om je sneakers er weer als nieuw uit te laten zien.

Verschillende materialen, verschillende manieren om schoon te maken

Eerst is het belangrijk om te weten van welk materiaal je sneakers zijn gemaakt. Leer, suède, canvas of synthetisch materiaal; elk heeft zijn eigen manier van schoonmaken. Het is dus essentieel om hier rekening mee te houden voordat je begint met poetsen. Met onderstaande tips kun je de levensduur van je sneakers aanzienlijk verlengen en blijven ze er langer fris uitzien. De moeite waard dus om er wat tijd in te steken.

Hoe maak je leren sneakers schoon?

Het kan best een uitdaging zijn om leren sneakers schoon te maken. Maar, met de juiste benadering is het goed te doen. Hard schrobben is een no-go, dit kan het leer beschadigen. Pak een vochtige doek en wrijf het leer schoon. Daarna is het tijd voor zeep. Gebruik een milde zeep, bijvoorbeeld een zadelzeep. Maak een doek licht vochtig, doe er wat zeep op en wrijf dit over de schoenen. Haal de zeep daarna van de schoen af met een schone, vochtige doek. Laat de schoenen aan de lucht drogen, maar niet in direct zonlicht om uitdrogen en verkleuren te voorkomen.

Als laatste stap is het goed om je sneakers in te smeren met een leerbalsem, dit houdt het leer soepel en glanzend. Breng een kleine hoeveelheid aan op een droge doek en wrijf dit in cirkelvormige bewegingen in het leer. Zo zijn je sneakers weer als nieuw!

Hoe maak je suède sneakers schoon?

Suède sneakers vragen om een speciale behandeling. Suède is een gevoelig materiaal dat je niet zomaar met water en zeep kunt schoonmaken. Begin met het verwijderen van los vuil met een speciale suède borstel. Borstel altijd in de richting van de vezels om beschadiging te voorkomen. Voor hardnekkige vlekken kun je een suède gum gebruiken. Wrijf hiermee zachtjes over de vlek. Is de vlek nog steeds zichtbaar? Probeer dan een speciale suède shampoo. Volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.

Laat je sneakers na de behandeling goed drogen en vermijd ook hier direct zonlicht. Gebruik tot slot een suède spray om je schoenen te beschermen tegen toekomstige vlekken en water.

Hoe maak je canvas sneakers schoon?

Canvas sneakers zijn een stuk eenvoudiger te reinigen dan sneakers van leer of suède. Vaak kunnen ze zelfs in de wasmachine, alhoewel dit niet altijd de beste oplossing is. De wasmachine kan de lijm aantasten die de zool aan de rest van de schoen bevestigt. Ook kan het de kleur van je schoenen veranderen. Daarom is het beter om je canvas sneakers met de hand schoon te maken. Het schoonmaken begint met het verwijderen van los vuil; gebruik hiervoor een droge borstel.

Voor de volgende stap heb je een sopje nodig van warm water en een milde zeep. Doop een zachte doek of een tandenborstel in het sopje en schrob de schoen schoon. Probeer zo veel mogelijk zeep uit de doek of borstel te knijpen voordat je begint met schrobben, je wilt namelijk niet dat je schoenen doorweekt raken. Pak daarna een schone doek en maak deze vochtig. Wrijf hiermee goed over de sneakers, om zo zeepresten en vuil te verwijderen. Laat je sneakers aan de lucht drogen.

Was je veters voor een frisse uitstraling

Je denkt misschien niet direct aan je veters als je je sneakers schoonmaakt, maar juist deze kunnen een groot verschil maken. Vieze veters kunnen je schoenen er alsnog onverzorgd uit laten zien, zelfs als de rest van je schoen blinkt. Vergeet ze dus niet! De makkelijkste manier om je veters te reinigen is door ze in de wasmachine te stoppen. Doe ze in een waszakje of kussensloop om te voorkomen dat ze in de knoop raken. Heb je geen wasmachine of wil je ze snel even opfrissen? Dan kun je ze ook met de hand wassen. Maak een sopje met warm water en een beetje zeep. Laat de veters hier een tijdje in weken en wring ze daarna goed uit. Laat ze vervolgens aan de lucht drogen.

Geef je sneakers een nieuw leven

Met bovenstaande tips geef je veel sneakers een nieuw leven; sneakers die je eerst misschien wel had afgeschreven. En dat is mooi, want sneakers zijn altijd goed en je kunt ze op vele manieren dragen. Altijd handig om wat verschillende uitvoeringen in de kast te hebben staan!

Back to top button