Ouderschap

Is borstvoeding geven wel zo vanzelfsprekend?

Eenmaal zwanger maakte ik al snel de keuze: ik ga borstvoeding geven als de kleine er straks is. Ik vond dat vanzelfsprekend, maar nu, een paar maanden later, hoor ik ook veel argumenten om me heen om juist geen borstvoeding te geven. 

Borstvoeding geven; voor- en nadelen

Afgelopen weekend was ik met een aantal vriendinnen aan het dollen over borstvoeding geven. Alle positieve maar ook minder positieve verhalen kwamen voorbij. Ik kon al heel snel antwoord geven op de vraag of ik borstvoeding wilde geven. Waarom niet?

Borstvoeding geven is 100% goed voor je kind. Het kost je geen geld, alleen wat extra tijd en energie van je zelf. Maar dat doe je gewoon voor je kind, toch? Het hoort erbij. Lukt het? Dat is mooi meegenomen. Lukt het niet? Dan vind ik het ook geen ramp, dan stappen we zo over op flesvoeding. En als het niet lukt kan ik toch ook gewoon kolven? Dan kan mijn man ook gewoon een flesje geven; met moedermelk.

Lees ook: Borstvoeding afbouwen na 2 jaar

De eeuwige borstvoedings-discussie

Het leuke bij een discussie over borstvoeding is dat je verhalen hoort waar je niet aan gedacht hebt. Over kolven bijvoorbeeld, dat je melkklieren dan op gang blijven komen. Dus ook al krijgt de kleine een flesje met moedermelk wanneer jij een avondje uit gaat, de kans is groot dat je borsten halverwege de avond op springen staan. Want je borsten blijven melk produceren en die melk moet er ook weer uit. Je kolfapparaat kan dan mee in je handtas als accessoire, je kunt er natuurlijk niet continue als Lola Ferrari bij lopen! Alhoewel ik dat eigenlijk ook wel een keer wil mee maken :-)

Het scenario waarin alles goed gaat; je kindje drinkt goed, groeit goed, je geeft constant melk en je hebt geen tepelkloven.

Maar ik heb ook andere scenario’s voorbij horen komen waarin het niet zo goed ging. Dat je melkproductie niet goed op gang komt. Of dat je kindje zó hard aan je tepel zuigt dat het echt zeer doet en je hier tepelkloven van krijgt. Schijnt ook geen pretje te zijn… Je gaat er tegenop zien om weer aan die voeding te beginnen, je raakt gespannen en je kindje voelt dat. En geregeld heeft dat ook weer gevolgen voor je melkproductie.

Lees ook: Baby op komst; wat gaat dat kosten?

Borstvoeding geven is niet vanzelfsprekend

Er komt heel veel kijken bij borstvoeding geven. Het kan iets heel moois zijn maar het moet je wel gegeven worden. Nee, ik denk niet dat borstvoeding geven vanzelfsprekend is. Het is niet iets wat je “zomaar” even doet. Ik hoop dat het mij zonder slag of stoot gaat lukken. Borstvoeding geven is een natuurlijk gegeven en als ik niet probeer, krijg ik er misschien spijt van.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button