Online leren typen in de Typetuin

In het digitale tijdperk waarin we leven is het bijna niet meer weg te denken: typen. We doen tegenwoordig zó veel online dat het een must is om goed uit de voeten te kunnen met een toetsenbord. Ook kinderen zijn meer en meer op de computer aan het doen. Ze zoeken onderwerpen op voor spreekbeurten, chatten met andere kinderen en spelen computerspelletjes. Hartstikke handig natuurlijk wanneer je dan wat sneller kunt typen dan met 2 vingers. Bespaart je tijd en een hoop frustratie!

Typen op een good old typemachine

In de tijd dat ik een typecursus volgde was dat nog op een oude typemachine. Je weet wel, zo’n groot log ding, waar je heel hard op een toets moest drukken om überhaupt een afdruk te krijgen op het papier wat in de machine zat. Waarbij je aan het einde van elke zin “de enter” een zwieper moest geven om op de volgende regel verder te kunnen. Ondanks het feit dat het me gemakkelijk afging en ik toen al 210 slagen per minuut haalde heb ik die cursus wat keren vervloekt zeg. Ik was dan ook zó blij toen ik klaar was! Weg met die eindeloze teksten die ik moest overtypen, weg met die oersaaie verhalen.

Online leren typen in de Typetuin

De kinderen van nu hebben maar mazzel wat betreft leren typen. De klassikale typecursussen zijn veel leuker om te volgen en ook online zijn er zijn verschillende typecursussen te vinden waar je leert om blind te typen. Eén van die leuke typecursussen testen wij: de Typetuin. De website van de Typetuin op zich is al een feestje om te bekijken: wat is er veel te zien! Een prachtige introductievideo, daar begint het al mee. Ik denk dat de Typetuin daar veel cursisten al mee over de streep trekt.

Wanneer je de introductievideo bekijkt ben je eigenlijk meteen benieuwd naar het verloop van het verhaal en het is voor kinderen natuurlijk een spannend idee om zelf onderdeel uit te maken van het verhaal. Door goed te leren typen en veel beloningen te ontvangen kun je er misschien wel voor zorgen dat het verhaal een hele andere wending gaat krijgen!

Aanmelden bij de Typetuin

Niet lang na aanmelding ontvang je post van de Typetuin met daarin stickers om je toetsenbord mee af te plakken. Professor Begoni vertelt je in een begeleidende brief hoe je met de stickers aan de slag moet en waar je online meer informatie kunt vinden.

Online leren typen in de Typetuin - AllinMam.com

Instructievideo’s

Wanneer je je aanmeldt bij de Typetuin en in je eigen omgeving terecht komt kun je meteen diverse instructievideo’s bekijken. Video’s over de juiste houding en over de positionering van je vingers komen meteen al voorbij, evenals een video met vingeroefeningen.

De levels van de Typetuin

De cursus bestaat uit 7 levels, 1 bonuslevel, games, een proefexamen en een examen. Tijdens elk level kun je diamantjes en levens verdienen door goed en snel te typen. Maak je foutjes dan raak je er weer wat kwijt. Met de verdiende diamantjes kun je je eigen “kwouwsel” bouwen. Hiermee kun je de leesetende plant, die een hoofdrol in het verhaal speelt, proberen te verslaan.

Elke keer wanneer je alle opgaven hebt gemaakt en je scores hiervoor goed zijn “unlockt” een volgend level. Hoe fanatieker je oefent en door je opgaven heen tikt hoe sneller je dus door alle levels heen typt.

Online leren typen in de Typetuin - AllinMam.com

Rapportkaart

Wanneer je benieuwd bent naar je scores, je fouten en je snelste opgaven kun je een kijkje nemen op je rapportkaart. In dit rapport vind je per level je beste en je slechtste scores. Leuk om te bekijken en te bestuderen of je een bepaald patroon ziet. Misschien maak je elke keer wel met dezelfde letters foutjes? Online leren typen in de Typetuin - AllinMam.com

Spelletjes om te leren typen in de Typetuin

Ook spelletjes worden vrijgegeven wanneer je bepaalde levels haalt. In totaal zijn er 3 verschillende spelletjes die vrijgegeven worden bij het behalen van level 2, 5 en 8. De spelletjes zijn leuk om te spelen: even de aandacht verleggen maar toch nog steeds bezig zijn met woorden overtypen. Goed bedacht!

Online leren typen in de Typetuin - AllinMam.com

Adaptieve methode

De Typetuin hanteert een adaptieve methode voor het leren typen. Dat betekent dat het programma zich aanpast aan het niveau van de cursist. Wanneer het programma in de gaten heeft dat je met gemak je oefeningen maakt zal het de oefeningen iets moeilijker maken. Uiteraard gebeurt dit ook de andere kant op; doe je lang over oefeningen of maak je veel fouten dan zullen de oefeningen makkelijker worden.

Online leren typen in de Typetuin - AllinMam.com

Hoeveel tijd besteden aan leren typen

Wanneer je leert typen bij de Typetuin is het advies om zeker elke dag een kwartier te oefenen. Het spreekt voor zich dat alles wat meer is alleen maar in je voordeel werkt! Van de cursisten die 5 dagen in de week een kwartier lang oefenen slaagt 98% binnen 13 weken.

Het proefexamen verschijnt op het moment dat je op level 8 minimaal 100 slagen per minuut haalt en je minimaal 200 opgaven hebt gemaakt in de voorgaande levels (voor aangepaste normering gelden andere normen).

Spelenderwijs online leren typen

Ondanks het feit dat ik mijn typediploma jaren geleden al gehaald heb kan ik ook wel wat bijscholing gebruiken: ik typ namelijk niet meer met 10 vingers. Blind, dat wel. Maar met 6 vingers ofzo, heel vreemd eigenlijk! Ik ben dus door een aantal levels heen gewandeld tijdens het testen en ik moet zeggen dat het heel snel weer went om met 10 vingers te typen. Ik kan me voorstellen dat dit online programma kinderen enorm triggert om steeds weer een level verder te komen. Je wilt de nieuwe video zien, je bent benieuwd wat het verhaal brengt én je wilt meer van die diamanten verdienen! Ik denk dat je daar tijdens de cursus misschien nog wel het meest mee bezig bent en dat haalt mooi de druk van het moeten halen van een diploma af :-)

Wat kost een online typecursus bij de Typetuin?

Normaliter betaal je voor een typecursus bij de Typetuin €120,00. Momenteel krijg je €20,00 korting en betaal je maar €100,00.

*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Typetuin

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button