Ouderschap

Succesvol borstvoeding geven; het lukt!

Tijdens mijn zwangerschap schreef ik een stuk over de vraag of het vanzelfsprekend is dat je borstvoeding geeft aan je kind. Ik kreeg hier verschillende reacties op; de een vond het inderdaad vanzelfsprekend en de ander weer niet. Esmee is ruim vijf weken oud en ik geef haar succesvol borstvoeding. Kan ik nu dan ook antwoord geven op mijn eigen vraag of borstvoeding geven vanzelfsprekend is?

“Dit is nou moeder zijn”

Kort na de geboorte van Esmee werd ze aan mijn borst gelegd. Ze hapte meteen goed en er kwam zelfs al een beetje melk uit mijn borsten. De eerste avond en nacht kreeg ik haar regelmatig aan mijn borst. Van te voren hadden de zusters mij kort uitleg gegeven over hoe ik haar het beste kon aanleggen en dat ze goed moest happen om eventuele beschadiging aan mijn tepels te voorkomen.

Het happen ging redelijk maar Esmee viel regelmatig in slaap. Ik vond het heel lastig om haar elke keer opnieuw aan te leggen. Helemaal wanneer ze in slaap viel en ik haar weer wakker moest maken om opnieuw aan te leggen. Toen ik hier wat van zei tegen de zusters kreeg ik als opmerking terug: “Tja, dit is nou moeder zijn.” Daar word je wijzer van maar niet heus!

Succesvol borstvoeding geven; het lukt!

Ik kreeg er gelukkig al snel handigheid in, maar ik moet ook eerlijk zeggen dat Esmee snel in de gaten had hoe het werkte. Ook kwam mijn borstvoeding snel op gang en ging het drinken ontzettend goed. Ik had geen hoge verwachtingen van het borstvoeding geven aangezien mijn zwangerschap mij zwaar viel. Ik wilde niet wéér teleurgesteld worden, mocht de borstvoeding ook niet lukken.

Goed aanleggen ter voorkoming van tepelkloven

Eenmaal thuis, een dag na de bevalling, kreeg ik hulp van de kraamvrouw. Bij de vraag van de kraamvrouw waar zij het meeste aandacht aan moesten geven, gaf ik als antwoord: Borstvoeding. Zij gaf mij o.a. uitleg over de verschillende manieren van aanleggen. Ook lette zij goed op of Esmee een grote hap nam en de tepel goed in haar mond nam. Hier nam zij echt de tijd voor en ze kwam tijdens het voeden regelmatig checken of het goed ging. Doordat Esmee goed dronk, kwam mijn melk goed op gang en had ik al gauw stuwing.

Tot nu toe gaat het voeden succesvol; het gaat boven verwachting goed! Tijdens de eerste hap doet mijn tepel zeer, maar van kloven is geen sprake. Even afkloppen; is nog geen sprake. Na elke voeding smeer ik mijn tepels in met Medela Purelan om tepelkloven te voorkomen.

[bol_product_links block_id=”bol_58501f175e9a5_selected-products” products=”9200000001769731,9200000007573414″ name=”medela” sub_id=”” link_color=”D4339C” subtitle_color=”E0E0E0″ pricetype_color=”827A80″ price_color=”D4339C” deliverytime_color=”827A80″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”602″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Over kolven en flesjes geven

Al vanaf de tweede week kolf ik. Eerst om uit te proberen en nu ook voor de voorraad. Ook kan papa een flesje geven; dan heb ik even wat extra rust dan heeft hij ook zijn momentje met Esmee. Op dit moment kolf ik drie keer per dag. De ochtend, middag en voor het slapen gaan. Voor het slapen gaan krijgt Esmee de ochtendmelk. Hopend dat ze de nacht door trekt, aangezien (van horen zeggen) er meer voedingstoffen in de ochtendmelk zitten. Helaas is er van doorslapen nog geen sprake, maar ze komt pas rond 04.00 uur, dus ik mag niet klagen!

Lees ook: Na 2 jaar borstvoeding afbouwen

Weer aan het werk; kolven of afbouwen?

Over ongeveer anderhalve maand mag ik weer aan de slag. De vraag is nu of ik borstvoeding blijf geven of dat ik al begin met afbouwen. De keuze om borstvoeding te geven was heel simpel voor mij: het is altijd goed om borstvoeding te geven. Indien het gegeven is, zal ik borstvoeding blijven geven. Maar voor hoe lang, daar had ik nog niet over nagedacht. Nu de tijd komt dat ik weer aan de slag moet, begint mijn brein overuren te maken. Ik ben een planner en ik wil graag weten waar ik aan toe ben. Het enige nadeel van succesvol borstvoeding geven is dat je gebonden bent. Hangt je kind niet aan de borst, dan hangen er wel twee kolfflesjes aan je borsten. Handig hoor, die dubbele elektrische kolf! Voor nu zal ik tot en met januari borstvoeding geven. Eind januari ga ik dan toch langzaam beginnen met afbouwen.

Is (succesvol) borstvoeding geven vanzelfsprekend?

Ik vind niet dat succesvol borstvoeding vanzelfsprekend is; het hangt van zoveel aspecten af. Van jezelf, het kind, je borsten, de omgeving en zo veel meer. Daar ben ik nu wel achter. Mij gaat het redelijk gemakkelijk af, maar er zijn zoveel andere situaties. Wel ben ik van mening dat je het op z’n minst moet proberen. Mocht het niet lukken om wat voor reden dan ook, dan is het ook niet erg. Ik denk niet dat je de wereld op z’n kop moet zetten, om het wel te doen. Omdat het moet. Omdat het hoort. Of omdat iemand het zegt. Doe wat je gevoel zegt; dat hoor ik elke keer als ik een vraag stel, aan wie dan ook. En ik denk dat je gewoon je gevoel moet volgen:-)

Heb jij een succesvol borstvoedingsverhaal?

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button