Musea

Met kinderen naar het Verzetsmuseum Junior

In 2015 was het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam het beste kindermuseum van Nederland. Omdat Florens toen pas in groep 5 zat, was het thema van dit museum nog te zwaar. Inmiddels is de Tweede Wereldoorlog bij geschiedenis behandeld en maakt deze tijd een enorme indruk op hem. Dus op naar Amsterdam voor een bezoek aan deze junior tentoonstelling! Ik zeg bewust junior omdat de adviesleeftijd 9 jaar is. Hier ben ik het als bezoeker absoluut mee eens: laat jongere kinderen thuis.

Met kinderen naar het Verzetsmuseum Junior

Florens neemt zijn vriendje (9-10 jaar) mee naar het Verzetsmuseum Junior en bij de ingang ontvangen wij een speurboekje. Via een tijdmachine belanden we in de tijd van de oorlog en vinden we de woningen van Eva, Jan, Nelly en Henk. In de tijd van de oorlog nog kinderen en we zien de oorlog door hun ogen. Eva is Joods, Jan zijn ouders zitten in het verzet, Nelly zit in de jeugdclub van de Nederlandse nazipartij en Henk komt uit een alledaags gezin.

Het museum laat je dmv het speurboekje nadenken over de oorlog. Over wat jij gedaan zou hebben en wat het gevolg daarvan geweest zou zijn. Mooi is de verontwaardiging over het afvoeren van bijvoorbeeld de Joden, de verbazing over de verstopplekken in de woningen van het Verzet, de schrik van de geluiden van bombardementen en overvliegende vliegtuigen. De verbazing over de inrichting van de woningen en het speelgoed van de kinderen. Het maakt allemaal indruk.

Een interactief museum

Het museum is bijzonder interactief. Kinderen kunnen morseberichten sturen, geheime boodschappen ontcijferen en een propogandaspel spelen. In deze kamer krijg ik door de hakenkruizen en Hitlerafbeeldingen trouwens enorm de kriebels… Ook kan er een winkelspel met boodschappenbonnen gespeeld worden en kunnen de kinderen zelfs een gevechtsvliegtuig besturen.

Hoeveel tijd heb je nodig in het Verzetsmuseum Junior?

We zijn zeker 2,5 uur in het Verzetsmuseum Junior geweest en we hebben elke woning bezocht. De speurboekjes van de beide jongens waren van pagina 1 t/m de laatste pagina helemaal ingevuld. Werkelijk alles is bekeken en beluisterd.

Het Verzetsmuseum zegt zelf: “In Verzetsmuseum Junior maken jongeren kennis met de aangrijpendste periode uit de recente Nederlandse geschiedenis. Het Verzetsmuseum vertelt een verhaal dat belangrijk is en belangrijk blijft”. Ik kan dit alleen maar bevestigen. Het is ontzettend belangrijk dat we er samen voor zorgen dat dit verhaal verteld blijft. Zelf zou ik het een verplicht schoolreisje vinden voor scholen. Het zou een heel goede aanvulling zijn op de geschiedenisles.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button